Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Ocena zestawu z Ryzen 5

Mieszany widok

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2016
    Posty
    99

    Ocena zestawu z Ryzen 5

    Cześć,

    Na początek nakreślę sytuację:



    Mam półtora rocznego (na gwarancji, w idealnym stanie) lapka MSI GL62 z następującymi podzespołami:

    CPU: i5 7300HQ

    GPU: gtx 1050 4GB

    RAM: 2x 8GB DDR4 2400



    Dyski:

    SSD 1 (M.2): 512GB PLEXTOR PX-G512M6e (Czas pracy dysku:109 godzin)

    SSD 2: 120GB GOODRAM (Czas pracy dysku: 3440 godzin)

    HDD: 1000GB WD10JPVX (Czas pracy dysku: 587 godzin)



    Oryginalny napęd DVD dorzucam osobno bo w jego miejscu jest teraz jeden z dysków.



    Myślę, że najopłacalniej byłoby tego plextora i 1 kość pamięci sprzedać osobno.

    Całość zapakowana w oryginalny karton.



    Za powyższego laptopa chciałbym kupić w miarę jak najlepszy PC. Brakuje mi jednak grzebania przy budzie i raz na jakiś czas tego podekscytowania wynikającego z zakupu nowego podzespołu.



    Ile mógłbym dostać za tego lapka?





    Dodaję zestaw jaki skleciłem na morele.

    Wybór padł na AMD z dwóch powodów. Raz, że zawsze były Intele i jestem ciekawy AMD. Po drugie co się stało z cenami i5 to jakiś szok.



    https://www.morele.net/inventory/info/90ace399/



    Uwagi:

    -Grafika to w zależności ile pieniędzy zostanie. Może 1050ti lub 1060.

    -Obudowa to proszę o propozycję. Najchętniej coś małego ale nie jest to priorytet.

    -z czasem dojdzie jakieś chłodzenie typu fortis 3 (miałem z i5 2500k i byłem mega zadowolony)



    Aha co najważniejsze. Jak najbardziej MOGĄ być używki (nie licząc procesora, obudowy i dysku)



    Proszę o rady i sugestie :]

  2. #2
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,907
    Zrób sobie przysługę i weź płytę przynajmniej MSI B450-A PRO, a najlepiej B350 PRO CARBON albo Biostar X370GT7 (wszystkie dostępne w Morele). Jeżeli byś od razu kupował cooler, to możesz zaoszczędzić i zamiast Ryzen 5 2600 wziąć starszego 1600X, to sobie wyrównasz budżet nadszarpnięty płytą. Obudowę znajdziesz spokojnie, sam wiesz, ile chcesz na nią wydać (nie napisałeś). Co do grafiki, to teraz RX 570 jest tanio do wyrwania w Morele (karta od GIGABYTE).
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2016
    Posty
    99
    Cytat Zamieszczone przez tomcuk Zobacz posta
    Zrób sobie przysługę i weź płytę przynajmniej MSI B450-A PRO, a najlepiej B350 PRO CARBON albo Biostar X370GT7 (wszystkie dostępne w Morele). Jeżeli byś od razu kupował cooler, to możesz zaoszczędzić i zamiast Ryzen 5 2600 wziąć starszego 1600X, to sobie wyrównasz budżet nadszarpnięty płytą. Obudowę znajdziesz spokojnie, sam wiesz, ile chcesz na nią wydać (nie napisałeś). Co do grafiki, to teraz RX 570 jest tanio do wyrwania w Morele (karta od GIGABYTE).

    Dziękuję, dzięki Tobie zagłębiłem się w temat różnic między 2600 a 1600. Chyba nie warto dopłacać. 1600 można używkę śmiało za 550zł dostać. Płytę to faktycznie coś lepszego wezmę. Z czasem mógłbym na 2700 przeskoczyć jeżeli byłaby taka potrzeba.

    Co do pamięci. Chciałbym chyba jednak wziąć 2x4GB coś z górnej półki. Czy te 8GB to nie będzie zbyt mało?

  4. #4
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    743
    Cytat Zamieszczone przez barteks1234 Zobacz posta
    Co do pamięci. Chciałbym chyba jednak wziąć 2x4GB coś z górnej półki. Czy te 8GB to nie będzie zbyt mało?
    Zalerzy w co będziesz grał i co będzie odpalone w tle
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2016
    Posty
    99
    Jak gram to nic zbędnego nie jest odpalone w tle.
    Ogólnie dużo nie gram. Czasem jakiś RTS lub F1 i Project Cars na kierownicy.

    Jakaś dobra pamięć w dualu 2x4GB 3200MHz, zawsze jeśli byłyby braki to można kolejne 2 takie same kości dokupić aby działały w quad channel.
    Czy to dobry pomysł?
    Ostatnio edytowane przez barteks1234 ; 03-01-2019 o 19:41

  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,307
    1) To nie jest quad channel - to po prostu są dwie pary pamięci działające w Dualu.
    Quad Channel masz na X79, X99, X299 i X399.

    2) To słaby pomysł. AMD sporo zyskuje dzięki szybszym pamięcom, a najczęściej obsadzenie wszystkich 4 banków na płycie powoduje, że trzeba zauważalnie obniżyć zegary RAM.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  7. #7
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2016
    Posty
    99
    Właśnie doczytałem z tym quadem, że to tak nie zadziała.

    Chyba po prostu wezmę na razie 2x4GB ale jakieś szybkie 3000/3200MHz + r5 1600 + lepsza płyta aby była bardziej przyszłościowa.
    Jakby brakowało to z czasem sprzedam te pamięci i kupię 2x8GB. Chociaż myślę, że do moich zastosowań wystarczy.

    Dzięki za informację.

  8. #8
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,907
    Poszukaj pamięci na kostkach Samsung D-Die/E-Die. Bo ładowanie się w 2x4 GB na Hynixach nie jest zbyt kuszące.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #9
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    743
    Tomcuk, dla zwykłego użytkowania hynix wystarczy, on rekordów bić nie będzie, 3200 mu starczy, a nawet na starsztm kontrolerze hynixy śmigają w 3200 na znośnych timingach
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  10. #10
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,907
    Cytat Zamieszczone przez Weryl Zobacz posta
    Tomcuk, dla zwykłego użytkowania hynix wystarczy, on rekordów bić nie będzie, 3200 mu starczy, a nawet na starsztm kontrolerze hynixy śmigają w 3200 na znośnych timingach
    Ta, kupować 2x4 na gównokostkach, zamiast poszukać czegoś fajnego. Logika Weryla
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •