Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Składam komputer stacjonarny

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2017
    Posty
    10

    Exclamation Składam komputer stacjonarny

    Siemanko, chciałbym niskim kosztem złożyć sobie fajny komputer pod gierki, nie bardzo jestem w temacie w tych sprawach, nie znam się na komputerach, jednak starałem się z tym jako tako uporać i moje pytanie do Was, Pomożecie?
    Czy taki zestaw, który przedstawię ma prawo bytu i czy wszystko powinno w nim chodzić bez problemów?

    Płyta główna Asus P5K se/ albo P5K PRO- zależy którą uda mi się znaleźć w dobrej cenie,
    Karta graficzna- zastanawiałem się nad GeForce GTX 480, GeForce GTX 570 oraz GeForce GTX 660. Tutaj też główną rolę gra cena. 480 i 570 stoją prawie w tych samych cenach, wybiorę którąś z nich, chyba, że uda mi się znaleźć w dobrej cenie 660
    Procesor Intel Pentium Xeon E5450 4x 3.0ghz 12mb cache E0 SLBBM przerobiony z LGA771 na LGA775.
    Ram wykorzystałbym ze starego Pc'ta, póki co wsadziłbym 4x 1gb GEIL DDR2-667 CL=5-5-5-15, a w przyszłości wsadzę 4x 2gb jakieś kości z 800mhz.
    Chłodzenie[/B]Również wykorzystam ze starego kompa, chyba, że się nie nada. Pentagram Freezone
    Zasilacz również ze starego PC Xilence Power 450W, ale najprawdopodobniej kupię inny, ponieważ ten widnieje na czarnej liście. W takim przypadku jak obliczyć zapotrzebowanie płyty głównej i jej komponentów aby dobrać odpowiedni zasilacz? Może będziecie w stanie mi podpowiedzieć o jakimś fajnym zasilaczu za niewielkie pieniądze?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam serdecznie!

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,343
    Nie baw się w używane karty.

    GTX 1050 będzie w podobnej cenie, a to lepsza karta, od tych, które wymieniłeś (pomijając oczywisty fakt, że dodatkowo będzie nowa).

    Płytę bierz z pamięciami DDR3 z sensowną sekcją zasilającą dla Quada. P5K64 WS potrafią chodzić tanio, a są bardzo dobre.

    1) Pamięci DDR2 są niewspółmiernie drogie

    2) Na LGA 775 lepiej nie ładować 4 kości, bo robi się problem z OC

    3) Obecnie 8 GB to minimum, żeby sensownie działać na kompie

    4) Patrząc na wszystkie powyższe: trzeba brać kości 2x 4 GB DDR3

    Jeśli masz możliwość, to bierz SSD 128 GB na system. To serio robi zauważalną różnicę w korzystaniu z kompa.

    Procek ok.

    Zasilacz weź np Vero L2 test.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2017
    Posty
    10
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Nie baw się w używane karty.

    GTX 1050 będzie w podobnej cenie, a to lepsza karta, od tych, które wymieniłeś (pomijając oczywisty fakt, że dodatkowo będzie nowa).

    Płytę bierz z pamięciami DDR3 z sensowną sekcją zasilającą dla Quada. P5K64 WS potrafią chodzić tanio, a są bardzo dobre.

    1) Pamięci DDR2 są niewspółmiernie drogie

    2) Na LGA 775 lepiej nie ładować 4 kości, bo robi się problem z OC

    3) Obecnie 8 GB to minimum, żeby sensownie działać na kompie

    4) Patrząc na wszystkie powyższe: trzeba brać kości 2x 4 GB DDR3

    Jeśli masz możliwość, to bierz SSD 128 GB na system. To serio robi zauważalną różnicę w korzystaniu z kompa.

    Procek ok.

    Zasilacz weź np Vero L2 test.
    Dziękuję za odpowiedź.
    Mój budżet na komputer jest dość niski- chcę przeznaczyć max 600zł, dlatego celuję w używane części. Chciałem kupić P5K64 WS, ale nigdzie jej nie mogę znaleźć. Procka podkręcać raczej nie będę, dlatego zapytałem o taki zestaw jaki napisałem Czyli krótko pisząc, nie nada się?

    A czy taka karta jak: Gigabyte GA-G41MT-S2 byłaby lepszym rozwiązaniem od tej P5K se/pro?
    Ostatnio edytowane przez xPatryk ; 16-08-2017 o 15:58

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,343
    P5K SE nie nadaje się kompletnie. Ten Gigabyte też nie.

    Ale P5K PRO będzie git, bo ma mocną sekcję. Aczkolwiek to płyta na DDR2.

    Przemyśl dobrze sprawę pamięci (DDR2 vs DDR3), bo często oszczędności w przypadku tak starych platform potrafią być pozorne i na koniec płacisz więcej, zamiast mniej.

    Czasami wystarczy trochę poczekać, żeby sprzęt pojawił się na Allegro.

    - - - Aktualizacja - - -

    Jak rzeczywiście nie będziesz kręcić, to warunkowo ciekawym wyborem może być P5KC, bo ma i DDR2 i DDR3 (rzecz jasna nie można korzystać z obu standardów jednocześnie).

    Teraz byś DDR2 władował, a w przyszłości byś się na DDR3 przesiadł.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    755
    taniej będzie ogarnąć jakiegoś factora jako bazę i na nim robić.. masz system/zasilacz/budę/dysk za grosze a reszte sobie pododajesz powoli
    quad to 50 pln (q8200) byle karta nie była prądożerna

  6. #6
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2017
    Posty
    10
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    P5K SE nie nadaje się kompletnie. Ten Gigabyte też nie.

    Ale P5K PRO będzie git, bo ma mocną sekcję. Aczkolwiek to płyta na DDR2.

    Przemyśl dobrze sprawę pamięci (DDR2 vs DDR3), bo często oszczędności w przypadku tak starych platform potrafią być pozorne i na koniec płacisz więcej, zamiast mniej.

    Czasami wystarczy trochę poczekać, żeby sprzęt pojawił się na Allegro.

    - - - Aktualizacja - - -

    Jak rzeczywiście nie będziesz kręcić, to warunkowo ciekawym wyborem może być P5KC, bo ma i DDR2 i DDR3 (rzecz jasna nie można korzystać z obu standardów jednocześnie).

    Teraz byś DDR2 władował, a w przyszłości byś się na DDR3 przesiadł.
    Jestem zielony w tych sprawach, podpowiesz mi proszę czym się kierować przy wyborze płyty głównej?

  7. #7
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,343
    1) Chipset; skoro chcesz używać zmodowanego Xeona (dobry wybór), to lista dobrych chipsetów jest zawężona. Wszystko masz rozpisane tutaj.

    2) Typ obsługiwanej pamięci. Tak jak pisałem, DDR3 będzie lepszym wyborem.

    3) Core 2 Quad pobierają dosyć sporo energii elektrycznej, przez co wymagają sensownej sekcji zasilającej na płycie głównej. Musi być na niej radiator i powinna mieć 4 fazy (albo więcej).

    Tu masz wyjaśnienie odnośnie faz /widzę, że nie ma nigdzie sensownie tego opisanego, chyba muszę zrobić mały tutorial /.

    To są rzecz jasna główne kryteria w przypadku LGA 775. Przy innych socketach dochodzi więcej zmiennych.

    Jak kupujesz używaną płytę, zwracaj uwagę, czy piny w sockecie procesora nie są powyginane.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  8. #8
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    755
    http://imgur.com/a/f4f1H
    1. VRM co najmniej 4 fazy + chłodzenie (powinien mieć radiator)
    2.Chipset szukaj chipsetów intela nvidia odpada najlepiej p35 p45
    3. 4 sloty na ram ddr3

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2017
    Posty
    10
    A jak to jest z pamięcią ram? Załóżmy, że płyta główna obsługuje 8gb ramu. Bardziej wydajny będzie komputer z 2x 4gb ram, czy np 4x 2gb ram? Czy to jest bez różnicy?

  10. #10
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,343
    Im mniej kości, tym lepiej - mniejsze obciążenie kontrolera RAM, mniej potencjalnych problemów, lepsze warunki do podkręcania.

    Przy czym rzecz jasna dual channel jak najbardziej daje wzrost wydajności, tak więc 2x 4 GB is the way to go.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •