Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jaki zasilacz do tej konfiguracji ?

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2014
    Posty
    34

    Jaki zasilacz do tej konfiguracji ?

    Witam

    Specyfikacja PC:

    i5 2500k (3,3Ghz Turbo do 3,7Ghz)
    GTX 660 Ti
    2x4GB Corsair CMX8GX3M2A1333C9
    ASUS P8H61-M LE
    WD Western Digital 500GB WD5000AAKX
    PANEL DOTYKOWY GELID SPEEDTOUCH 6
    2x wentylatory 120mm LED
    Stacja DVD

    Obecny zasilacz -> Corsair CX430.jpg czy ten zasilacz wystarcza do tego zestawu ?

    Problem polega na tym że :

    Win 7 w opcjach zasilania włączony na wysoką wydajność. Na pulpicie program Core Temp 1.6 wskazuje 3690.22 Mhz (99,74x36)
    Natomiast gdy włączę grę, odwożę folder coś kliknę i spada na 3,4 i skacze 3,3-3,5 Ghz.

    Przy włączonym Menadżer Zadań w zakładce wydajność komputer obciążony jest 80-100% w grze ale turbo do 3,6 sie nie włącza 3,4 max
    Więc zainstalowałem OCCT i dałem test Power Supply do puki go nie włączyłem OCCT wskazuje taktowanie procka 3691 Mhz gdy tylko włącze test spada w dół jak w Core Temp. Pomyślałem ok może karta zżera volty i zasilacz nie daje rady więc włączyłem test samego procka bez karty ale to samo.

    W biosie takie opcje jak :

    enhanced intel speedstep
    Cpu spread spectrum
    intel adaptive thermal monitor
    cpu enhanced halt c1e

    Wszystko wyłączyłem poklei i na raz ale nic to nie daje ciągle to samo

    W końcu mówie możę za wysokie temp spoczynek 38-42 stopnie stres 60-65stopni więc wyłączyłem w wentylatory w obudowie i dałem mu do 75stopni
    pomimo wysokiej temperatury taktowanie nie spadło niżej jak 3391 Mhz Tak że raczej nie można mówić o Throttlingu

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Jeśli zasilacz by nie wyrabiał, to nie byłoby throttlingu, tylko komp by się wyłączał, bo działałoby zabezpieczenie przeciw przeciążeniu.

    C1E masz wyłączone, a inne stany E też?

    OC masz zrobione na sztywno, czy offsetem?
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2014
    Posty
    34
    C1E mam wylaczone i wszystkie inne stany tez
    OC brak - nic nie podkrecalem wszystko na auto
    To czemu jakie kolwiek dzialanie zmniejsza taktowanie i turbo nie dziala w pelni ?
    Bez wzgledu czy odpale komputer zimny gdzie temperatura jest niska czy goracy

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Ustaw zegary na sztywno, bo domyślne Turbo Intela jest tak zaprojektowane, że w zależności od ilości obciążonych rdzeni, taktowanie będzie się zmieniać.

    - - - Aktualizacja - - -

    PS Właduj do tego kompa SSD na system. Zdecydowanie polepszy to komfort użytkowania
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2014
    Posty
    34
    Czyli wylaczyc wszystko i ustawic sztywno 3,7 ghz? Wylaczyc tez turbo skoro ustawie sztywne napiecie? Co z opcja EISS ? (Czesto zostawiam kompa na caly dzien jak zapominam wylaczyc)
    I jestcze jedno
    Wiem ze w zaleznosci od obciazenia ale to nie jest logiczne ze pulpit ma 3,7ghz
    A gra 3,4-3,5 i potrafi przyciac na BF1 wiem ze ta gra wymaga procka i denerwuje mnie ze procek wykorzystywany jest w 100% a turbo nie dziala na full

  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Turbo nie wyłączaj, bo nie będzie się dało podkręcić

    Zmień mnożnik na 38, żeby było 3800 MHz, w razie potrzeby lekko podbij vCore i zobacz, czy pomoże.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  7. #7
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2014
    Posty
    34
    Nie mogę znaleźć zmiany mnożnika mam tylko szynę FSB






  8. #8
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    CPU Ratio, wpisz tam mnożnik jaki chcesz mieć np. 38, 45, 50 czy tam jaki chcesz.

  9. #9
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2014
    Posty
    34
    Ahaa faktycznie. Teraz jak wpisze tam 38 będe miał 3,7 Ghz Cały czas.. a Turbo po prostu nie będzie działać tak ? Wyłączyć jakieś opcje ?

  10. #10
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    Jak wpiszesz 38 to będziesz miał 3.8 GHz o ile BCLK jest na 100 MHz ustawione. Na zrzutach widzę, że EIST masz włączony zatem 3.8 GHz będzie tylko jak będzie potrzebna duża moc. Turbo będzie działać, ale trochę inaczej, będzie podbijać wszystkie rdzenie lub tylko niektóre do 3.8 GHz w razie potrzeby. Nie zapomnij podbić lekko napięcia CPU jak ci napisał ivanov w razie BSODów, przeważnie z kodem 124.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •