Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Problem z podkręcaniem.

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    05.2017
    Posty
    6

    Problem z podkręcaniem.

    Witam, mam problem i prośbę o pomoc z OC niżej opiszę to dokładniej tylko podam parametry komputera.

    Mobo: GA-Z68A-D3H-B3 Rev 1.0 BIOS F13
    CPU: i5 2500k
    Chłodzenie CPU: Fera 3 z dwoma wentylatorami
    RAM: Kingston HyperX DDR3 8GB PC1600 2x4GB CL9 (KHX1600C9D3X2K2/8GX)
    Zasilacz: Chieftec GPS550 AB A
    GPU: Asus Radeon HD 7850 1GB

    Chciałem podkręcić ten sprzęt tylko nie za bardzo wiem dokładnie jakie napięcie ma być itd. Po drugie czytałem już na anglojęzycznych forach że na tej Mobo nie mogę na sztywno ustawić napięcia.
    Trzecia sprawa ustawiłem mnożnik na x43 czyli wychodzi 4,3 na rdzeń resztę zostałem na auto.
    Uruchomiłem komputer ponownie wszystko ok, następnie chciałem podkręcić ram na 1866 bo pracował na 1333 mimo że jest to ram 1600.
    No i tym razem po restarcie błąd :
    the system has experienced boot failures because of overclocking or changes of voltages.

    Proszę o pomoc co do ustalenia oc procesora żeby nie było złego napięcia itd oraz z tym ramem.
    I jeszcze mam pytanie czy zmieniać na uefi bo na stronie Gigabyte jest napisane że to niby beta a to jest z 2013 r....
    Ostatnio edytowane przez Czogiii ; 11-05-2017 o 15:39

  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Jest dużo poradników, ale od takiego lekkiego OC nie nie popsujesz więc się nie bój próbować samemu także pobierasz program OCCT ustawiasz Vcore (napięcie procesora) na np. 1.30 V podwyższasz mnożnik, następnie testujesz programem OCCT stabilność procesora oraz jego temperatury (np. real temp) ustawiając test CPU na co najmniej 1h (i więcej tak dla pewności ) Jeżeli jest stabilnie i temperatury są w porządku czyli CPU temp nie przekracza 75st C w stresie to możesz kręcić dalej aż do napotkania niestabilności wtedy albo zwiększasz Vcore nie przekraczając 1.45 V albo zaostajesz przy stabilnych wartościach.
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    05.2017
    Posty
    6
    Tylko tak jak mówiłem na angielskich forach wyczytałem że na mojej MoBo nie można na sztywno ustawić napięcia, liczyłem po prostu na to że ktoś z taką samą płytą jak ja się wypowie.
    Ale dziękuję za odpowiedź przynajmniej jaka max temp może być i napięcie, które ogólnie się zmienia od ok 1.1 V do nawet 1.4 V, a tak to przynajmniej wygląda w programie CPUID.

  4. #4
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Ustaw jakieś napięcie np. 1.3 V na Vcore leko pokręć (np. 40x100) zrób test cpu OCCT tak z 10 min i podeślij screena z wykresu CPU Vcore.

  5. #5
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    05.2017
    Posty
    6
    Zrobiłem testy, screeny z biosu i ten wykres Vcore wrzuciłem na dysk google: https://drive.google.com/drive/folde...nc?usp=sharing

    Wrzuciłem też screeny podczas testu z włączonymi innymi programami monitorującymi.

    Mam też pytanie dlaczego RAM chodzi tylko na 668 mhz ?

  6. #6
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Ram jest tak taktowany bo to jest taktowanie jednej kości 2x668=1336mhz
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  7. #7
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

  8. #8
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Aż tak źle coś powiedziałem xd ?
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    05.2017
    Posty
    6
    Ok już dobra wiem co do tego ramu ale czemu on nie chodzi na 1666 skoro on taki jest?
    I co do tych screenów z occt i z biosa? Czy mam coś zmienić? Czy da radę wyżej podkręcić procesor?

  10. #10
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Temperatury są już wysokie więc nie wiem czy jest sens teraz to np do tego 4.5ghz ustaw jak najniższe stabilne napięcie czyli tak żeby nie było bsodów i wszystko śmigało jak należy.
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •