Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: i5 4690K grzeje się po naprawie pinów

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2018
    Posty
    9

    i5 4690K grzeje się po naprawie pinów

    Cześć.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, który ostatnio nie daje mi spać
    Mam problem z temperaturą procesora pod obciążeniem. Od nowości (2015) działałem na @4,5 Ghz vcore 1,255 chłodzenie SilentiumPC Fera II razem z kościami Kingston HyperX Beast ddr3 (2x4gb) z włączonym xmp 2400mhz/cl11 na płycie Asus Z97-AR wszystko w obudowie Zalman Z3 Plus. Maksymalne temperatury, jakie osiągałem to 66-68 w wymagających grach pod 100% load, max 75 w prime55 (smallFFT) po 2h "stresowania". W grudniu postanowiłem zrobić upgrade i zamieniłem GTX 960 na GTX 1070 oraz kupiłem nowe ramy - G.Skill Ripjaws 2400mhz/cl11 2x8GB. Przy okazji "rozbierania" kompa chciałem wymienić pastę termoprzewodzącą. Niestety, podczas wkładania procesora z powrotem do socketu wygiąłem 4 piny, 1 się u góry ułamał. Płyta nie chciała wystartować z nowym ramem i kartą graficzną. Nie chcąc się bawić w prostowanie, zawiozłem kompa do serwisu. Piny, zgodnie z informacją od serwisanta, udało się wyprostować i naprawić. No i właśnie tutaj zaczyna się problem - komputer faktycznie działa, natomiast temperatury na "starych ustawieniach" - 1,255vcore 4,5ghz xmp 2400 dostaje 100c w primie95 i occt już po kilku sekundach. W grach temperatury też są bardzo wysokie - 80-85 stopni. Czy jest szansa, że to wina tych pinów? Czy dwukrotnie większa ilość ramu wpływa jakoś na temperatury cpu ? Co już zrobiłem:

    - flash biosu
    - wymiana pasty termo na thermal grizzly (ziarno grochu/krzyż-testowałem wszystkie opcje)
    - wymiana chłodzenia na Grandis 2 + dodatkowy wentylator Cryorig 2200rpm
    - wyłączenie xmp - niewiele daje- maks 2-3 stopnie w dół
    - ustawienie różnych opcji vcore na auto/adaptive/offset/maual - zmieniałem napięcie 1.190-1.255 - dalej wywala occt i primea - 95 stopni
    - zszedłem nawet do 4,2ghz/ vcore 1,200 manual bez xmp- nadal to samo occt wywala po kilku sekundach

    tak naprawdę komputer działa normalnie tylko na ustawieniach defaultowych tj. 3,5ghz/3.9ghz turbo, bez xmp i wszystko na auto- max temperatura 70 stopni w occt i prime.

    Co o tym myślicie ? Może jest ktoś z Katowic kto ma płytę z chipsetem z97 co bym przetestował czy to wina mojego socketu ? Serwisant twierdzi, że to na pewno nie ma nic wspólnego z naprawionymi pinami co wydaje mi się mało prawdopodobne - problemy zaczęły się po dodaniu ramu, zmianie karty graficznej i naprawie pinów. Może pasta pod ihsem jest trupem ? Byłoby to dziwne jak nagle po 2,5 roku sprawnej pracy dostaje +20 stopni z dnia na dzień. Dodam jeszcze, że zasilacz na pewno sprawny Zalman ZM600GS2.
    Z góry dzięki za wszelkie wskazówki

    - - - Aktualizacja - - -

    Serio nikt nic ?

  2. #2
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    06.2017
    Posty
    17
    Cytat Zamieszczone przez darrro Zobacz posta
    Cześć.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, który ostatnio nie daje mi spać
    Mam problem z temperaturą procesora pod obciążeniem. Od nowości (2015) działałem na @4,5 Ghz vcore 1,255 chłodzenie SilentiumPC Fera II razem z kościami Kingston HyperX Beast ddr3 (2x4gb) z włączonym xmp 2400mhz/cl11 na płycie Asus Z97-AR wszystko w obudowie Zalman Z3 Plus. Maksymalne temperatury, jakie osiągałem to 66-68 w wymagających grach pod 100% load, max 75 w prime55 (smallFFT) po 2h "stresowania". W grudniu postanowiłem zrobić upgrade i zamieniłem GTX 960 na GTX 1070 oraz kupiłem nowe ramy - G.Skill Ripjaws 2400mhz/cl11 2x8GB. Przy okazji "rozbierania" kompa chciałem wymienić pastę termoprzewodzącą. Niestety, podczas wkładania procesora z powrotem do socketu wygiąłem 4 piny, 1 się u góry ułamał. Płyta nie chciała wystartować z nowym ramem i kartą graficzną. Nie chcąc się bawić w prostowanie, zawiozłem kompa do serwisu. Piny, zgodnie z informacją od serwisanta, udało się wyprostować i naprawić. No i właśnie tutaj zaczyna się problem - komputer faktycznie działa, natomiast temperatury na "starych ustawieniach" - 1,255vcore 4,5ghz xmp 2400 dostaje 100c w primie95 i occt już po kilku sekundach. W grach temperatury też są bardzo wysokie - 80-85 stopni. Czy jest szansa, że to wina tych pinów? Czy dwukrotnie większa ilość ramu wpływa jakoś na temperatury cpu ? Co już zrobiłem:

    - flash biosu
    - wymiana pasty termo na thermal grizzly (ziarno grochu/krzyż-testowałem wszystkie opcje)
    - wymiana chłodzenia na Grandis 2 + dodatkowy wentylator Cryorig 2200rpm
    - wyłączenie xmp - niewiele daje- maks 2-3 stopnie w dół
    - ustawienie różnych opcji vcore na auto/adaptive/offset/maual - zmieniałem napięcie 1.190-1.255 - dalej wywala occt i primea - 95 stopni
    - zszedłem nawet do 4,2ghz/ vcore 1,200 manual bez xmp- nadal to samo occt wywala po kilku sekundach

    tak naprawdę komputer działa normalnie tylko na ustawieniach defaultowych tj. 3,5ghz/3.9ghz turbo, bez xmp i wszystko na auto- max temperatura 70 stopni w occt i prime.

    Co o tym myślicie ? Może jest ktoś z Katowic kto ma płytę z chipsetem z97 co bym przetestował czy to wina mojego socketu ? Serwisant twierdzi, że to na pewno nie ma nic wspólnego z naprawionymi pinami co wydaje mi się mało prawdopodobne - problemy zaczęły się po dodaniu ramu, zmianie karty graficznej i naprawie pinów. Może pasta pod ihsem jest trupem ? Byłoby to dziwne jak nagle po 2,5 roku sprawnej pracy dostaje +20 stopni z dnia na dzień. Dodam jeszcze, że zasilacz na pewno sprawny Zalman ZM600GS2.
    Z góry dzięki za wszelkie wskazówki

    - - - Aktualizacja - - -

    Serio nikt nic ?
    Współczuję problemów. Może proc dostaje w dupę po tej akcji z pinami. Na Twoim miejscu sprobowalbym go na jakimś innym zestawie. Sam dokladalem kolejne 16GB RAM i teraz mam 32GB. Temperatury i7 6700K na 4.5 GHz (wszystkie rdzenie) ani drgnęły. Trudno żeby zasilacz miał z tym coś wspólnego, chociaż czort wie, Zalman do high endu nie należy. Delida zawsze możesz zrobić, ale najbardziej podejrzana jest płyta główna. Słabo się na tym znam, ale jeśli masz możliwość sprawdzić proca gdzie indziej, skorzystaj z niej. Z tym samym coolerem co teraz używasz.

  3. #3
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (18)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    719
    Zdejmij folie z coolera
    I zmień pastę na cryonauta albo Gelid GC extrime ?

  4. #4
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2018
    Posty
    9
    Cytat Zamieszczone przez Weryl Zobacz posta
    Zdejmij folie z coolera
    I zmień pastę na cryonauta albo Gelid GC extrime ?
    Kryonuta mam - thermal grizzly. Jest dobrze położona na krzyż. Zresztą próbowałem też ziarno grochu. Grandis nie ma folii i tak dzięki za chęci

  5. #5
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (18)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    719
    Opcji jest dużo trzeba po koleji eliminować może słabo dokręcony cooler ? Niewyczyszczony IHS i stopka coolera

  6. #6
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2018
    Posty
    9
    Cytat Zamieszczone przez Weryl Zobacz posta
    Opcji jest dużo trzeba po koleji eliminować może słabo dokręcony cooler ? Niewyczyszczony IHS i stopka coolera
    Od strony montażu wszystko jest ok. Zakładem cooler 2 razy. Wygląda jakby procesor nagle przestał "lubić" jakiekolwiek podnoszenie napięć. A to wszystko przez naprawę pogiętych pinów - tylko to się zmienilo. Nie sądzę żeby nagle dziwnym zbiegiem okoliczności glut pod ihsem wwysechl. W poniedziałek wracam z reklamacja do serwisu.

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2018
    Posty
    9
    A jednak delid pomógł 0cct, prime 2h max 66 stopni na 4.5ghz/2.50vcore. nawet jestem w stanie zejść z napięć i dalej stabilny. Temat zamknięty. Dzięki

  8. #8
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    06.2017
    Posty
    17
    Hurra. Kolejny argument dla m nie za delidem mojego i7 6700K. Aktualnie na 4.5 GHz na wszystkich rdzeniach.
    Jakiej pasty uzyles pod ihs i na górę?

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2018
    Posty
    9
    Cytat Zamieszczone przez JuanMariaRamirez Zobacz posta
    Hurra. Kolejny argument dla m nie za delidem mojego i7 6700K. Aktualnie na 4.5 GHz na wszystkich rdzeniach.
    Jakiej pasty uzyles pod ihs i na górę?
    Usługa zrobiona w serwisie.. podobno nie miał thermal grizzly tylko jakaś inna - taka czarna . Ihs założony na silikonie wysokotemperaturowym dobrej jakości. Gość miał takie imadełko do tego. Raczej sam bym się tym nie bawil jakaś żyletka czy czymś.

  10. #10
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    06.2017
    Posty
    17
    Hej, jaką pastę masz teraz pod IHS? i na górze wieka. Dzięki z góry

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •