Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: i3 8350K na płycie ASRock z370 Extreme 4 - głupie pytania

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    44

    i3 8350K na płycie ASRock z370 Extreme 4 - głupie pytania

    hej,
    wczoraj zmontowałem zestaw jak w temacie,
    i3 8350K na płycie ASRock z370 Extreme 4

    W biosie płyty istnieje możliwość wybrania opcji "automatycznego" podkręcania.
    Ta opcja kryje się pod pozycją: load optimized cpu oc setting.
    Mamy tam do wyboru: 4,4 GHz, 4,6 GHz, a także podświetlone na czerwono (jakby dla ostrzeżenia ) opcje 4,8 GHz i nawet 4,9 GHz.

    chyba zbyt piękne, by było prawdziwe

    Czy te ustawienia rzeczywiście są "optymalne"?
    Ostatnio edytowane przez zoanaan ; 04-04-2018 o 12:43

  2. #2
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    03.2018
    Posty
    62
    Podkręcaj samodzielnie,ale ta płyta jest mocno.....średnia

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    44
    Znalazłem trochę wolnego czasu, więc wracam do tematu.

    Sprawdziłem sobie co tak naprawdę robi ten "automatyczny" podkręcacz płyty ASRock, ukryty pod pozycją load optimized cpu oc setting.

    Jeśli chodzi o napięcia:
    1. Na sztywno ustawia napięcie CPU Core/Cache Voltage: 1.32V dla 4.4GHz, 1.35V dla 4.6GHz, 1.39V dla 4.8GHz i 1.42V dla 4.9GHz
    2. Zmienia CPU Load-Line Calibration z Level 5 na Level 1 dla wszystkich powyższych taktowań (pewnie żeby zminimalizować Vdroop)

    I jeśli chodzi o napięcia, to już nic więcej nie robi. To znaczy reszty parametrów napięcia nie zmienia.

    Jeśli chodzi o ustawienia CPU:
    1. Zmienia CPU Ratio z wartości AUTO na: 44 dla 4.4GHz, 46 dla 4.6GHz, 48 dla 4.8GHz i 49 dla 4.9GHz (ale to oczywiste)
    2. Zmienia CPU Cache Ratio z wartości AUTO na wartość 37 dla wszystkich powyższych taktowań
    3. Zmienia AVX Ratio Offset z wartości AUTO na: 4 dla 4.4GHz, 6 dla 4.6GHz, 8 dla 4.8GHz i 9 dla 4.9GHz
    4. Zmienia Long Duration Power Limit z wartości AUTO na wartość 4095 dla wszystkich powyższych taktowań
    5. Zmienia Short Duration Power Limit z wartości AUTO na wartość 4095 dla wszystkich powyższych taktowań

    I to byłby koniec zmian dokonywanych przez płytę przy podkręcaniu dzięki funkcji automatycznego OC płyty.

    Po co o tym piszę...
    Tak jak zaznaczyłem, jestem kompletnie zielony w temacie podkręcania CPU i muszę sobie opracować jakiś plan.
    Na początek chciałbym zrobić tak:
    1. podbiję taktowania 4.4 GHz korzystając z funkcji automatycznego podkręcania, czyli płyta sama ustawi powyższe wartości.
    2. Odpalę OCCT i zobaczę jakie są temperatury. jeśli temperatury będą OK, to jadę wyżej na 4.6 GHz również korzystając z automatu płyty.
    2. Jeśli temperatury okażą się za wysokie, to spróbuję zjechać ręcznie w dół z napięciem CPU Core/Cache Voltage tak mocno jak sprzęt pozwoli, co pewnie obniży trochę temperatury CPU.

    Jako temperaturę graniczną przyjmę sobie 85 stopni.

    Pytania:
    Czy temperatura graniczna 85 stopni jest OK?
    Czy w ogóle mój plan na początek są OK?

    PS: bądźcie wyrozumiali - uczę się

  4. #4
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    755
    Sprawdź sobie ktore llc najlepsze potem kręć sobie jak ivanow przykazał : https://youtu.be/jprt6kLg5VE
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    44
    Dzisiejszy maks kręcenia "jak ivanow przykazał" przyniosło takie rezultaty:

    chyba stabilne 4,9 GHz przy CPU Core/Cache Voltage 1,375 V

    Jest to wynik lepszy niż "automat", bo przy automatycznym podkręcaniu płyta wybrałaby napięcie 1,42 V
    Procesor zaliczył półgodzinną sesję w OCCT Linpack z temperaturami maksymalnymi 82-84 stopnie w zależności od rdzenia.
    Potem z godzinkę pograłem w watch dogs i nic się nie wysypało.
    Dalej nie zwiększałem napięcia, bo na tych ustawieniach osiągnąłem maksymalny limit temperatury jaki sobie założyłem.
    Acha, moje chłodzenie CPU to SilentiumPC Fortis 3 HE1425 V2.

    no to na koniec pytania:
    czy jesteście w stanie po tych wynikach ocenić potencjał tego procesora?
    czy można zrobić coś więcej bez zmiany napięcia CPU Core/Cache Voltage?
    chłodzenie wodne drogie... najtaniej chyba oskalpować CPU? mam rację?

  6. #6
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (94) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,562
    Zawsze lepiej ustawić wszystko ręcznie, wiadomo trzeba poświęcić temu czas ale masz wtedy wszystko o wiele lepiej poustawiane.
    Skalp zawsze się opłaca o ile jest zrobiony dobrze, bo nawet gwary nie stracisz. Choć szczerze to nawet ludzie co mieli średnio to zrobione i tak w razie czego dostawali nowe cepy więc luz.
    U nas na forum kiedyś delidował bodaj phobosq, walnij mu PW może jeszcze się tym zajmuje.

  7. #7
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Potencjal proca dopiero odnajdziesz przy zabawie z bclk....wylapiesz wszystko...max cache/memki itp. Nie zapominajmy, ze ~125bclk jest do zrobienia na air...bedzie trudniej niz "klepanie mnoznikami"....

    Pozdro
    Ostatnio edytowane przez ViNG ; 05-04-2018 o 03:37
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  8. #8
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Nie wiem jak na Z370, ale na Z170 robiłem z marszu 200+ BCLK. Niemniej jest to totalnie zbędne do domowego OC, kroki po 100 MHz są wystarczające.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #9
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    44
    Dziękuję za wszystkie porady.
    przyznam bez bicia, że nie bardzo rozumiem o co Wam chodzi w ostatnich dwóch postach
    jakoś wbiłem sobie do głowy, że szyną BCLK kręcimy tylko w przypadku zablokowanych CPU, bo wpływa to na wszystkie elementy i może powodować niestabilność.
    Jeśli macie chwilkę, to będę wdzięczny za krótkie przybliżenie przybliżenie tematu "200+ BLCK"

    Ja praktycznie niczego nie ruszam oprócz Vcore. także poziom zero minus

    Na razie zatrzymały mnie temperatury przy 4,9 GHz i Vcore = 1,375 V.
    Decyzja zapadła, będę skalpował. Pasty pod IHS i pod Cooler będę miał jutro, więc w weekend biorę się do roboty.
    Kilka filmików instruktażowych obejrzałem, a jako były modelarz, z zachowaniem odpowiedniej ostrożności. powinienem dać radę.
    Wybrana metoda: imadło
    bez ryzyka nie ma zabawy.

    Liczę, że wtedy temperatury powinny pozwolić na dalsze podbicie napięcia i ustabilizowania 5,0 GHz (to taki mój cel minimum).

    Nie obejdzie się bez pytania na koniec:
    Do ilu mogę według was w miarę bezpiecznie jechać z napięciem dla komputera pracującego 24/7?
    Pytam, bo w necie krążą różne opinie, a Wam jakoś najbardziej ufam.

    pozdrawiam!

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    44
    no dobrze...
    oskalpowałem dziada
    powiem szczerze, imadło zadziałało idealnie. nie używałem młotka, tylko ściskałem tak jak na filmiku poniżej:
    https://www.youtube.com/watch?v=xHey6tRtsFQ
    poszło jak bułka z masłem.

    temperatury spadły do 66 stopni, czyli mam jakieś 15 stopni zapasu.

    dajcie krótko znać, do jakiego napięcia mogę bezpiecznie podciągnąć z napięciem Vcore, przy codziennym użytkowaniu komputera
    w necie większość opinii to 1,4V... ale wiecie ile głupot w sieci można znaleźć

    z góry dziękuję!

    - - - Aktualizacja - - -

    dzisiejszy dzień kręcenia mocno mnie rozczarował...
    po skalpie czułem ogromny entuzjazm (temperatury ładnie spadły) więc myślałem, że 5,0 GHz pójdzie na luzie, tymczasem dupa zbita.

    Vcore podbijałem do 1,42 V a mimo wszystko nie udało się ustabilizować CPU. dalej podbijać woltaż trochę się pękam mimo, że temperatury bajka

    cholera... 4,9 GHz przy napięciu Vcore 1,375 poszło z palca...
    czy to możliwe, żeby przejście z 4,9 GHZ na 5,0 GHz wymagało tak dużego skoku napięcia?
    kres procesora, czy podbijać dalej Vcore?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •