Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: HX436C17PB3K4/32 i ASUS TUF X299 MARK 1 na 3600

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2008
    Posty
    5

    HX436C17PB3K4/32 i ASUS TUF X299 MARK 1 na 3600

    Witam wszystkich

    mam problem z uruchomieniem ramu jak w temacie.

    HX436C17PB3K4/32 :
    https://www.kingston.com/dataSheets/...17PB3K4_32.pdf

    "XMP TIMING PARAMETERS

    JEDEC: DDR4-2400 CL17-17-17 @1.2V

    XMP Profile #1: DDR4-3600 CL17-18-18 @1.35V

    XMP Profile #2: DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35V"

    jakby nie powinno być problemu..

    sytuacja kształtuje się analogicznie czy zapełnione sa banki 4-ma szt czy tylko 2-ma - cały kit 4szt to 2 komplety dualne po 2szt..

    MB ma ostatni BIOS 1301
    ciekawostka (jak dla mnie) bios MB rozpoznaje je jako 2133Mhz

    w profilu XMP Profile #2: DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35V startuje bez zarzutu - jesli dodatkowo ręcznie zmienię DRAM Frequency na 3200 - również będzie ok - natomiast kolejne zmiany na 3400 i 3600 kończą się na resetach cmos..

    XMP Profile #1: DDR4-3600 CL17-18-18 @1.35V nie działa wcale - po prostu nie startuje..


    co mogę zrobić ?

    za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję
    Ostatnio edytowane przez aryann ; 08-05-2018 o 16:34

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,231
    Procki LGA 2066 najczęściej nie wystartują przy prędkościach RAM powyżej 3200 MHz, jeśli pozostałe ustawienia są domyśle.

    Musisz pobawić się napięciami, a i tak to nie daje gwarancji, że 3600 MHz zatrybi.

    - - - Aktualizacja - - -

    BTW Jaki model procka?
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2008
    Posty
    5
    i7-7820X

    to nie starują niezależnie ? - trenuje to cały czas i zmienia się ta sytuacja - jest w biosie i Ai Tweaker opcja: CPU Core Ratio , pozmianie na profile XMP ustawiają one ją w: By Core usage - jesli zmieniam na Auto udaje się wystartować na 3467 ,do tego ustawiłem TPU na TPU1 i przy starcie pokazuje overklocking 25% - czyli w Ai tweaker :

    Ai Overclock tuner - XMP
    - XMP Profile #2: DDR4-3000 CL15-17-17-36 @1.35V
    CPU Core Ratio - Auto (pozostałe :Sync All Cores ,By Core usage ,By specific Core - nie daje potrzebnych efektów)
    DRAM frequency : DDR4-3467

    i dodatkowo TPU I dające jakby OC 25% tylko czego - proca ?

    dlaczego wiążesz szybkość pracy ramu z podstawką ? czegoś nie doczytałem ?

    dzięki za odpowiedź

    - - - Aktualizacja - - -

    i jeszcze czym najlepiej byś skatował w systemie taki ram ?

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,231
    Różne podstawki mają różne specyfiki.

    Pamięci na platformie HEDT zawsze chodzą z niższymi taktowaniami niż na platformie mainstreamowej (w tym przypadku Z370). To raz. Dwa, akurat X299 jest jednak trochę niedopracowaną platformą.

    Do testowania RAMu używaj programu HyperPI. Ustawiasz próbkę 32M, priorytet Wysoki i obciążenie wszystkich wątków proca.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,863
    Akurat na 2066 śmigałem z pamięciami na 4 GHz. Ale oczywiście nie od strzała takie parametry będą działać, trzeba trochę podłubać przy napięciach i/lub timingach, jak Grzesiek słusznie zauważył. XMP wcale nie musi działać i jak nie działa, to trzeba się pobawić.

    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Dwa, akurat X299 jest jednak trochę niedopracowaną platformą.
    IMO X299 jest naprawdę spoko. Ale to tylko moje zdanie .
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,231
    Wiesz, są jaja typu DDR4 firmy X, które z wartością 3600 MHz są na liście kompatybilności ASUS dla danej płyty, a po aktywacji XMP 3600 na tej płycie system nie wstaje

    Glut + przegrzewające się VRM to jednak trochę fail
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2008
    Posty
    5
    dzieki za odpowiedzi
    ale to proponujecie podnosić to napięcie 1.35 które w manualu ramu i w profilu XMP jest już jako @1.35 ? jesli tak o ile ?

    a jak proponujecie zmienić timingi ?

  8. #8
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,863
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Wiesz, są jaja typu DDR4 firmy X, które z wartością 3600 MHz są na liście kompatybilności ASUS dla danej płyty, a po aktywacji XMP 3600 na tej płycie system nie wstaje
    To co powiesz w takim razie o AMD Ryzen ? Co do gluta się zgodzę, ale VRM? Nawet biedna X299 SLI PLUS w domowym OC radzi sobie bez problemów, jeśli zapewnić minimalny przewiew w okolicy radiatora sekcji. To, że der8auer nagłośnił temat, biorąc na tapetę kompletnie nierealistyczne scenariusze, i ludzie się na to dali nabrać, to już tylko pokazuje patologię tej branży. X399 ma taki sam "problem" z sekcjami, a Niemiaszek siedział cichutko i w ogóle portale branżowe też tematu nawet nie próbowały podnosić. Na X399 GAMING PRO CARBON AC, ustawienie 1950X na 3,9 GHz przy 1,35 V skutkowało 120 stopniami na sekcji. W zasadzie na TR4 tylko ASUS w miarę ogarnął temat, dzięki dodatkowemu wentylatorowi. A cisza grobowa na ten temat. Biorąc pod uwagę, że ten sam der8auer wciskał ludziom ciemnotę, że glutowane procesory (nie HEDT) nawet na stocku się nie nadają do użytkowania, a potem trzepie z Casekingkiem kasiorę za fabrycznie oskalpowane CPU, czasem nawet ze srebrnym IHS (), to raczej niesmak pozostaje. Fakt, ma dużo fajnych filmików z analizą rdzeni krzemowych, IHS, połączenia termicznego, ale jego pozostała działalność to zwykłe szarlataństwo.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2008
    Posty
    5
    dzieki za odpowiedzi
    ale to proponujecie podnosić to napięcie 1.35 które w manualu ramu i w profilu XMP jest już jako @1.35 ? jesli tak o ile ?

    a jak proponujecie zmienić timingi ?

  10. #10
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,863
    Napięcie RAM to możesz nawet 1,5 V dać, jeśli będzie trzeba. Na SA/IO polecam nie przekraczać 1,25 V do codziennego użytku. No i timingami ew. będziesz musiał się pobawić, jeśli nie będzie banglać.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •