Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z FX-8320

Mieszany widok

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    20

    Problem z FX-8320

    Witam. Oto mój setup:
    FX 8320
    Ga-970A-UD3
    Fsp hexa 500W
    Gtx 1050 2gb
    2x 4gb 1333.

    Mój problem jest taki, że nie mogę podkręcić procesora powyżej 4.3ghz. Jak ustawie mu 4.4ghz to po uruchomieniu p95 komputer się wyłącza. Aby go uruchomić ponownie muszę go odłączyć z gniazdka. Podbicie napięcia też powoduje reset. Jaka może być przyczyna?

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (83) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,207
    Po pierwsze, to masz za słaby zasilacz do tej konfiguracji - ma 2 linie 12 V po 18 A.

    komputer się wyłącza. Aby go uruchomić ponownie muszę go odłączyć z gniazdka
    Masz szczęście, że włącza się zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe w zasiłce.

    Po drugie, to ta płyta ma za słabą sekcję zasilającą do podkręcania tego procka powyżej 4 GHz.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,855
    UD3 nie jest taka zła, można spokojnie dawać napięcie w okolicach 1,3-1,35 V, co przy nieco lepszy procku da te 4,5 GHz. Ale koniecznie trzeba sekcję schłodzić. Niemniej jednak, przy tym zasilaczu nie ma to znaczenia, bo i tak nic się z tego nie ukręci.

    Autorze, jakie masz napięcie przy tych 4,3 GHz? Oraz jaką temperaturę rdzeni (TMPIN2 w HWMonitorze)?
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  4. #4
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    20
    Temperatury około 58C po 30 minutach "small FFTs" w prime 95 przy napięciu 1.31V.
    Moje chłodzenie to Zalman CNPS9900 MAX.
    Ta płyta ma 8 fazową sekcję z radiatorem, na który dodatkowo dmucha ten zalman.
    Przesiadłem się z płyty Asrock 970m Pro3, która miała sekcję 4 fazową i też wyciągałem na niej stabilne
    4.2ghz, ale miała masakryczny Vdrop i przy ustawionym 1.5V miałem realne 1.38V.
    Koledzy mi polecili, abym kupił coś z 8-fazową sekcją i za bardzo okazyjną cenę dopadłem tego Gigabyte

    Czyli mam wymienić zasilacz, tak? Starczy 650W?

  5. #5
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (83) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,207
    8 faz jest już całkiem ok, tylko że radiator jest straszliwie biedny na mosfetach na tej płycie. O ASRockach na AM3+ to nawet nie mów Chyba tylko 990FX Extreme 9 się do czegoś nadawała Ludziska nawet na modelach Fatality mieli dropy, throttling i inne tego typu atrakcje

    To nie jest kwestia samego napisu "xxx W" na zasilaczu... Nawet kupując porządny 500 W, który ma rzeczywiście 500 W na linii 12 V już zrobisz różnicę względem tego, co masz teraz. Weź SPC Vero L2, albo Vero M2 w wersji 600 W i będzie git. Jeśli chodzi o cena/możliwości, to są to przyzwoite jednostki.

    Chłodzenie bardzo przeciętne, ale nie ma dramatu.
    Taki pośredni nawiew na sekcję to może być trochę mało, weź jakiś wentylator 80 mm i na trytkach go zamocuj tak, by bezpośrednio na radiator sekcji dmuchał.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  6. #6
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    20
    Bardziej niż o sekcję martwił bym się o mostek. Pod obciążeniem sekcja jest gorąca, ale mostka to się nawet dotknąć nie da
    Zamontuje zaraz, mam jakiegoś starego 80mm (jeszcze chyba ze stockowego chłodzenia od Athlona II ).

    Dzięki za rady, lecę po nowy zasilacz

  7. #7
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (83) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,207
    W takim razie dodatkowy nawiew na mostek też nie zaszkodzi
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  8. #8
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    20
    Dobra. Zamontowałem na sekcję wentylator 80mm i wymieniłem zasilacz na Supremo FM2 650W.
    Teraz udało mi się osiągnąć 4.6ghz przy 1.425V.
    Jak podnoszę taktowanie do 4.7ghz i próbuje podbić napięcie to jest tak jak ostatnio. Komputer się wyłącza, jakby ktoś odłączył zasilanie.
    Ale tym razem nie muszę odłączać kabla zasilającego aby uruchomić komputer ponownie.

    Co może być nie tak?

  9. #9
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (83) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,207
    Widzę, że zasilacz nawet lepszy kupiłeś

    Poprzednio włączało się zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe w zasilaczu i aby je odblokować musiałeś odcinać zasilanie.

    Teraz najprawdopodobniej włącza się zabezpieczenie na płycie głównej. Już wystarczy.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    20
    Czyli już wyżej go nie podkręce?
    Nie da się tego jakoś obejśc?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •