Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Gigabyte R9 280 nie trzyma zegarów

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar muffinknighter
    Dołączył
    09.2013
    Skąd
    Kartuzy
    Posty
    55

    Gigabyte R9 280 nie trzyma zegarów

    Witam, kupiłem R9 280 od Gigabyte 3GB wersja Wszystko idealnie do czasu... zasilacz 750W 80+ Gold jest i co najlepsze karta nie wchodzi na zegary boost, aktualnie cały czas trzyma się zegara bazowego 950MHz, zegary w trybie boost to 1072MHz. Dodam iż karta uprzednio ostro się resetowała, wywalała błędy związane z GPU i coś z niej "piszczało" gdy tylko wchodziła w boost, aktualnie karta w ogóle nie wchodzi w boost a jedynie trzyma się 950MHz, zwiększenie power-limitu nie pomaga Być może ktoś z was, specjalistów wie co może być nie tak :/



  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Dołączył
    02.2014
    Posty
    268
    Jak nie rusza zegarów wina sterowników/ oprogramowania, lub edycja/ wgranie BIOS.
    HD 79XX miały podwójny BIOS ( z przełącznikiem).
    Poda jaki ma konkretnie model karty?
    Miałem R9 280X i tam był podwójny BIOS ( nic specjalnego pierwszy BIOS był z usprawnieniem do płyt głównych z UEFI, by szybciej przechodził procedurę POST po włączeniu komputera).
    Na sterownikach Crimson nie było problemów z taktowaniami.

  3. #3
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    751
    1. Kiedy ostatnio servisowałeś ją (glut, thermopady)?
    2. Na sztywno w AB też nie trzymała zegarów ?
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  4. #4
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Dołączył
    02.2014
    Posty
    268
    Z załączonego screen-a z programu GPU-Z widać że temperatury są jak najbardziej O.K.
    Przypomniało mi się ze miałem też HD 7950 wersja VaporX ( R9 290 to nic innego jak HD 7950 z Boost) z odblokowanym kontrolerem napięć dla GPU/GDDR 5 max temperatury były na GPU 61-63 stopnie w upalne letnie dni.
    Co do temperatur na GCN 1.0 chyba lepiej było nie przekraczać 75 stopni na GPU.

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar muffinknighter
    Dołączył
    09.2013
    Skąd
    Kartuzy
    Posty
    55
    Witam, czyściłem ją wczoraj gdyż nie odpowiadały mi temperatury, nałożyłem gelida gc extreme, termopady są w idealnym stanie, tak mam przełącznik biosów przełączałem i to również nie przynosiło efektów, mój dokładny model to GV-R928WF3OC-3GD i to jest REV:1.0 . Model sterownika to 18.2.1 i mam opcjonalnie do zainstalowania 18.3.4 oczywiście oba są Adrenalin

    - - - Aktualizacja - - -

    Wgrałem najnowsze sterowniki na czysto i boom, wszystko śmiga. Co ciekawe szybciej na innym windowsie na najnowszym sterowniku karta nie chciała dawać obrazu i ciągłe bluescreeny... teraz idealnie i weszła delikatnie na 1102MHz Wszystko stabilne.

    - - - Aktualizacja - - -

    Witam, karta po restarcie całej jednostki wróciła do swoich ulubionych 950MHz i nic jej nie przekonuje na 1072MHz

  6. #6
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Dołączył
    02.2014
    Posty
    268
    Z tego co opisuje problem będzie z strony systemu/sterowników.
    Wklepałem w wyszukiwarce na stronie AMD i tam wyskoczyło do pobrania dla R9 280, ostatnie sterowniki opcjonalne 18.3.4 i 18.2.1 więc sprawdził bym te drugie z lutego.
    Do de instalacji sterowników AMD ma jakiś program, ale ja zaproponował bym odinstalowanie, i użycie z trybu awaryjnego programu DDU do wyczyszczenia systemu z resztek po sterownikach karty graficznej, do oczyszczenia systemowego rejestru z nieaktualnych wpisów polecił bym FreeRegistry Cleaner.
    Po wymaganym resecie zainstaluj 18.2.1.
    Jeśli masz zainstalowane jakieś programy narzędziowe do monitorowania lub O.C. od producenta karty, de aktywuj/odinstaluj je.
    Jeśli czuje się na siłach można sprawdzić dzianie na innej wersji BIOS.
    https://www.techpowerup.com/vgabios/...emSize=&since=
    ( wersja BIOS z Twojej karty jest na liście jako 2).
    Na koniec zapytam się jaki masz system, bo od ładnych kilku miesięcy np Win. 8.0 jest nie wspierany.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •