Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jaki procesor na lga 775

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    06.2018
    Posty
    6

    Jaki procesor na lga 775

    Sprzęt: CPU INTEL XEON E5420 4X2.5GHZ FAN CPU: STOCK
    RAM 4X2GB KINGSTON 800MHZ
    MOBO ASUS P5E-VM SE
    GPU GTX 750 TI 2GB OC
    ZASILACZ MODECOM 500W
    SSD HYPERX 3K 120GB
    HDD SEGATE 1TB 2.5

    Nie wiem jaki procesor tak żeby nie było bottlenecka bo w tym momencie go mam.

    Proszę o pomoc !!

    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,334
    Masz Quada z 12 MB cache, więc jedyne co można zrobić lepiej, to zwiększyć częstotliwość CPU.

    Problem w tym, że ta płyta nie nadaje się do tego procka ze względu na słabą i niechłodzoną sekcję zasilającą.

    Z kolei kupno nowej sensownej płyty i chłodzenia CPU to wydatek, a nawet podkręcając zbyt dużo nie zyskasz.

    Na Twoim miejscu bym zmienił platformę.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    06.2018
    Posty
    6
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Masz Quada z 12 MB cache, więc jedyne co można zrobić lepiej, to zwiększyć częstotliwość CPU.

    Problem w tym, że ta płyta nie nadaje się do tego procka ze względu na słabą i niechłodzoną sekcję zasilającą.

    Z kolei kupno nowej sensownej płyty i chłodzenia CPU to wydatek, a nawet podkręcając zbyt dużo nie zyskasz.

    Na Twoim miejscu bym zmienił platformę.
    A jaką płytę byś polecał najlepsza pod tego procka bez zmieniania platformy

    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,334
    Masz DDR2, więc domyślam się, że nie chcesz pamięci na DDR3 zmieniać
    ASUS P5Q Turbo albo jeszcze lepiej ASUS Maximus II Formula.

    Tylko tak jak piszę, raczej Ci się to nie opłaci, bo jeszcze cooler na procka musisz kupić w miarę dobry, żeby OC było możliwe. Czytaj - poniesiesz dosyć spore nakłady, a efekty będą raczej niewspółmierne.

    W dodatku jak masz 4 kości RAM, to zbyt dużego FSB najprawdopodobniej nie wykręcisz, a jest to niezbędne przy OC procka z tak niskim mnożnikiem jak Twój.

    Pytanie też jaki masz dokładnie model zasilacza, bo jak to jest np. Feel, to jeszcze zasiłkę trzeba zmienić
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    06.2018
    Posty
    6
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Masz DDR2, więc domyślam się, że nie chcesz pamięci na DDR3 zmieniać
    ASUS P5Q Turbo albo jeszcze lepiej ASUS Maximus II Formula.

    Tylko tak jak piszę, raczej Ci się to nie opłaci, bo jeszcze cooler na procka musisz kupić w miarę dobry, żeby OC było możliwe. Czytaj - poniesiesz dosyć spore nakłady, a efekty będą raczej niewspółmierne.

    W dodatku jak masz 4 kości RAM, to zbyt dużego FSB najprawdopodobniej nie wykręcisz, a jest to niezbędne przy OC procka z tak niskim mnożnikiem jak Twój.

    Pytanie też jaki masz dokładnie model zasilacza, bo jak to jest np. Feel, to jeszcze zasiłkę trzeba zmienić
    Właśnie mam feel 500 ale dobrze działa już od paru lat

    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka




    A jeśli chodzi o Maximus formula 2 to nie ma jej w ogóle na rynku
    Ostatnio edytowane przez przemek19r ; 02-06-2018 o 13:36

  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,334
    Z niedokręconym kołem też trochę można pojeździć po autostradzie, pytanie tylko jak długo, gdy nagle zaczniesz mocniej upalać wóz

    Zmień ten $hit na SPC Vero L2.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    06.2018
    Posty
    6
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Z niedokręconym kołem też trochę można pojeździć po autostradzie, pytanie tylko jak długo, gdy nagle zaczniesz mocniej upalać wóz

    Zmień ten $hit na SPC Vero L2.
    Ale czy to coś da a co jest nie tak z feel em

    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

  8. #8
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •