Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Overclocking X58: Xeon X5675 - przez RAM nie przechodzę POSTa

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2011
    Posty
    12

    Overclocking X58: Xeon X5675 - przez RAM nie przechodzę POSTa

    Hej,

    Mobo: Asus P6X58D-E
    CPU: Intel Xeon X5675
    Cooler: Scythe Mugen 2
    RAM: Kingston HyperX T1 DDR3 12GB (2x 3x2GB)
    GPU: Gigabyte GTX770
    PSU: Corsair AX850
    Case: Silverstone Raven RV01

    Mam powyższy sprzęt.
    Próbuję podkręcić CPU+RAM w celu przygotowania jak najmniejszego bottlenecka na przyszłościowy upgrade karty graficznej.
    Procesor udało mi się wkręcić (wydaje mi się) stabilnie na 4.2GHz. Tzn. przechodzi 20 minut w AIDA64 w temperaturach poniżej 75 stopni na rdzeniu.
    Przeszedłem do tematu kręcenia kości pamięci i jestem w totalnej kropce. Nic powyżej tych 1300 MHz nie mogę wykręcić. A to bardzo dziwne, bo kości przez samego producenta są ratingowane na 2000MHz.

    Wklejam post na imgur:
    https://imgur.com/a/zoufIUK

    Jest na nim zdjęcie kości, zdjęcie po kolei wszystkich moich ustawień z BIOSu.

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,262
    To ile robią kości, a ile jest w stanie uciągnąć kontroler RAM to są dwie różne rzeczy.

    Obsadzenie wszystkich 6 banków dodatkowo obciąża kontroler i zmniejsza możliwości OC pamięci. Obsadź tylko 3 banki, to będzie lepiej.

    W dodatku na X58 nigdy nie osiągało się zbyt wysokich zegarów RAM. W optymalnych warunkach dobijesz do nieco ponad 2000 MHz i do widzenia LINK
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2011
    Posty
    12
    Hmm, no dobra.
    Pytanie jednak - czy masz zdanie na temat mojego OC widząc cuda jakie nawyprawiałem?
    Bo raz: fakt, że nie używam XMP oraz to, że z RAMem jechałem totalnie na czuja raczej brzmi dla mnie jak błąd po mojej stronie. No i do tego do cholery, X-lat temu zapłaciłem za kości "dwa gigaherce" a nie mogę przekroczyć 1300?

    Inna sprawa, testowo sprawdzę jak ten OC daje sobie radę na 6GB RAMu, ale z dwojga złego wolałbym mieć wolniejsze 12 niż szybsze 6... Chyba.

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,262
    To jest tak jak byś kupił 8 kości DDR4 4500 MHz i narzekał, że po obsadzeniu wszystkich banków na platformie X299 nie chcą działać z pełną prędkością

    Tak jak pisałem, to jest specyfika platformy - na HEDT nigdy nie osiąga się takich zegarów RAM, jak na platformach mainstreamowych, a nawet na LGA 1156 nie dało się zbyt wysokich zegarów RAM cisnąć.

    Po drugie, obsadzenie wszystkich banków zdecydowanie nie pomaga.

    Ogólnie to Triple Channel nigdy nie działało jakoś super dobrze i powinieneś się cieszyć, że przy 6 obsadzonych slotach RAM platforma w ogóle bootuje i wszystko jest poprawnie wykrywane. Bo na LGA 1366 różnorakie nieprawidłowości związane z RAM są normą nawet przy obsadzonych 3 slotach.

    Inna sprawa, że obecnie 6 GB RAM to po prostu malutko.

    W ramach eksperymentu zostaw tylko 3 kości i zobacz co to zmieni.

    Jeśli chodzi o OC, to poluzuj timingi pamięci np. do 12-12-12-38 i zobacz czy to coś pomoże. Ustaw procesorowi niższy mnożnik, aby nie był podkręcony i pobaw się częstotliwością FSB oraz różnymi mnożnikami pamięci.

    Jak nic nie pomoże przy 6 kościach, a z 3 kośćmi będzie zdecydowanie lepiej, to rozważ nabycie 3 kości, po 4 GB każda.

    - - - Aktualizacja - - -

    Na marginesie; jeśli chodzi o pracę kości z parametrami zgodnymi ze specyfikacją, to powinieneś pogadać z właścicielami kości Corsair Vengeance DDR3 Tam jakieś odpady ładowali i duża część modułów nie była w stanie pracować z deklarowaną przez producenta prędkością, nawet gdy po stronie IMC było wszystko ok
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,248
    Sprawdz na nizszym mnozniku...np.24. Druga sprawa...powyzej 200MHz bclk mozliwe, ze trzeba bedzie podbic pcie freq do ~110MHz...sprawdz czy Twoje GPU da rade.

    Swojego x5675 z memkami 2133 krecilem na mnozniku 21.

    http://hwbot.org/submission/3644264_...5_22435_points

    Pozdro
    3930k@4.8 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  6. #6
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (68) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,312
    Ja to bym ustawił od razu bclk 200 i bawił się dzielnikami tylko. Ewentualnie mnożnik w dół na cepie jak będzie wywalać na maksymalnym.

    Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka

  7. #7
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,248
    Plus do tego dwa dobre dzielniki 2:8 I nastepny...chyba 2:10(~2200....hyperXy 2133<elpida> skonczyly sie lub "dosztukowana" hyperX 2000 od Bartx).

    Pozdro
    3930k@4.8 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •