Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Podkręcanie FX-8300 + GTX 650 2GB GIGABYTE

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2018
    Posty
    9

    Podkręcanie FX-8300 + GTX 650 2GB GIGABYTE

    Witam Mam w planach podkręcenie mojej karty oraz procka. Karte już podkręciłem dając +12V, mem clock +140, core clock +70 jednak chciałbym ją jeszcze bardziej podkręcić tylko że nie za bardzo się na tym znam . Power limit jest zablokowany W OC guru ll oraz MSI Afterburner. Jeżeli chodzi o procka to go jeszcze nie podkręcałem tylko wł Tryb turbo i ustawiałem na 4,2 GhZ tylko że... Zegary mi raz wzrastały a raz obniżały (Na tym ten tryb polega?). Chciałbym też aby podkręcanie odbywało się przez program AMD OverDrive a nie BIOS ponieważ już raz z nim miałem przygody (ale jeżeli chodzi o np wył jakieś funkcji np C1E to moge to zrobić). Płyta wiem nie jest za dobra tak samo jak RAM do overclockingu jednak chciałbym z niej wycisnąć MAX ze stabilnością 100 albo 90%. Mam nadzieje że ktoś mi pomoże

    MÓJ PC:
    Slientium Vero M2 Bronze 600W
    GA-78lmt-s2p rev 5.1 GIGABYTE
    GTX 650 2GB Vram GIGABYTE
    FX-8300 3,3 GhZ
    ADATA 2x4 GB 1333 Mhz

  2. #2
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    755
    Max dla tej płyty to fx6300 na stocku
    Btw jak +12V na gpu ?
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  3. #3
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Zaraz sobie płytę sfajczysz w ten sposób.

    Jej sekcja zasilająca kompletnie nie jest przystosowana do tego procka pracującego nawet z ustawieniami fabrycznymi.

    Zegary Ci skakały, bo sekcja zasilająca throttlowała.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  4. #4
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2018
    Posty
    9
    Na stronie producenta pisze że fx-8300 jest obsługiwany przez tą płytę główną + ten zasilacz mam już od dobrych 2 mies jak na razie nie mam z nim problemów a prawie codziennie używam z kompa jakieś 3-4 h :p
    Ostatnio edytowane przez MLG Silver ; 01-02-2018 o 15:04

  5. #5
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Skoro wiesz lepiej, to po co się pytasz...

    Używaj tego procka w tej płycie, na zdrowie.

    Podpowiem Ci tylko, że 990FXA-UD3 wysiada przy długotrwałej obsłudze FX-8350 nawet przy nie za mocnym OC. Porównaj sobie jakie są w nich sekcje.

    - - - Aktualizacja - - -

    A co do zasilacza, to nic nie pisałem.

    Akurat ten model jak na budżetówkę jest przyzwoity.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  6. #6
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2018
    Posty
    9
    Ja nic nie mówiłem że wiem lepiej. Znam kilka rzeczy, chce mieć pewność od innej doświadczonej osoby + kiedy mówiłeś o sekcji zasilania myślałem że mówisz o zasilaczu

    A. I jescze jedno pytanko jak mówiłeś że sekcja zasilania nie jest przystosowana do tego procka to chodziło ci o to że TMPIN3 nie ma radiatora?
    (jeżeli źle napisałem to prosze się nie czepiać bo jeżeli chodzi o sekcje zasilania w mobo to jestem w tym słaby :c)
    Ostatnio edytowane przez MLG Silver ; 01-02-2018 o 17:12

  7. #7
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Na czerwono masz zaznaczoną sekcję zasilającą.

    Polecam jeszcze lekturę 2 punktu mojego wpisu, który przygotowałem po to, by się nie powtarzać.



    - - - Aktualizacja - - -

    Brak radiatora to jedno, ale ona po prostu ma za małą ilość faz.

    Ludziom nawet na płycie Fatality 990FX Killer sekcja throttlowała po nie przesadnie mocnym OC FX-8350.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  8. #8
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Zaznaczyłem Ci na zdjęciu, gdzie jest sekcja. Twoja płyta jest tak beznadziejna pod tym względem, że możesz co najwyżej nakleić tam radiatory i zrobić nawiew, żeby przynajmniej na ustawieniach fabrycznych nie zrzucało zegarów. W overclocking na pewno nie ma sensu iść, w tym przypadku raczej w undervolting i/lub underclocking .



    - - - Aktualizacja - - -

    Yebany był szybszy .
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #9
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    Ten sam model płyty, a inaczej są rozmieszczone tranzystory sekcji zasilającej i inne są radiatory.

    PS Już widzę dwie różne rewizje płyty, 3.1 i 5.

  10. #10
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Bo to, co wkleił Ivan, to ta jeszcze gorsza wersja
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •