Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Podkręcanie FX-8320 Black Edition (potrzebna pomoc)

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    05.2017
    Posty
    2

    Podkręcanie FX-8320 Black Edition (potrzebna pomoc)

    Witam. Ostatnio zacząłem się interesować podkręcaniem procesorów i z tego powodu kupiłem owego FX'a ale do rzeczy.

    Gdy podkręcam procesor z 3.5ghz do 4.0 nie ma żadnego problemu, jednak gdy próbuję 4.2 otrzymuje błędy w programie AMD OverDrive i w innych zresztą też. Gdy próbuję 4.5 też otrzymuję takie same błędy. Bardzo mi zależy na osiągnięciu 4.5ghz ale nie mam zielonego pojęcia co robię nie tak... Potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych w tej kwestii. Poniżej podam parametry komputera (osobiście uważam że wina może leżeć po stronie płyty głównej):

    procesor: AMD FX-8320 Black Edition

    ram: Ballistix sport 9-9-9-24 1.5v 1600mhz (ustawione na taktowanie 1333 ponieważ przy 1600 występują blue screeny [nie mam pojęcia czemu])

    karta graficzna: Gigabyte Geforce GTX 960 g1 gaming windforce

    zasilacz: akyga 650W

    płyta główna: Asrock 970 Extreme3 R2.0

    system operacyjny: Windows 10

    Jeżeli o czymś zapomniałem lub potrzebujecie jakiś zdjęć proszę pisać.

  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    237
    Pierwsze co musisz zrobić to zmienić zasilacz na markowy, ten Twój złom z czarnej listy zasilaczy może nie trzymać napięć i stąd blu ekrany.

    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    http://techlipton.pl/czarna-lista-zasilaczy/

    http://forum.pclab.pl/topic/843054-C...polecanych-v2/

  3. #3
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (66) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,786
    Zasilacz to jedno.

    Przecież ta płyta kompletnie nie nadaje się do OC FXów czteromodułowych...

    Sekcja zasilająca jest za słaba.
    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = HD7970 Lightning = 32 GB DDR4 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  4. #4
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    324
    1. Czarna lista jest już stara (nie zaktualizowana trochę się pozmieniało tam kilka firm padło, kilka jest nowych a takie LC Power * w nowych generacjach poszła w stronę Modecoma ...)
    2. Tak jak wyżej zmiana Mobo i PSU raczej wymagana do tego 4.5ghz
    3.Podaj chłodzenie bo jak na jakimś stocku albo podobnym ciśniesz to jeszcze do kompletu może dojść chłodzenie.
    4.Jednym słowem może się nie opłacać zmieniać bo wydajniej wyjdzie kupić i5 budżetowo (ryzen w tym budżecie raczej nie wypali )

    *Nie bić jeśli pomyliłem firmy

  5. #5
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    05.2017
    Posty
    2
    chłodzenie to: CPU Zalman CNPS5X-Performa
    kurde powoli zaczyna wychodzić na to że nie opłaca mi się wydawać kasy tylko po to by podkręcić tego fx'a... Chyba ostatecznie zostawię sprawę i poczekam aż coś się zepsuje i przeskoczę na intela :/ dziękuję za poświęcony czas na tym wątku.

  6. #6
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (27) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,550
    A tam odrazu czasrne scenariusze ze sie nazywa black nie znaczy ze zaraz zdechnie , cytując przedmówce
    poczekam aż coś się zepsuje
    dlaczego czekać cza doradzić jak masz bsod to podnieś poprostu napięcie i zmień prędkość tych smiesznych lini w dół nie pamiętam jak się to zowie a móział by kopać w paleolicie zeby to znaleźć , nie musi sie nic zepsuć , ale nawet jak sie zepsuje to wiesz jakim kozakiem bedziesz na dzielni ze spaliłeś AMD przy OC
    Za każdą moją wypowiedz braną dosłownie nie odpowiadam, za szkody powstałe na sprzęcie,wynikające z zastosowania moich propozycji też nie odpowiadam. Jestem inny, jestem Fanboyem Intela i nie obchodzi mnie jak długo bronić AMD będziecie, ja stwierdzę, że jest nic nie warte.A to że moje graty wytrzymują o 1V więcej niż Wasze to tylko moja ręka.



Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •