Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Problem z r9 290x od gigabite !!!!! Pomocy.

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2017
    Posty
    5

    Problem z r9 290x od gigabite !!!!! Pomocy.

    Witam, pewnego dnia zostawiłem komputer, bez obciążenia, było załączonych kilka stron internetowych. Po powrocie do domu komputer już się nie podniósł z trybu czuwania (brak reakcji monitora). Przerzuciłem r9 do kolejnego slotu dalej nie działa, więc pomyślałem radek padł trupem. Całe szczęście, że w zapasie miałem radeona hd 7850 z msi, wkładam w slot i działa. Nie dawało mi spokoju z moją r9 290x gdyż tydzień wcześniej kupiłem blok wodny do niej.
    Pomyślałem, może wymienię pastę termoprzewodzącą wraz z termopadami, i karta powróci do świata żywych, na początku z referencyjnym chłodzeniem.
    Los tak chciał, aby nie wyjmować mojej hd 7850 po prostu włożyłem radeona slot niżej i przepiełem zasilanie na r9 290x i karta nagle zmartwychwstała.
    Mój problem jest tylko taki, że r9 290x nie działa w slotach pci-e x16, tylko w pci x8, przeciwnie natomiast jest z radeonem hd 7850, który działa w każdym slocie. Pomocy od czego zacząć ? i7 3960x, rampage iv extreme, 16 gb kingston hyperx, zasilaczx seasonic 1000w, dysk ssd 500g 840 evo Samsung. Proszę o jakieś sugestie, bo na pclab żadnych nie odtrzymałem.
    Ostatnio edytowane przez budus3001 ; 28-09-2017 o 17:42

  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    377
    A w biosie/uefi masz dobrze wszystko ustawione względem szyny i slotów PCI-Ex? Może wyłaczyłeś przypadkiem coś w tych ustawieniach?

  3. #3
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (68) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,953
    Sprawdź czy wszystkie układy wzdłuż slotu karty są na miejscu (po obu stronach lamintu).

    Może w trakcie montażu bloku któryś urwałeś.

    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = RX 580 Limited Edition = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  4. #4
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2017
    Posty
    5
    Tak są całe, ale znalazłem dwa mankamenty, w dwóch fotkach, ale waga fotek dwóch 8 mg nie chcą mi ich wkleic na forum

  5. #5
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (68) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,953
    Walnij na abload.de
    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = RX 580 Limited Edition = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  6. #6
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2017
    Posty
    5
    Więc tak problem z dwoma lutami zdegenerowanymi zdjęcie poniżej :
    http://abload.de/image.php?img=r9290xfoto1frlwb.jpg
    Drugi mankament jeden microukład ma bąbel zdjęcie poniżej:
    https://abload.de/img/r9290xfoto24gasc.jpg
    Aha i od początku mam problem z samoczynnym restartem komputera, nie ms jak sprawdzić czy zasilacz, czy plyta !!!! nawet na radeonie hd 7850 mi się zdarzylo kilka restartów. Raz mam spokój a raz jako kilka razy pod rząd.mputer wyczyszczony temperatury ok. NA OCCT POWER SUPLY STRESS POL GODZINY I NIC SIE NIE DZIEJE. mOŻE ZASILACZ ALBO PŁYTA ? Jak atak padaczki miesiąc spokoju, a tu nagle dwa dni ciągłych restartów !!!!
    Ostatnio edytowane przez budus3001 ; 29-09-2017 o 23:50

  7. #7
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    470
    Jaki zasilacz ?

  8. #8
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2017
    Posty
    5
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Walnij na abload.de
    zerkinij poniżej przyjacielu i powiedz, czy się da to uratować, bardzo bym cie prosił

    - - - Aktualizacja - - -

    seasonic 1000w

    - - - Aktualizacja - - -

    nie dość ze bloczek wodny na chłodnicy 260mm to na pci-e x8 zegara ruszyc nie mogę , a temp. gpu w stresie max 47 st c


    - - - Aktualizacja - - -
    Ostatnio edytowane przez budus3001 ; 29-09-2017 o 23:46

  9. #9
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (68) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,953
    To drugie foto to raczej coś kapnęło. W cewce nie ma się co wybrzuszyć

    Gorzej natomiast prezentuj się sprawa z okolicą slotu. Mi to wygląda na wyrwany element. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że jego brak powoduje wszystkie jajca.
    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = RX 580 Limited Edition = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  10. #10
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2017
    Posty
    5
    tam raczej elementu nie było tylko dwa luty, mysle ze jakiś fachowiec by to naprawil, faktycznie cos tam było szkoda, na twoim zdjęciu widac
    Ostatnio edytowane przez budus3001 ; 01-10-2017 o 15:19

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •