Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Która płyta główna?

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2018
    Posty
    7

    Która płyta główna?

    Witam, gdybyście mieli wybrać 1 z tych 3 płyt głównych pod FX-8300 oraz lekko podkręcali to którą byście wybrali?

    https://www.morele.net/plyta-glowna-giga...3p-601129/
    https://www.morele.net/plyta-glowna-asro...o3-715698/
    https://www.morele.net/plyta-glowna-asro...-0-572933/

    oraz czy fortis 3 będzie dobrym chłodzeniem dla tego FX?

    Tutaj moje specyfikacje:

    -GTX 1050
    -FX-8300
    -4x4GB (2x4 GB Corsair i 2x4GB ADATA)
    -SanDisk plus 480GB
    -Toshiba 1TB
    -Slientium Vero M2
    -Slientium Regnum RG4T

    Jeżeli chodzi o:
    porty I/O to korzystam z:
    - 4x USB
    - 1x kabel on internetu

    porty zewnętrzne itd.
    - 3x SATA
    - ATX 24x
    - 4-pin na CPU (ale mam możliwość 8)
    -1x USB
    -1x CPU_FAN
    -1x PCI-e x16

    Pytam się ponieważ moje mobo od komputera się uszkodziło i chciałbym ją wymienić na jakąś nową.
    Za każdą pomoc dziękuje

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,260
    Żadna z tych płyt nie nadaje się do choćby minimalnego OC tego procka (za słabe sekcje zasilające).
    Ostatnia nie nadaje się nawet do działania z ustawieniami domyślnymi (brak radiatora na VRM).

    Ogólnie to wszystkie odradzam.

    Sensownej nówki pod FX-8xxx raczej już nigdzie nie dostaniesz.

    Szukaj używek lub leżaków magazynowych

    • Gigabyte 990FXA-UD3 (absolutne minimum), lepiej 990FXA-UD5,
    • ASUS Crosshair IV Formula (musi być z wgranym najnowszym beta BIOSem, inaczej z FX nie odpali) lub 990FX Sabertooth
    • MSI 990FXA-GD65 albo 990FXA Gaming (tą powinno być najprościej dostać).


    Fortis będzie pasować, ale OC za bardzo na nim nie zrobisz, bo te procki generują bardzo dużo energii cieplnej.

    - - - Aktualizacja - - -

    BTW Tak z ciekawości, jaki jest powód uszkodzenia płyty?
    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 26-09-2018 o 20:18
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2018
    Posty
    7
    Więc odpaliłem sobie mojego kompa i nagle komputer przy logo asusa zaczął się restartować 3 razy. Po 2 dniach na płycie zaczęła się świecić dioda CPU_LED i był czarny ekran. Płyta to była ASUS Sabertooth 990FX rev 1.0 z 2013 roku.
    Próbowałem wszystkiego. Bateryjkę wyciągać,inny zasilacz,odłączać i podłączać i nic. W końcu postanowiłem dać do serwisu i stwierdzili że sloty na RAM są uszkodzone (Do dzisiaj nie rozumiem jak to się stało)

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,260
    WAT Przecież sloty nie uszkadzają się same z siebie

    Może padł Ci kontroler RAM w CPU?

    Raz udało mi się tak zrobić, że uwaliłem jeden kanał Wprawdzie podkręcałem wówczas FX-8350 na 7,5 GHz na wszystkich rdzeniach, ale się da

    Jesteś na 100% pewien, że to płyta a nie coś innego?

    Spróbuj odpalić kompa z jedną kością RAM. Wkładaj ją po kolei do każdego slotu pamięci w płycie.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2018
    Posty
    7
    Próbowałem wkładać w każdy slot ram po 1 kość albo 2. Zakupiłem nawet 1 dodatkową aby się upewnić że to nie były ramy. Jedyne co się zmieniło to jak wrzuciłem 3 kości to Dram przy włączeniu memok mrugało coraz szybciej aż przestało przy odstępie 0,3s. Od kolegi pożyczyłem jego stare mobo do am3+ tam się uruchamiał CPU normalnie. Na starym procesorze też sprawdzałem i nic.

  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,260
    Ok, czyli diagnostyka dobrze przeprowadzona.

    Trochę dziwne, że płyta ot tak zdechła, ale najwyraźniej pech.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2018
    Posty
    7
    Szkoda,była fajną płytą główną

    Tylko teraz szukać jakąś nową a to raczej nie będzie łatwe (chyba że z zagranicy)

  8. #8
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,260
    Widziałem na lolegro, że Crosshair IV da się nówkę kupić.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2018
    Posty
    7
    A Crosshair IV nie jest pod AM3?

    Dobra, nieważne zapomniałem że trzeba bios aktualizować ale mam pytanie

    -Czy podstawka am3 nie zmniejszy wydajności
    -Od jakiegoś innego użytkownika niż sklepk-tech.pl? Z nim już miałem jedną przygodę i nie chciałbym ją powtórzyć.

    Znalazłem jeszcze tutaj płyty:

    https://parkagd.net/index.php?produc...roller=product
    https://parkagd.net/index.php?produc...roller=product
    https://parkagd.net/index.php?produc...roller=product

    Ciekaw jestem skąd mają tyle płyt? Może lepiej nie kupywać tu?
    Ostatnio edytowane przez Froxy ; 26-09-2018 o 21:46

  10. #10
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,260
    Jedyne co, to na Crosshair IV nie będziesz mógł wyłączać modułów procesora, tak jak na płytach AM3+.

    Ale w normalnym użytkowaniu to nie ma żadnego znaczenia, bo i tak korzystasz ze wszystkich modułów.

    Te Twoje linki coś nie bardzo działają

    - - - Aktualizacja - - -

    Inna sprawa, czy jest sens się bawić w reanimowanie tego kompa.

    Bulldozery są obecnie już bardzo mocno przestarzałe i mało wydajne. Może upgrade na coś nowego by wchodził w grę?
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •