Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: P5Q3 Deluxe - problem z BIOSEM

  1. #1
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    116

    P5Q3 Deluxe - problem z BIOSEM

    Jakieś 2 tygodnie temu na mojej P5Q3 DLX zaczęły pojawiać się problemy z BIOSEM.
    Mianowicie: OS się kraszuje -> BSOD -> próbuje się podnieść po restarcie i jest zwiech podczas POST albo BIOS jest corrupted i trzeba przywracać z backupa albo w ogóle nawet drugiego BIOSu nie widzi i wtedy tylko z Pena (szuka tylko po defaultowej nazwie pliku).
    I tak można w kółko co parę godzin.

    Płyty od dłuższego czasu (ze 2 lata+) nie używam do OC. Postawiłem na tym system do domowego użytku @stock i działał stabilnie z 16GB RAMu.
    Próbowałem już żonglować RAMem (wyjmować, przekładać, wkładać inny RAM, działać z 1 modułem itp itd) - nie pomogło.
    Próbowałem wyjęcia kości BIOSu, baterii - nie pomogło.

    Zamówiłem już dwie kostki BIOSu i pewnie przyjdą w Pon-Wt.
    Może mi ktoś opisać kto się fizycznie tymi kostkami na Asusach bawił jak to dokładnie działa np,
    który slot jest od backupa a który od primary bo nie mam oznaczonych?
    czy powinna płyta wstawać z 1 kostką czy muszą być i tak dwie włożone (jak wystarczy jedna to w którym slocie)?

    jakieś inne pomysły? czego jeszcze spróbować?

    PS

    Wczoraj podniosłem napięcie NB do 1.3V i jakoś dzisiaj wstał z 2x4GB RAM (przy 1.2V wczoraj umarł, P45 normalnie ma 1.1V), czy jest możliwe że to już się NB tak zdegradował i teraz wprowadza zamęt?

    HELP

  2. #2
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Jezeli nie zmieniales proca to kosc w ostatnim slocie powinna pomoc. Jezeli wstanie od razu ustaw manualnie w biosie....1.3-1.35vcore...1.2vtt(quad)...1.35-1.4v(NB temp. <50stopni)....ustawienia memek...elpida 6-6-6-18-72...d9 tez odpali na tych timmingach...dram freq auto lub 1333...opcje dram S.T.R. do dram Write training na "disabled"...mem oc charger enabled...dwie nizej na auto...

    Po restarcie moze wstac normalnie...albo moze sie wylaczyc/wlaczyc (5s-10s)...w momencie wylaczania sie mobo wylaczamy szybko psu...po zgasnieciu diodek...wlaczamy psu I wlaczamy mobo...jezeli po 2s-3s nastapi restart I post jest ok. Manerw ten pomaga takze gdy restart windowsa sie przeciaga I po ok 5s-7s psu wylacza/wlacza sie oraz w przypadku gdy psu wylacza/wlacza po wyjsciu z biosu . Takze w pierwszych 10-15s od wlaczenia mobo trzymam palucha na wlaczniku psu

    Wczoraj swoja reanimowalem ;__;

    - - - Aktualizacja - - -

    Jak masz jakiegos e8***/x52** to pojdzie szybciej.

    - - - Aktualizacja - - -

    Edit: sorki...timmingi memek ustaw na ktorych jestes pewien ze robia.
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  3. #3
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    116
    Nie nic nie było ruszane na płycie poza zapożyczeniem zasilacza parę razy ale odpinałem go już po rozładowaniu kondensatorów.
    Na razie po tym jak ustawiłem "wczoraj" vNB na 1.3V to trzyma. Nawet koło godz. 19 dołożyłem resztę RAMu (z powrotem na 16GB) i odpukać jeszcze nie było problemu. To co opisujesz pomaga jak nie chce wstać raczej z powodu błędnych ustawień pamięci żeby wspomóc magiczne CPU parameter recall. U mnie dzieje się jednak coś innego bo on wstaje ale po paru godzinach dostaje taki zawiech że po restarcie czasem logo Asusa z POST ma artefakty. Już widziałem coś podobnego jak dawno temu podczas kręcenia quada ustawiłem vNB w okolicy 1.48-1.5V. Po prostu dane w BIOSie się uszkadzają/nie dają się odczytać poprawnie. Pytanie czy jest to wina samych kostek BIOSu, NB, czy może coś innego siada.

  4. #4
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    116
    W końcu przyszło wczoraj. Brawa dla poczty polskiej za 4 dni robocze (nie liczę weekendu) na priorytecie.
    Założyłem wczoraj obie nowe kostki (jak coś to na P5Q3 Deluxe slot po lewej jest od backupu a ten po prawej od main biosu) i jak dotąd trzyma.
    Przeflaszowałem zaraz na bios z dodanymi microkodami Xeonów (i zdaję się jeszcze OROM od kontrolera RAID albo ICH też zmieniałem w tej wersji - nie pamiętam). W każdym razie komp wstaje z wszystkimi ustawieniami na auto/normal z 16GB ramu i jeszcze (odpukać) zwiecha nie zaliczył.
    Z ciekawych rzeczy to nie wiedziałem że ustawienia BIOSu są zapisywane w jakiejś innej pamięci na płycie, bo po włożeniu nowych kostek BIOSu załadowało wcześniejszą konfigurację (np. 1.3V NB, ustawienia AHCI itp).
    Mam nadzieję że wytrzyma jeszcze parę miesięcy do czasu aż się przesiądę na kompletnie nową platformę (a jak nie to się będę musiał przenieść na któregoś z moich EP45).

  5. #5
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Rozchodzi o 4 opcje (timmingi) zaraz pod PL w memset'cie, ktore trzymam na auto. Moze jest to blad lub lenistwo, ale wiem, ze poprzez ten manerw z psu jestem w stanie to obejsc (dziala na p5q dlx, p5q3 dlx, p5e3 premium...tylko ReX potrzebuje "szybkiego" wylacz/wlacz, zeby resetu biosu nie zaliczyc).

    Pozdro
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  6. #6
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Dołączył
    02.2015
    Skąd
    Jelenia Góra/Wrocław
    Posty
    360
    Vingu ja Ciebie szanuję za wiedzę ale czasem takimi skrótami piszesz że za cholerę nie mam pojęcia o co Ci chodzi.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •