Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Problem z OC Ryzen 5 1600

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2017
    Posty
    3

    Exclamation Problem z OC Ryzen 5 1600

    Witajcie. Mam problem z podkręcaniem wyżej wymienionego CPU. Próbowałem trzy razy, za każdym razem to samo. Mianowicie: Po ustawieniu wszystkiego w UEFI, napięć, taktowania itp itd, komputer resetuje się iii po tym zostaje jakby w zawieszeniu. Komputer działa, wentyaltory się kręcą, błedy na płycie się nie pokazują, ale za to nie reaguje na nic, czarny ekran (monitor jakby wogóle nie wykryty), ba, nawet zasilania nie ma w peryferiach. Nic się nie dzieje. Pomaga wtedy wyczyszczenie CMOS przez wyjęcie baterii. Lecz overclocking niestety wciąż jest niemożliwy. Zrobiłem OC poprzez AMD Ryzen Master i wszystko grało, ale wolę jednak zrobić to na stałe, z poziomu biosu. Czy ktoś ma jakieś sugestie o co chodzi? Z góry dziękuje.

    Specyfikacja komputera:
    CPU: AMD Ryzen 5 1600
    MOBO: MSI B350 Tomahawk Arctic
    RAM: Corsair Vengeance 2x8GB 3000MHz (ustawione na 2933 16-16-16-39 i działa wszystko stabilnie)
    PSU: SilentiumPC Supremo M2 550W
    Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 3
    (Reszta nie istotna dla problemu)

    PS. Dodam również, że czasami przy włączaniu komputera, zdarza się że resetuje się 5 razy pokazując na płycie błąd CPU i RAM ale po tych resetach wstaje, w biosie ustawień nie zmienił i potem działa wszystko bez zarzutu(Testowane w grach, w AIDA64, Prime95, CinebenchR15)

  2. #2
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    MSI na AM4 to śmieszne bestie. Problemy z zimnym startem to normalka, trzeba z tym żyć.

    Zmiana mnożnika CPU lubi coś sknocić z ustawieniami pamięci. Żeby to działało dobrze, to trzeba ustawić RAM jak chcesz, ale bez OC procesora. Następnie (po udanym restarcie) ustawiasz ręcznie wszystkie timingi dalszych rzędów na takie wartości, jakie pokazuje na lewo od nich. Pomijasz przy tym te, gdzie będzie pisało "0", bo to się też zdarza. Po takim zafiksowaniu ustawień nie powinno być problemów ze zmianą mnożnika. Na zimne starty może pomóc ustawienie ręcznie napięć SOC i CLDO_VDDP (dobrej wartości szukaj w zakresie 940-975 mV) oraz ProcODT (szukaj od dołu do maksymalnie 80 Ohmów gdzieś). Kupiłeś problematyczną platformę, teraz trzeba z tym żyć .
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2017
    Posty
    3
    Hmm, czyli trzeba by było się troche pobawić. Mam nadzieję, że nic nie zepsuje ustawiając tamte wartości xd Chciałem kupic Asusa albo gigabyte, ale akurat ta płyta od MSI pasowała mi bardziej pod względem estetycznym. Są gorsze i lepsze płyty liczyłem się z tym, ale nie spodziewałbym się takich problemów

    - - - Aktualizacja - - -

    Cytat Zamieszczone przez adix159 Zobacz posta
    Hmm, czyli trzeba by było się troche pobawić. Mam nadzieję, że nic nie zepsuje ustawiając tamte wartości xd Chciałem kupic Asusa albo gigabyte, ale akurat ta płyta od MSI pasowała mi bardziej pod względem estetycznym. Są gorsze i lepsze płyty liczyłem się z tym, ale nie spodziewałbym się takich problemów
    Cytat Zamieszczone przez tomcuk Zobacz posta
    MSI na AM4 to śmieszne bestie. Problemy z zimnym startem to normalka, trzeba z tym żyć.

    Zmiana mnożnika CPU lubi coś sknocić z ustawieniami pamięci. Żeby to działało dobrze, to trzeba ustawić RAM jak chcesz, ale bez OC procesora. Następnie (po udanym restarcie) ustawiasz ręcznie wszystkie timingi dalszych rzędów na takie wartości, jakie pokazuje na lewo od nich. Pomijasz przy tym te, gdzie będzie pisało "0", bo to się też zdarza. Po takim zafiksowaniu ustawień nie powinno być problemów ze zmianą mnożnika. Na zimne starty może pomóc ustawienie ręcznie napięć SOC i CLDO_VDDP (dobrej wartości szukaj w zakresie 940-975 mV) oraz ProcODT (szukaj od dołu do maksymalnie 80 Ohmów gdzieś). Kupiłeś problematyczną platformę, teraz trzeba z tym żyć .
    Hmm, popatrzyłem na napięcia na SOC i CLDO_VDDP i one fabrycznie sa na 1.050 i 1.1. Więc są w sumie wyższe niż te co podałeś wiec czy nie powinno to być lepiej na wystartowania komputera?

  4. #4
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Nic się nie zepsuje. SOC polecam ustawić na 1,15 V, a CLDO_VDDP w zakresie podanym szukać dobrej (stabilnej). 975 mV powinno od strzała zadziałać, ProcODT musisz poszukać.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  5. #5
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2017
    Posty
    3
    Cytat Zamieszczone przez tomcuk Zobacz posta
    Nic się nie zepsuje. SOC polecam ustawić na 1,15 V, a CLDO_VDDP w zakresie podanym szukać dobrej (stabilnej). 975 mV powinno od strzała zadziałać, ProcODT musisz poszukać.
    Niestety dalej dzieje się to samo. Czy jest możliwość, że to wina zasilacza? Bo mógłbym sprzedać tę płytę i kupić inną, powiedzmy ASUSa, tylko gorzej jeśli okazałoby się, że to nie była płyta tylko zasilacz. Chyba, że jest jeszcze co co można zrobić w BIOSie.

    EDIT:
    Hmmm, zaobserwowałem teraz pewną rzecz. Nie wiem dlaczego to miałoby mieć coś z tym wspólnego, ale po tych 5 resetach przy uruchomieniu "na zimno", bios resetuje jedno ustawienie. Nie taktowania, napięcia, timingi czy coś, lecz krzywe od regulacji wentylatora na chłodzeniu. Zawsze sam je ustawiałem aby było optymalnie i cicho i chłodno, a po tych resetach, wracają do stanu fabrycznego. Dziwne w sumie, ale spróbuje tego nie zmieniać i zobacze co się stanie.
    Ostatnio edytowane przez adix159 ; 26-08-2017 o 15:53

  6. #6
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Nic się nie powinno stać. Jeżeli ustawienie wszystkiego na sztywno nie pomogło, to nic nie poradzisz. Problem z zimnym startem przy OC pamięci to przypadłość wszystkich MSI na AM4. Na ASUS i Gigabyte tego nie zaobserwowałem póki co, ale nie dam gwarancji, że nie natkniesz się na coś takiego. Możesz co najwyżej zredukować 5 restartów do 1, ustawiając "Retry Count" na 1. Jeśli nie widzisz tej opcji, to musisz przełączyć się na tryb "Expert" (pierwsza opcja od góry).



    Jak na screenie wyżej, żeby było widać wszystkie opcje.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •