Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ryzen 5 Temp problem

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar Turbo
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Toruń
    Posty
    29

    Ryzen 5 Temp problem

    Witam.

    Kilka dni temu poskładałem nowego pc i mam problem ze skokami temperatury na CPU, skoki są w ciągu sekundy o około +10 stopni. Czasem tez przy starcie systemu walnie blue screen.

    Ryzen 5 2600x
    msi x470 gaiming plus
    msi gtx 1060 6gb
    g.skil flare x 3200hz 16gb
    vero l1 500w
    windows 10 64bit

    https://drive.google.com/open?id=14j...hrYQHaeDfbVulF

    https://drive.google.com/open?id=1bY...5cQuiDAQvIONlh

    https://drive.google.com/open?id=1Xl...PbpNtoCdK2yw5R

    https://drive.google.com/open?id=1io...5_X8l9TcTPtKJT


  2. #2
    Forumowy dałn Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-27) Awatar haha3
    Dołączył
    01.2015
    Skąd
    Polska
    Posty
    154
    przekatuj go linxem czy czyms i zobacz czy przekracza te szalone 75 stopni
    3520MHz -------- 7220MHz
    Czytając moje wypowiedzi na temat Intela, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego należy brać je dosłownie, mają też na celu ubliżenie komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

  3. #3
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    751
    Haha3 ale to problem płyty ...na 99% płyta ma zwaloną implementacje boosta i wali 1.5V jak to msi ma w zwyczaju, do naprawy łatwo dasz offset i bangla, a nie zapomniałem msi to nie ma ofssetvoltage w biosie
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  4. #4
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar Turbo
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Toruń
    Posty
    29
    No jak sobie gram np. Star Citizen to procek ma temp około 70 stopni i skoki o +10 do 80 stopni i zaraz spada. Czasem z kompa słychać jakieś takie ni to piszczenie / trzeszczenie ale nie wiem gdzie dokładnie.

    Jak mogę ta płytę sprawdzić Sugerujesz ze jest uszkodzona

  5. #5
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    751
    nie nie jest uszkodzona po prostu MSI nie bardzo przyłożyło się do biosów dla amd, zrobili naprawdę przyzwoite jak na nich płyty hardwareowo ale coś musieli skopać i poszło na soft (mogli jeszcze cenę ) ogólnie ustaw cepa na sztywno (stałe taktowanie i napięcie) w biosie i to powinno uspokoić temperatury, piszczenie to zapewne cewki GPU , z tym można żyć opcjonalnie jak komp ma być cichy można się tego pozbyć kosztem wydajności
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  6. #6
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar Turbo
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Toruń
    Posty
    29
    Czyli rozumiem ze te skoki temp są tylko z winy softu procek fizycznie nie łapie takich temp Wypuszcza może jakiś update biosa kiedyś No to piszczenie jakoś specjalnie mi nie przeszkadza tylko się zastanawiałem co to może być ... żeby nie było ze się coś spali .

    Dzięki za pomoc

  7. #7
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    751
    Nieee proc łapie te temperatury ale to wina softu, jedyne co można zrobić to na sztywno dać albo zmienić płytę ogólnie zalecane Vcore to max 1.45
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  8. #8
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar Turbo
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Toruń
    Posty
    29
    Ok czyli ustawić zegar na sztywno i czekać na update biosa ? Tu coś niby w programie usawione jest max 1,55v to o tym mówisz ?

    https://drive.google.com/open?id=1Lp...or2ukSTHNBA8ND

  9. #9
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    751
    Ta tam gdzie masz auto tylko żebyś sobie stabilności nie skopał zobacz jakiś poradnik na necie
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar Turbo
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Toruń
    Posty
    29
    Przełączyłem go w tryb oc i on sam ustawił na 1,3v ale temp dalej skacze. Zablokuje jeszcze zegar i zobaczę czy coś pomoże.

    https://drive.google.com/open?id=1pK...lwuTSfd28eBR-D

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •