Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: i3 8350K na płycie ASRock z370 Extreme 4 - głupie pytania

  1. #11
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    03.2018
    Posty
    62
    Reszte masz na auto?

  2. #12
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    44
    już odpowiadam,
    w biosie mam dziesięć zmiennych odpowiedzialnych za zasilanie.

    CPU Core/Cache Voltage: to ustawiam na sztywno (fixed mode), wczoraj dobiłem do 1,42V ale 5,0GHz to nie ustabillizowało.
    CLU Load Line Calibration: to ustawiam na Level 5, bo taki jest maksymalny poziom, zapewniający najmniejsze spadki napięcia.

    Reszty nie zmieniałem i wygląda ona tak:
    DRAM Voltage: 1.350V (Auto)
    DRAM Activating Power Supply: 2.500V (Auto)
    PCH +1.0 Voltage: 1.000V (Auto)
    VCCIO Voltage: 1.200V (Auto)
    VCCST Voltage: 1.250V (Auto)
    VCCSA Voltage: 1.250V (Auto)
    VCCPLL Voltage: 1.200V (Auto)
    CPU Internal PLL Voltage Auto



    Coś zwiększamy/zmieniamy?
    Ostatnio edytowane przez zoanaan ; 08-04-2018 o 10:02

  3. #13
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Po prostu ściana procesora, na każdej sztuce tak jest, że w pewnym momencie woltaż potrzebny do ustabilizowania kolejnych 100 MHz rośnie lawinowo. Te procesory to rebrandy Kaby Lake i miałem niejednego Kaby w ręku, który właśnie się kończył na 4,8-4,9 GHz i wyżej nie było sensu cisnąć. Co do napięć, polecam nie przekraczać 1,4 V, a temperatury to wiadomo - 100 stopni, tyle ile Tj. Max. Olej te 5 GHz, zostań na 4,9 GHz i podkręcaj pamięci. Będzie z tego większy zysk niż ze 100 MHz na CPU.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  4. #14
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    44
    Szkoda... 5,0 GHz dużo ładniej wygląda
    ale co zrobić, widać trafiła się nie najlepsza sztuka - nie każdy może wygrać na silikonowej loterii.

    ale są plusy:
    Nauczyłem się samodzielnie skalpować przy pomocy jedynie garażowych narzędzi
    Dzięki czemu na 4,9GHz i 1,375V procesor chodzi w komfortowych temp. 66 stopni max w stresie, a to wszystko na "budżetowym" powietrznym chłodzeniu.

    Pewnie masz rację i tak to zostawię, bo widzę że bilans zysków i strat jest dla dalszego piłowania niekorzystny.

    A propos podkręcania pamięci,
    coś już tam nieudolnie próbowałem...
    Jest wątek na forum, także chętnych do pomocy zapraszam pod poniższy link

    http://overclock.pl/forum/threads/12...-poprawi%C4%87

    jeszcze raz dziękuję za pomoc!

  5. #15
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    3
    Load line daj 1 , a 5 na stock'owy zegar, offset +100 mv , zapotrzebowanie na energię proca min 200W, widziałem kilka coffee lake , i wszystkie wchodziły na 5ghz- problemem były temp. ,do czasu wymiany gluta

    - - - Aktualizacja - - -

    W moim (naszym ) przypadku kręcenie kończyło się na 5,2-5,3ghz na offset +200mv , i to jest granica tzw. Januszowego podkręcanie tych procķów

    - - - Aktualizacja - - -

    W moim (naszym ) przypadku kręcenie kończyło się na 5,2-5,3ghz na offset +200mv , i to jest granica tzw. Januszowego podkręcanie tych procķów

  6. #16
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    44
    Cytat Zamieszczone przez qwojtek Zobacz posta
    Load line daj 1 , a 5 na stock'owy zegar, offset +100 mv , zapotrzebowanie na energię proca min 200W, widziałem kilka coffee lake , i wszystkie wchodziły na 5ghz- problemem były temp. ,do czasu wymiany gluta

    - - - Aktualizacja - - -

    W moim (naszym ) przypadku kręcenie kończyło się na 5,2-5,3ghz na offset +200mv , i to jest granica tzw. Januszowego podkręcanie tych procķów

    - - - Aktualizacja - - -

    W moim (naszym ) przypadku kręcenie kończyło się na 5,2-5,3ghz na offset +200mv , i to jest granica tzw. Januszowego podkręcanie tych procķów
    hej,
    W biosie mojej płyty to akurat load line 1 jest ustawieniem najbardziej wydajnym więc tu nie ma już co poprawić.
    odnośnie offsetu... ja preferuje ustawiać napięcie Vcore na sztywno (fixed mode). energię w domu oszczędzam na inne sposoby i tak jak napisałem, dojechałem z Vcore do 1,42 V ale dalej ściana.
    Jeśli Cię źle zrozumiałem to oczywiście przepraszam.

  7. #17
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    3
    Może być na sztywno, tylko w jakim celu?, w grach nie zawsze podbija do pełnego offsetu, z drugiej strony jeżeli temperatury nie przekraczają 60st.C to faktycznie kwestia odrobiny energii elektrycznej więcej

  8. #18
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    44
    Offset czy na sztywno... są po prostu dwie szkoły, falenicka i otwocka

    jeśli gdzieś można szukać poprawy, to może gdzieś w poniższych ustawieniach, które mam obecnie:

    PCH +1.0 Voltage: 1.000V
    VCCIO Voltage: 1.200V
    VCCST Voltage: 1.250V
    VCCSA Voltage: 1.250V
    VCCPLL Voltage: 1.200V
    CPU Internal PLL Voltage Auto

    ale cudów się nie spodziewam

    - - - Aktualizacja - - -

    a może to sprawa zasilacza?
    w sumie to mam budżetowy Antec VP500PC...
    wiem, że troszkę cisnę, ale 5,0 GHz ładnie by wyglądało

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •