Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Asus Rampage II Extreme mod?!

  1. #1
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130

    Asus Rampage II Extreme mod?!

    Dostałem w ręce Rexa po taniości. Testuje i jak narazie nie zauważyłem nic niepokojącego, aczkolwiek na pcb płyty widać iż ktoś coś tam już lutował tylko nie bardzo wiem dlaczego i po co. Załączam fotki jak to wygląda. Kusiło mnie żeby to odlutować i zobaczyć co się stanie, ale póki nie wiem co to jest to się jeszcze wstrzymałem.
    https://zapodaj.net/10d2a4a634b5c.jpg.html
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  2. #2
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    755
    Dla mnie wygląda że była u****na ścieżka i ją prowizorycznie naprawili
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  3. #3
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    Mi to wygląda na jakiś zrobiony kiedyś drut mod, coś było przylutowane do nóżki scalaka, a teraz tego nie ma. Jak chodzi, to lepiej nic nie odlutowywuj.

  4. #4
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Zdarza się że na ustawieniach fabrycznych wyskoczy bsod, więc to trche irytujące.

  5. #5
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (4) Awatar koku
    Dołączył
    04.2015
    Posty
    473
    teraz już wiadomo dlaczego po taniości czasem trzeba uważać
    Spolier:

    CPU: Intel i5 4670k + Noctua NH-D15 | MOBO: Msi Mpower z87 | GPU: Msi 1070 gtx Gaming X 8G | RAM: 2x8 gb ddr3 G Skill Ripjaws X 2133Mhz | SOUND: Asus strix soar
    HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200rpm x2 | SSD:Transcend (S) 256 gb | PSU: XFX TS 550W 80+ bronze | OS: Windows 10 Pro x64 | OKNO: BenQ GL2460 1920x1080

  6. #6
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (40) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,887
    Wyglada ze spalił sie bezpiecznik i go przelutowali , a jak padła scieżka to polutowali górą .
    xxxxxx(Wafel Trupka)I9 9900K Noctua NH-D15 G.Skill Trident 3200CL14 Rog Maximus Apex XI GTX 1060 ASUS xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH ADATA XPG Emix H30+solo F30




  7. #7
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2) Awatar 7niebo
    Dołączył
    10.2013
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    272
    Sprawdź za co odpowiadają poszczególne "nóżki" czipu, czy nie ma zwarcia pomiędzy nimi. Tak samo, czy pobliskie rezystory i kondensatory pełnią swoją funkcję.
    Generalnie, aby się podejmować naprawy tego cudownego układu potrzebujesz schematu i zaplecza w postaci lutownicy i osprzętu. Możliwe, że nawet mikroskopu
    https://imgur.com/a/vuAO6
    Masz tu pozaznaczane elementy, które nie wyglądają zbyt ciekawie.

    http://oldschooldaw.com/asus/2008/e4268_r2e_v2.pdf
    http://fudzilla.com/19006-twelve-x58...oundup?start=1
    Wynika, tu z tego, że jest to kontroler zasilania
    https://static.nix.ru/autocatalog/mo...2245_draft.jpg
    Jeśli ktoś szuka to nad gniazdem CPU, po lewej stronie Fujitsu 3V 1000uF
    Ktoś Ci chyba za****ł jeden rezystor/kondensator/coś tam od tego kontrolera.

    Tak to powinno prawidłowo wyglądać http://pic.xfastest.com/MB/ASUS/RAMP...EME/r2e-17.jpg

    https://archive.benchmarkreviews.com...9&limitstart=6
    Z testu tutaj wynika, że jest to power menagement chip, wiec stabilnej pracy nie bedzie

    W mojej opinii padł po prostu konensator lub rezystor, a jakiś bot próbując go wlutować/wylutować przy okazji spalił PCB i musiał robić ścieżkę górą. Może jakiś serwisowy janusz. Zrobił tak, aby działało i oddał klientowi.
    Widać, że jest na****ne topnika za dużo

    Poczekajmy na Ivana, może on powie coś mądrzejszego na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez 7niebo ; 27-01-2018 o 21:30

  8. #8
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Dodam jeszcze od siebie iż bsod'y które najczęściej wyskakują to : 0x50, 0x0A, 0x124 Zauważyłem również dosyć wysokie temperatury procesora oraz brak odczytu napięcia w cpu-z
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  9. #9
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    ASP0801 na pewno nie kontroluje zasilania rdzeni, od tego jest ASP0800 obok. Ale za to kontroluje napięcie QPI (uncore), więc też jest kluczowy do stabilnej pracy . Jak masz przekręcone/niedowoltowane NB, to też sypie 0x124 .

    EDIT:

    https://doc.xdevs.com/doc/_Datasheet...DC/asp0800.pdf

    Wbrew temu, co podają guślarze, ASP0800 to nie jest żaden podwajacz faz czy inne ustrojstwo.

    EDIT2:

    Do ASP0801 ni chooya nie ma żadnej dokumentacji, ale jestem na 100% pewny, że odpowiada za napięcie QPI. Sprawdź HWiNFO, jak się zachowuje woltaż QPI w spoczynku i pod obciążeniem.
    Ostatnio edytowane przez tomcuk ; 29-01-2018 o 01:49
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •