Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Fx 8320 4.5ghz - spadki fps.

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    28

    Fx 8320 4.5ghz - spadki fps.

    Witam. Posiadam taki oto komputer:

    Mobo: Gigabyte GA-970A-UD3
    Procesor: FX-8320 (4,5ghz 1,360V) ( wyżej nie ode bo mi się przy 4,7 ovp załącza )
    Grafika: Asus gtx 1050 rog 2gb ( oc 1550mhz )
    Ram: 2x4gb samsung 1333mhz
    Zasilacz: SilentiumPc FM2 650W
    Dysk: ssd Adata Su800 + hdd 1tb hitachi

    Posiadam od 2 dni chłodzenie wodne procesora ( chłodnica 360mm ). Procesor na wolnych obrotach wentylatorów otrzymuje ~38 stopni .
    Oczywiście po 5 godzinach benchmark go rozgrzał do 50st.
    Tą chłodnicę odkupiłem bardzo okazyjnie od kolegi, a jedyną możliwością jej zamontowania u mnie było zamontowanie jej na froncie tak, że
    wdmuc***e powietrze do środka obudowy. Dobre dla cpu, bo ma świeże powietrze, ale temperatura komponentów w środku skoczyła o kilka stopni.
    Nie jest to problemem, bo wszystko utrzymuje się w rozsądnej granicy, a 1050 jak było zimne, tak jest zimne. ( mam wersję z dwoma wiatrakami i złączem 6-pin co bardzo rzadko jest spotykane w 1050).

    Mój problem jest taki, że występują mi w grach czasami spadki fps.
    Np w csgo czasami lubi na minutę-dwie spaść z 220 do 25 fps.
    Monitorowałem użycie cpu i gpu i w czasie "laga" nie widać znaczącej różnicy poza wzrostem użycia cpu/gpu.

    Ma ktoś pomysł, co może być przyczyną?


    Ostatnio edytowane przez PrzemoVi ; 07-07-2018 o 23:49

  2. #2
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,868
    Odpal sobie OSD (RTTS + HWiNFO64), żebyś widział taktowanie CPU podczas gry. Jeżeli w momencie występowania spadków procesor zbija zegar do 1,4 GHz, to masz winowajcę (przegrzewająca się sekcja na płycie).
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    28
    Nie, taktowanie nie spada.

    - - - Aktualizacja - - -

    Dodam jeszcze, że użycie gpu podczas "laga" spada do okolo 20% a użycie cpu leci na 80-90%.

  4. #4
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,868
    To może coś w tle Ci zżera proca. Sprawdź, czy nie masz "dziwnych" programów, może antywirus coś miesza (ale aż tak bardzo raczej nie antywir).
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    28
    System był stawiany wczoraj i mam zainstalowane tylko 3 gry i przeglądarkę.
    Żaden proces w czasie "laga" nie używa więcej cpu. Wzrasta tylko użycie cpu przez grę.

  6. #6
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar factors
    Dołączył
    12.2014
    Posty
    375
    Sprawdź aktualizacje automatyczne :p albo je najlepiej wyłącz i sprawdź jak to wygląda.
    Twój SSD nie jest udaną konstrukcją w wersji 128GB ale nie sądzę żeby wpływało to na spadki w wydajności.
    i5 750 @4GHz + ASUS p7p55d-le + 2x4GB patriot 2000MHz CL9 + EVGA GTX 770 SC ACX + OCZ corexstream 500W SLI PSU

  7. #7
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    551
    Cytat Zamieszczone przez factors Zobacz posta
    Sprawdź aktualizacje automatyczne :p albo je najlepiej wyłącz i sprawdź jak to wygląda.
    Podejrzany to proces svchost.exe lubiący po ogłoszeniu w trayu ikonką o aktualizacji i po niej zamulać w systemie.

  8. #8
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2018
    Posty
    28
    Generalnie, to używam w7 zmontowanego z wszystkimi aktualizacjami pomijając te od telemetri i powodujące problemy z basewin.pl.
    Po zainstalowaniu wyłączyłem defendera i aktualizacje.

    Po zamontowaniu wentylatora na sekcję zasilania i dodatkowych trzech do obudowy problemy częściowo zniknęły. Częściowo, bo do czasu, kiedy wentylatory w obudowie są ustawione na 100% to jest ok, ale jak ustawie je na niskie obroty, to wracają spadki fps. Znacznie mniejsze i rzadziej niż wcześniej, ale są. Nawet jak wentylatory są na wolnych obrotach, to sekcja zimna jak dotykam.

    Ale chipset parzy przy dotykaniu. A jak wszyscy wiedzą chipsety 970 są bardzoo gorące, zwłaszcza przy oc.
    Temp nie wiem jakie, płyty gigabyte mają to strasznie pokręcone. Wiem, że TMPIN2 to temp cpu - ~40 st. A TMPIN0 dochodzi przy graniu do 65 st. TMPIN1 to chyba temperatura laminatu - około 30-40 st zwykle.

    Może to być wina chipsetu?

  9. #9
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    551
    Może być, spotkałem się kiedyś, że chipset w kompie złożonym "na pająka" bez żadnego nawiewu parzył, a po skierowaniu na niego wentylatora z lekkim nawiewem był zimny.

  10. #10
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar factors
    Dołączył
    12.2014
    Posty
    375
    A czy sprawdzałeś stan pasty/termopadów pod chipsetem?
    i5 750 @4GHz + ASUS p7p55d-le + 2x4GB patriot 2000MHz CL9 + EVGA GTX 770 SC ACX + OCZ corexstream 500W SLI PSU

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •