Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Pytania i doradztwo o LC

  1. #11
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    505
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Procek + karta na chłodnicy 280 mm to tak średnio na jeża...

    Żeby LC miało zauważalną przewagę nad AC (które wyjdzie taniej) poniżej 3x 140 mm raczej bym nie schodził.
    tzn teoretycznie mogę dać 2x140 i 1 x120 na tył bo jednak phanteks 1 miejsca na dyski 3.5 po wyjęciu klatki nie przewidział niestety a chłodnicy slim nie bardzo się opłaca mnie bardziej ciekawi czy pompka swiftecha pociągnie rozbudowany o 120tkę blok na gpu
    @Edit Myślę poważnie nad tym swiftechem 400 pl za pompę radiator reservuar oraz Bloczek (jeśli się nie mylę to wręcz legendarny :p) to dobra cena a jak będzie problem później ze zrobieniem hardloopa to w najgorszym razie pójdzie do platformy testowej tylko to mocowanie ? W PL ktoś widział bo trochę słabo mi się widzi sciąganie go za 6$ z us i przesyłką 30$
    Ostatnio edytowane przez Weryl ; 09-10-2017 o 17:20

  2. #12
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    431
    A na holder z tyłu budy nie możesz dać 3x120 i 2x140 do środka? Wtedy jest szansa na zadowalające temperatury i cisze chłodząc CPU i GPU.

  3. #13
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    505
    Jeśli chodzi o w̶i̶a̶t̶r̶a̶k̶i̶ wentylatory (bo zaraz hejt poleci) i chłodnice
    Front 280 zmieszczę max bo koszyki
    top mam ok 30mm więc tam jak by montować to 280 slim na styk i do tego wiatraki muszę wywalić poza obudowę (mało estetyczne) i z tyłu mam miejsce na 120 radiatorek 120 z wiatrakiem więcej nie da się. Ogólnie wiatraki planowałem tak: Przód 3x140 (2 na chłodnicy i 1 pod nią od strony klapy serwisowej ) wszystkie push
    pierwsza 140 pull zabierać powietrze po chłodnicy a 2 140 miała by chłodzić sekcje zasilania, tył na 120mm pull przy czym nie jestem pewiem co do topu czy go całego nie dać na push
    @Edit teraz dopiero zrozumiałem raczej odpada zewnętrzna chłodnica. A gdyby spróbować czy 280 nie starczy a potem dołożyć jbc drugą przerabiając top budy ?
    Ostatnio edytowane przez Weryl ; 09-10-2017 o 18:46

  4. #14
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (32) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,000
    Jest opcja w sumie, z tego co pamiętam te klapki z przodu to otwory na montaż większej ilości dysków 3,5" ale nigdzie nie widziałem takiego zestawu

    Te 4 plastiki, mam nadzieje, że kumasz o co chodzi.


    Od biedy byś wcisnął na dolnej twardziela, a pompka nad nim.

    Albo nawiercić 4 otwory pod hdd i z drugiej strony go przykręcić, właśnie za tymi klapkami powinno być sporo miejsca.



    I wtedy 360 i jest git, w sumie Grzesiek imo trochę przesadza, bo do Ryzena i grady 360 wystarczy, wiadomo, że jakiś super temp nie będzie ale i tak pewnie będzie lepiej niż na AC. Od biedy wciśniesz dodatkowo na topie slima 240/280 ale bez wentyli

  5. #15
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (68) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,000
    Chodzi mi o to, że kupując chłodnicę 280 + cały układ wydasz DUŻO WIĘCEJ niż na NH-D15 + Accelero Xtreme, a różnica w głośności i wydajności będzie mała

    Jeśli nie idziesz tylko w wygląd, to trzeba dowalić odpowiednią powierzchnię chłodnic, żeby LC nabrało sensu, bo różnica w cenie między 280, a 420 nie jest dużą częścią kosztów układu, a jednak robi różnicę
    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = RX 580 Limited Edition = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  6. #16
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    431
    Podejrzewam, że na początek Weryl da małą powierzchnie chłodnic, a po jakimś czasie stwierdzi, że jednak to nie to, za gorąco i głośno i zacznie się kombinowanie gdzie tu by jeszcze dorzucić i wcisnąć jakaś dodatkową większą chłodnice. Początki bywają ciężkie.
    Najlepiej zrobić od razu dużą powierzchnie jak fundusze dopisują.
    Weryl Ty masz już tą budę Phanteksa? Bo może jest jeszcze czas pomyśleć nad inną, większą, bardziej przyjazną LC?

  7. #17
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    505
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Chodzi mi o to, że kupując chłodnicę 280 + cały układ wydasz DUŻO WIĘCEJ niż na NH-D15 + Accelero Xtreme, a różnica w głośności i wydajności będzie mała

    Jeśli nie idziesz tylko w wygląd, to trzeba dowalić odpowiednią powierzchnię chłodnic, żeby LC nabrało sensu, bo różnica w cenie między 280, a 420 nie jest dużą częścią kosztów układu, a jednak robi różnicę
    Pisałem bardziej chodzi mi o wygląd (temu w hardtube) ciszę w miarę na koniec wydajność bo elementy pcta będą raczej chłodne max 980ti + Ryzen 5 1600 (ale co do karty nie jestem pewien czy i kiedy ją kupie bo równie dobrze buda może mi się do tego czasu znudzić :p

    Bla owszem są te sloty rozszeżeń jak to producent określał podobno jest tam mocowanie na lc też dostępne ale w luj ciężko je dostać o i ile jeszcze produkują szukałem dla reservouaru mocowania i niestety nie ma nigdzie bo pierwszy plan zakładał pionowy reservuar zasłaniający te klapk prędzej mi się widzi na taśmę 2stroną przykleić dysk u spodu :p
    An większa buda mi się nie zmieści lc było ogólnie planowane w niej na zasadzie 1x Arctic Frezzer ale uznałem że nie będę tak szpecił bo dodyć ładny będzie build po skończeniu :p Ogólnie myślałem że dyski się przesuwają (tak wiem głupi byłem że myślałem że producent w budzie za 300 pln zrobił by wygodne wsparcie dla lc) choć i tak buda jeśli chodzi cena/jakość/design dla mnie 9/10
    Jeszcze jeden błąd się wkradł Na froncie tylko 280 się zmieści 420 już nie bo ramki klapki skutecznie to uniemożliwiają :p
    Ostatnio edytowane przez Weryl ; 09-10-2017 o 20:35

  8. #18
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (32) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,000
    Jak weźmiesz DCP450 to jest. Idealnie w 2 otwory pasuje


  9. #19
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    505
    Dobra ostatnie pytanie jaka będzie różnica na 280 a 360 teoretycznie 280 jest mniejsza o 40cm^2 czyli ~ 9% w samej powierzchni a jak z temperaturami na tych samych obrotach ? różnica 1-2 *C ? Jeśli tak to nie warto mi się bawic w przenoszenie dysku zamontuję 280 jak kiedyś będzie za gorąco nad budą poleci 280slim osłonięta plexą / zmienię budę aby mieć 280 i 420

  10. #20
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (68) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,000
    Między 280 a 360 jest bardzo mała różnica wydajnościowa, a jest mniej restrykcyjna dla cieczy i mniej hajsu na wentylatory wydajesz.
    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = RX 580 Limited Edition = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •