Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Modernizacja do 3000zł

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2016
    Posty
    55

    Modernizacja do 3000zł

    Cześć, potrzebuje porady jeśli chodzi o upgrade swojego zestawu. Obecnie mam:

    i5 4690k 4.6ghz
    msi z97-g43
    gtx 970
    ram 8gb ddr3
    tt smart 530w
    grandis v1


    Chciałem wymienić to co mam na i7 8700k + płyta i ramy, ale to co sie dzieje z cenami intela woła o pomstę do nieba.
    Zastanawiam się nad ryzenem - 2700x kosztuje 1500zł a 2700 1200zł.

    Mam jednak kilka pytań i jeżeli jest tu jakiś użytkownik ryzena to byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami.
    Głównie chodzi o to czy ten ryzen działa i jak działa, jaki jest potencjał oc, jak wygląda sytuacja z ramem itp itd.

    Upgrade chce zrobić bo obecny procesor już nie wyrabia. Działam na dwóch monitorach i często gdy na 1 gram to robię w między czasie coś zupełnie innego na drugim i to wszystko po prostu nie działa dobrze, tnie i irytuje.

    Także procesor, płyta i ramy idą na sprzedaż a w to miejsce muszę kupić coś nowego.
    Amd będzie wspierało am4 do 2020 roku? Jakoś niedługo mają wyjść nowe ryzeny? Coś takiego obiło mi się o uszy.

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,241
    Nie myślałeś na początek nad zwiększeniem ilości RAM?

    8 GB to obecnie mało nawet tylko do samego grania, nie mówiąc o robieniu dodatkowo innych rzeczy...

    SSD jest?
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2016
    Posty
    55
    Myślałem o tym. Fakt użycia ramu na poziomie 97% przy 1 gierce i odpalonej przeglądarce na drugim monitorze jest frustrujący, nie powiem.
    SSD jest. Zastanawiam się nad kupnem kolejnego. Strasznie tanie obecnie są.

    Ram ramem, ale procesor też przy 1 gierce obciążony w 100%.

    Generalnie wymiana połowy kompa wydaje się jedynym sensownym wyjściem, bo zostawać na tej samej generacji, zmieniając ewentualnie procesor na i7 i dokładając ramu to raczej średni pomysł.

    Wolałbym zostać przy intelu, ale nie dam 2,5k za i7 8700k. Jeszcze mnie nie poyebao

  4. #4
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (31) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,810
    bezsensu masz moze kogoś kto ma firme i moze kompa kupic na faktóre jak tak to bierz komplet z Czech ja uwazam ze Janusze biznesu powinni dostac w******* od UOKIK bo to co *******alaja to jajkis horror https://www.tsbohemia.cz/intel-core-...tm_term=279402 ten sam procek za południowa granica 1800zł

    - - - Aktualizacja - - -

    https://www.ceneo.pl/56756237 w Polsce 2200zł da sie żyć

    - - - Aktualizacja - - -

    Ja bym kupił ram i Grafe napewno bo w 3k i tak sie nie zmieścisz a 970 to troche słabo na 2 monitory

    - - - Aktualizacja - - -

    https://proline.pl/konf/012591c2 na szybko zestaw który jest taki w miare tani ale i wydajny .

    - - - Aktualizacja - - -

    https://proline.pl/konf/012591c2 na szybko zestaw który jest taki w miare tani ale i wydajny .
    xxxxxx Trupek I5 6600K 5GHz Noctua NH-D15 Corsair Veagance 16GB 3900MHz Asrock Pro 4 GTX 1080 Msi xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH SENNCHAISER GAME ZERO




  5. #5
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,241
    Coraz więcej gier chodzi po prostu źle, jeśli wrzuci się wysokie ustawienia i w kompie nie ma 16 GB RAM lub więcej. Pierwszy lepszy przykład to mega frustrujący stuttering Call of Duty WW II przy 8 GB.

    Jeśli serio potrzebujesz robić kilka rzeczy jednocześnie, to obecnie RAM jest największym spowalniaczem, a nie CPU.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  6. #6
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (18)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    714
    Upgrade chce zrobić bo obecny procesor już nie wyrabia. Działam na dwóch monitorach i często gdy na 1 gram to robię w między czasie coś zupełnie innego na drugim i to wszystko po prostu nie działa dobrze, tnie i irytuje.
    tu raczej chodzi o ram jak ivanov podpowiada
    Jeśli komp pod gry to nie lepiej GPU zmienić i Ram dokupić? Szczerze nie widzę sensu teraz na upartego wymieniać cpu jak drogie i nie potrzeba @Dziarson ty się ciesz, Czechy podobno tyle samo cpu dostają co polska a rynek 4 razy większy Pro po ryzena proc specyficzny do zwykłego grania daje rade ale jak się leci 144(+)hz to gierki wymiękają przez developerów którzy chyba dalej siedzą gdzieś w okolicach Pentiuma 4 OC raczej znikome 5 i 7 lecą do 4.2 czasem 4.3

    Pro po nowych ryzenów owszem mają wyjść ryzney "3XXX" oparte o 7nm architekturę zen 2 , samo 7nm powinno dać sporo w szczególności że intel dalej ma problemy z 10 nm wiec dysproporcje w single core mogą spać drastycznie no i pobór prądu (przy podwyżkach jakie się szykują w Polsce może to niedługo mieć znaczenie . Zobaczymy ile mhz to da i czy w końcu ryzen będzie dobrze kręcił memki (mia być nowy kontroler ram)
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  7. #7
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (31) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,810
    no i pobór prądu (przy podwyżkach jakie się szykują w Polsce może to niedługo mieć znaczenie .
    Weryl ty Janusz ekonomii
    @Dziarson ty się ciesz, Czechy podobno tyle samo cpu dostają co polska a rynek 4 razy większy
    nie moja wina ze nas stac na intele i kazdy moze se 4 kupic a wy tyko jednego

    - - - Aktualizacja - - -

    Z kompami jest tak jak kupic to szybko cos nowszego potem jak wchodzi nowosc to trzeba 2 kletnieggo kompa do żyda puki jest za co sprzedać intel cene trzyma a Ryzen ****a nowe cene o****li o 50% gorzej niz z autem z salonu

    - - - Aktualizacja - - -

    @scav zobacz co ma weryl w opiesie i gra w nowe gierki , ale kupił bym ram za pare stówek bo ddr3 staniało i dokupił jakaś 1070ti
    xxxxxx Trupek I5 6600K 5GHz Noctua NH-D15 Corsair Veagance 16GB 3900MHz Asrock Pro 4 GTX 1080 Msi xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH SENNCHAISER GAME ZERO




  8. #8
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (18)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    714
    Weryl ty Janusz ekonomii
    Czuję się urażony, powinienem yebnąć tu 2 stronicowy elaborat na temat : Dlaczego węgiel jest marnowany w elektrowniach. Ale jestem zbyt leniwy
    nie moja wina ze nas stać na intele i każdy może se 4 kupić a wy tyko jednego
    Nie moja wina że u władzy są osoby mądre inaczej, które każdą nową technologie przepierniczą na socjal no albo lotnisko do obsługi pól

    Pro po wymiany albo masz jakąś platformę w zanadrzu (coś starego przemęczyć się przez miesiąć i sprzedajesz zanim wyjdzie nowa, albo hołdujesz puki ci starcza, ludzie 2500k teraz wymieniają dopiero wiec jeszcze 2-3 lata ta i5 powinna dać radę w mid-endzie no albo jak tomcuk siedzieć można na i7 pierwszej generacji No chyba że masz za dużo $$ i nie problem tracić co roku 50% to proszę sprzedawaj po premierze płytę za 40% wartości i cepa za 60 %

    Ogólnie Grafa niezależnie od gry (nowszej) ma 99% zużycia wiec chyba najbliższy update będzie ram 16 gb b-die + gpu jakaś 1070/1080 używane albo vega 7nm (o ile te 7nm coś da)
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •