Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Modernizacja do 3000zł

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2016
    Posty
    55

    Modernizacja do 3000zł

    Cześć, potrzebuje porady jeśli chodzi o upgrade swojego zestawu. Obecnie mam:

    i5 4690k 4.6ghz
    msi z97-g43
    gtx 970
    ram 8gb ddr3
    tt smart 530w
    grandis v1


    Chciałem wymienić to co mam na i7 8700k + płyta i ramy, ale to co sie dzieje z cenami intela woła o pomstę do nieba.
    Zastanawiam się nad ryzenem - 2700x kosztuje 1500zł a 2700 1200zł.

    Mam jednak kilka pytań i jeżeli jest tu jakiś użytkownik ryzena to byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami.
    Głównie chodzi o to czy ten ryzen działa i jak działa, jaki jest potencjał oc, jak wygląda sytuacja z ramem itp itd.

    Upgrade chce zrobić bo obecny procesor już nie wyrabia. Działam na dwóch monitorach i często gdy na 1 gram to robię w między czasie coś zupełnie innego na drugim i to wszystko po prostu nie działa dobrze, tnie i irytuje.

    Także procesor, płyta i ramy idą na sprzedaż a w to miejsce muszę kupić coś nowego.
    Amd będzie wspierało am4 do 2020 roku? Jakoś niedługo mają wyjść nowe ryzeny? Coś takiego obiło mi się o uszy.

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,319
    Nie myślałeś na początek nad zwiększeniem ilości RAM?

    8 GB to obecnie mało nawet tylko do samego grania, nie mówiąc o robieniu dodatkowo innych rzeczy...

    SSD jest?
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2016
    Posty
    55
    Myślałem o tym. Fakt użycia ramu na poziomie 97% przy 1 gierce i odpalonej przeglądarce na drugim monitorze jest frustrujący, nie powiem.
    SSD jest. Zastanawiam się nad kupnem kolejnego. Strasznie tanie obecnie są.

    Ram ramem, ale procesor też przy 1 gierce obciążony w 100%.

    Generalnie wymiana połowy kompa wydaje się jedynym sensownym wyjściem, bo zostawać na tej samej generacji, zmieniając ewentualnie procesor na i7 i dokładając ramu to raczej średni pomysł.

    Wolałbym zostać przy intelu, ale nie dam 2,5k za i7 8700k. Jeszcze mnie nie poyebao

  4. #4
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (40) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,831
    bezsensu masz moze kogoś kto ma firme i moze kompa kupic na faktóre jak tak to bierz komplet z Czech ja uwazam ze Janusze biznesu powinni dostac w******* od UOKIK bo to co *******alaja to jajkis horror https://www.tsbohemia.cz/intel-core-...tm_term=279402 ten sam procek za południowa granica 1800zł

    - - - Aktualizacja - - -

    https://www.ceneo.pl/56756237 w Polsce 2200zł da sie żyć

    - - - Aktualizacja - - -

    Ja bym kupił ram i Grafe napewno bo w 3k i tak sie nie zmieścisz a 970 to troche słabo na 2 monitory

    - - - Aktualizacja - - -

    https://proline.pl/konf/012591c2 na szybko zestaw który jest taki w miare tani ale i wydajny .

    - - - Aktualizacja - - -

    https://proline.pl/konf/012591c2 na szybko zestaw który jest taki w miare tani ale i wydajny .
    xxxxxx(Wafel Trupka)I9 9900K Noctua NH-D15 G.Skill Trident 3200CL14 Rog Maximus Apex XI GTX 1060 ASUS xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH ADATA XPG Emix H30+solo F30




  5. #5
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,319
    Coraz więcej gier chodzi po prostu źle, jeśli wrzuci się wysokie ustawienia i w kompie nie ma 16 GB RAM lub więcej. Pierwszy lepszy przykład to mega frustrujący stuttering Call of Duty WW II przy 8 GB.

    Jeśli serio potrzebujesz robić kilka rzeczy jednocześnie, to obecnie RAM jest największym spowalniaczem, a nie CPU.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  6. #6
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    749
    Upgrade chce zrobić bo obecny procesor już nie wyrabia. Działam na dwóch monitorach i często gdy na 1 gram to robię w między czasie coś zupełnie innego na drugim i to wszystko po prostu nie działa dobrze, tnie i irytuje.
    tu raczej chodzi o ram jak ivanov podpowiada
    Jeśli komp pod gry to nie lepiej GPU zmienić i Ram dokupić? Szczerze nie widzę sensu teraz na upartego wymieniać cpu jak drogie i nie potrzeba @Dziarson ty się ciesz, Czechy podobno tyle samo cpu dostają co polska a rynek 4 razy większy Pro po ryzena proc specyficzny do zwykłego grania daje rade ale jak się leci 144(+)hz to gierki wymiękają przez developerów którzy chyba dalej siedzą gdzieś w okolicach Pentiuma 4 OC raczej znikome 5 i 7 lecą do 4.2 czasem 4.3

    Pro po nowych ryzenów owszem mają wyjść ryzney "3XXX" oparte o 7nm architekturę zen 2 , samo 7nm powinno dać sporo w szczególności że intel dalej ma problemy z 10 nm wiec dysproporcje w single core mogą spać drastycznie no i pobór prądu (przy podwyżkach jakie się szykują w Polsce może to niedługo mieć znaczenie . Zobaczymy ile mhz to da i czy w końcu ryzen będzie dobrze kręcił memki (mia być nowy kontroler ram)
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  7. #7
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (40) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,831
    no i pobór prądu (przy podwyżkach jakie się szykują w Polsce może to niedługo mieć znaczenie .
    Weryl ty Janusz ekonomii
    @Dziarson ty się ciesz, Czechy podobno tyle samo cpu dostają co polska a rynek 4 razy większy
    nie moja wina ze nas stac na intele i kazdy moze se 4 kupic a wy tyko jednego

    - - - Aktualizacja - - -

    Z kompami jest tak jak kupic to szybko cos nowszego potem jak wchodzi nowosc to trzeba 2 kletnieggo kompa do żyda puki jest za co sprzedać intel cene trzyma a Ryzen ****a nowe cene o****li o 50% gorzej niz z autem z salonu

    - - - Aktualizacja - - -

    @scav zobacz co ma weryl w opiesie i gra w nowe gierki , ale kupił bym ram za pare stówek bo ddr3 staniało i dokupił jakaś 1070ti
    xxxxxx(Wafel Trupka)I9 9900K Noctua NH-D15 G.Skill Trident 3200CL14 Rog Maximus Apex XI GTX 1060 ASUS xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH ADATA XPG Emix H30+solo F30




  8. #8
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    749
    Weryl ty Janusz ekonomii
    Czuję się urażony, powinienem yebnąć tu 2 stronicowy elaborat na temat : Dlaczego węgiel jest marnowany w elektrowniach. Ale jestem zbyt leniwy
    nie moja wina ze nas stać na intele i każdy może se 4 kupić a wy tyko jednego
    Nie moja wina że u władzy są osoby mądre inaczej, które każdą nową technologie przepierniczą na socjal no albo lotnisko do obsługi pól

    Pro po wymiany albo masz jakąś platformę w zanadrzu (coś starego przemęczyć się przez miesiąć i sprzedajesz zanim wyjdzie nowa, albo hołdujesz puki ci starcza, ludzie 2500k teraz wymieniają dopiero wiec jeszcze 2-3 lata ta i5 powinna dać radę w mid-endzie no albo jak tomcuk siedzieć można na i7 pierwszej generacji No chyba że masz za dużo $$ i nie problem tracić co roku 50% to proszę sprzedawaj po premierze płytę za 40% wartości i cepa za 60 %

    Ogólnie Grafa niezależnie od gry (nowszej) ma 99% zużycia wiec chyba najbliższy update będzie ram 16 gb b-die + gpu jakaś 1070/1080 używane albo vega 7nm (o ile te 7nm coś da)
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •