Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Płyta i procesor z dobrym stosunkiem cena/jakość :)

Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)

Płyta i procesor z dobrym stosunkiem cena/jakość :)

Prośba o radę przy modernizacji komputera.

Aktualnie:
    Płyta ASUS H81M-PLUS
    Procesor Intel Core i5-4460 (chłodzenie SilentiumPC Fortis 3 HE1425 V2)
    Grafika Nvidia GTX 1050 Ti
    Pamięć Kingston HyperX DDR3 1600 C10 2x8GB

Komputer wykorzystywany tylko i wyłącznie do gier, bo przeglądania internetu i czasem korzystania z arkusza Excel nie ma co liczyć.
    Powiecie zmień kartę graficzną, ale ja chciałbym się skupić na procesorze:
    - bo chciałbym pobawić się z jego kręceniem (nauka, ciekawość... to zdecydowało)
    - bo kupując kartę graficzną przy obecnych cenach czułbym się trochę jak strzyżona owca, a wierzę, że ceny w końcu spadną i wtedy kupię.

Interesuje mnie jak najlepszy stosunek możliwości procesora do jego ceny.
    Myślałem o i3 8350K bo i tak czeka mnie wymiana płyty (moja płyta ASUS H81M-PLUS do kręcenia się nie nadaje).
    Dobry wybór?

Jeśli chodzi o płytę, to coś rozsądnego dla nowicjusza, żebym mógł się fajnie pobawić. Pójść do sklepu i kupić najdroższą, to każdy potrafi.
    no, może żeby była wielkości ATX, co by nie było za ciasno.

Jakbym się zmieścił w 1000 PLN za płytę z procesorem to byłbym przeszczęśliwy.
    (chodzi o sprzęt nowy, z fakturą i gwarancją)

Realne?
    Ostatnio edytowane przez zoanaan ; 12-03-2018 o 22:46

Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Przy obecnej karcie pod gry owszem mocniejszy procesor coś by dał w grach tych bardziej procesorowych, ale tragedii nie będzie przy obecnej karcie.

Co do kosztów ulepszenia platformy, jest jeszcze kilka pytań o to czy będzie planowane w przyszłości ulepszenie o procesor i 7 8700K.
    Jeśli tak wtedy płyta za450-500 złotych na chipsecie Z370 to za mało ( za słaba sekcja zasilania przy takiej taniej płycie głównej grzejąc się nie pozwoli na max. O.C. w/w i7).
    Do O.C. i3 8350 K dałbym ASRock Z370 PRO 4 za ~ 440 zł.
    Rozsądnym wyborem pod przyszłe Core i 7 8700K to ASRock Z370 Extreme 4 za ~630 zł.
    Ostatni aspekt to odpowiedni RAM, i tu przydało by się wsadzić co najmniej moduły DDR 4 1500 MHz ( 3000 MHz takt. efektywne) CL 15 i tu koszt za 2x8 GB to wydatek poniżej 800 zł w górę.
    Można kombinować z modułami np 2x4 GB 1200 MHz i robić O.C. wtedy będzie taniej.
    Na koniec mam pytanie o model zasilacza.

różnica w cenie i3 8350K a i7 8700K to ponad 700 stówek...
    wolałbym tę różnicę dołożyć kiedyś do puli na kartę graficzną, bo po zmianie procesora, to raczej GPU będzie najsłabszym ogniwem
    To w najbliższym czasie. Tak jak zaznaczyłem - komputer tylko do gier.

Z kolei przyszłości dalszej niż 2 - 3 lata wolę nie przewidywać, bo kto to wie,m co będzie na rynku?

A propos zasilacza
    Musiałem rozkręcić budę i go wyciągnąć. tabliczka na złość po po przeciwnej stronie.
    Zasilacz to:
    ANTEC VP500PC
    Moc 500W
    Żaden potwór... ale GPU bierze zaledwie 75W

chyba jest szansa, że zasilacz wytrzyma?

Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Od razu i7 nie musisz kupować chodzi mi o możliwość dalszej rozbudowy, bo sam się przekonałem że taniej jednak wychodzi nieco dołożyć bo wtedy sprzęt starcza na lata ( o ile nie ulegnie awarii).
    Sam siedzę na LGA 1150 ( chipset Z 87) od ponad 4 lat w ubiegłym roku kupiłem używany i 7 4770K i przejście kosztowało mnie nie całe 300 zł + dokupienie za 300zł 2x4GB RAM DDR3, więc o wiele mniej mnie to kosztowało gdybym miał kupować nową platformę z core i5 8400 K, z zwłaszcza przy tych szalonych cenach RAM.
    Podejrzewam że na nowszym i5 nawet bym nie zauważył takiego skoku wydajnościowego gdy przechodziłem z C2Q @ 4.0 GHz na i5 4670 K( sprzęt pod gry).
    Więc mając nieco lepszy sprzęt można z czasem wymienić procesor, co może wydłużyć czas do następnego ulepszenia, chyba że naprawdę będzie brakować mocy bo komputer będzie do zastosowań profesjonalnych.
    Ci co dziś wymieniają na i5 8400 K pod gry, mają spokój na lata, (inna sprawa to "optymizacja" gier).

Co do zasilacza pewnie były w tej cenie inne lepsze modele z certyfikatem 80+, ale ten Antec jak najbardziej da radę z przyszłym komputerze jak z mocniejszymi podzespołami.

Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar factors
    Na chwilę obecną nie widzę sensu żebyś kupił coś z czego nie będziesz miał relatywnie zauważalnego efektu.
    Jeżeli Twoim założeniem jest zabawa w podkręcanie procka, to ja nie widzę żadnych przeciwwskazań żebyś spróbował pobawić się w lekkie OC na swoim sprzęcie.

Biorąc pod uwagę to, że PC będzie wykorzystywany tylko do gier, skupiłbym się bardziej na GPU. Ale jak sam stwierdziłeś czekasz aż rynek kart graficznych nieco ochłonie z wygórowanych cen.
    i5 750 @4GHz + ASUS p7p55d-le + 2x4GB patriot 2000MHz CL9 + EVGA GTX 770 SC ACX + OCZ corexstream 500W SLI PSU

Sporo racji masz...
    Jednak obawiam się, że w obecnej konfiguracji ASUS H81M-PLUS + Intel Core i5-4460 nawet o delikatnym OC nie ma mowy.
    Tutaj nawet kręcenie na szynie jest zablokowane... No albo ja jestem głupi ...

Poza tym kombinuję tak:
    Płyta główna ASRock Z370 Extreme4
    Procesor Intel® Core™ i3-8350K 4GHz
    Pamięć RAM G.Skill RipjawsV DDR4 16GB 2x8GB 3000MHz CL15

Powyższy zestaw w jednym z dużych, uznanych sklepów kosztuje około 2100 PLN

Ale jeśli sprzedam obecne graty (a pewnie teraz to najwyższy czas żeby sprzedać powyżej ceny złomu) to liczę na jakieś 400 pln za procesor, 400 pln za RAM i może z 50 za płytę, to w sumie nie wyjdzie tragicznie za modernizację.
    Poza tym, nowy zestaw podobno jest "rozwojowy"

A kartę graficzną kupi się w swoim czasie, jak ceny jeb....
    bo muszą w końcu jeb... no nie
    Także uspokajam w sprawie GPU.

to co myślicie, o tym zestawie? zmieniać coś, czy jest błogosławieństwo?

Uprawnienia umieszczania postów