-
Użytkownik
Początkujący overclocker
Reputacja:
(0)
płyta główna i7
Witam. Modernizuje sprzęt i nie mogę się zdecydować płyta pod oc i7 8700k lu bd i5 8600k.
- gigabyte aerius gaming ultra, gaming 5,6
- asus......jakaś?np ROG STRIX Z370-F GAMING?
- msi ?
I która z tych firm bd kozak?
sekcja zasilania min 12 faz a w detalach prawie nigdzie nie pisze ile jaka ma faz?
maks 1000zł
- - - Aktualizacja - - -
- AsRock Extreme4
- AsRockFatal1ty Gaming K6
- Msi z370 gaming pro carbon
- Msi z370 gaming M5
- Asus Rog strix z370-f gaming
- Gigabyte:
Z370 AORUS ULTRA GAMING 2.0
Co o tych sądzicie? Komp gry i oc.
-
Użytkownik
Entuzjasta overclockingu
Reputacja:
(2)
Obecna platforma jest "mało przyszłościowa" jeśli chodzi o rozbudowę, i moim zdaniem jest bez sensu pakować nie wiadomo ile kasy w płytę główną.
I tu jest pytanie czy będzie planowane wsadzenie i O.C i 7 8700 K, jeśli tylko pod odblokowane i 5 i O.C , wystarczy ASRock Pro 4 Z370 ( 10 faz zasilania, ale połowa sekcji jest goła wymaga doklejenia jakiegoś radiatora).
Pod O.C. i7 8700 K minimum to ASRock Extreme 4 Z 370, i właściwie nic droższego nie kupował z w/w powodów.
Inne zagadnienie to RAM, pod chipset Z 370, na dziś rozsądnym minimum są moduły o taktowaniu 1500 MHz i czasie dostępu CL 15 od G-Skill.
-
Użytkownik
Początkujący overclocker
Reputacja:
(0)
To panowie co proponujecie do gier przyszłościowe pod oc itd. ? jeśli nie coffe lake? wiem...ihs i te sprawy ale nadal nowe procki wychodzą pod 1151. Amd? mało wydajne... tak myśle...
- - - Aktualizacja - - -
Oc do oporu ile sie da na wietrze.Nie mam przekonania do wody. Lubie cisze bez obciążenia a na wodzie to niemożliwe.
Myślałem nad asus strix z370 gaming f plus i7 oc 4.7-4.9 lub i5 4.9- 5.0 oc.
- - - Aktualizacja - - -
od dawna uznawałem tylko płyty asus i gigas ale może coś sie pozmieniało?
- - - Aktualizacja - - -
w ich technologiach?
-
Użytkownik
Entuzjasta overclockingu
Reputacja:
(2)
Miałem na myśli przyszłe upgrade do nowo zapowiadanej serii Core 9XXX, które będą wymagały do obsługi nowego chipsetu.
Na dziś nawet Core i 5 8600 K, jest na tyle mocne że starczy na lata pod gry ( właściwie od nie dawna gry zaczęły korzystać z wszystkich wątków jakie oferują starsze serie Core i7 czyli 4 rdzeni i 8 wątków).
Co do płyty podtrzymuję wcześniejsze zdanie, pod i7 8700K i O.C. ASRock Extreme 4, ma 12 faz które poradzą sobie z O.C i 7, i jest rozsądnie wycenione ( choć mam tej płyty pra pra pra.. dziadka pod Z 87 od prawie 5 lat i ponad "stówę" mniej kosztował ten przedstawiciel mocnej "średniej półki").
Może ma obawy co do ASRocka, bo kiedyś był naprawdę kiepską budżetową wersją ASUS-a, ale od kilku ładnych lat oferują dobre produkty w stosunku do wyceny i z czystym sumieniem polecam ich produkty.
-
Użytkownik
Początkujący overclocker
Reputacja:
(0)
A jeszcze jakieś płyty co mają 12 faz?
- - - Aktualizacja - - -
Chyba wezmę asrock fatal1ty gaming k6 lub fatal1ty proffesional gaming i7( ta to wogóle już kozak jest)
Uprawnienia umieszczania postów