Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zmiana procesora

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2018
    Posty
    3

    Question Zmiana procesora

    Witajcie.
    Mam obecnie i5-6400 w kompie ale widzę, że w niektórych grach to powoli nie wystarcza i przycinają się gry.

    Szukam procesora na tym samym sockecie tak do 1000zł.
    Zastanawiałem się nad i5-8400 ale może polecicie mi coś innego co będzie lepszym wyborem w tej cenie. (niższa cena też może być )

    Komp służy tylko do grania i przeglądania internetu więc nie potrzebuję czegoś co wykręca miliony punktów na pierdyliardzie rdzeni w benchmarkach bo nie będę tam renderować filmów itp.
    Chodzi o coś co będzie przyzwoitą opcją do gier.

    Obecny komp jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie:
    i5-6400
    gtx 1060 6gb
    8gb ram 2133

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,307
    Cytat Zamieszczone przez Lemac Zobacz posta
    Obecny komp jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie:
    i5-6400
    gtx 1060 6gb
    8gb ram 2133
    Ma znaczenie, bo 8 GB RAM przy wyższych ustawieniach w niektórych nowych grach nie wystarcza i powoduje przycinki.

    Te 8 GB w jednej kości czy dwóch?
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,907
    Grzegorzu, w jakich to grach 8 GB pamięci powoduje przycinki ? Bo ja póki co takiej nie spotkałem, oczywiście bez uruchomionego syfu w tle
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,307
    Pierwszy przykład z brzegu to Call of Duty WWII przy wysokich ustawieniach graficznych.

    - - - Aktualizacja - - -

    Trzeba mieć 12 GB RAM (albo rzecz jasna więcej), żeby co jakiś czas nie było irytujących i zdecydowanie zauważalnych chrupnięć.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,907
    Nie zauważyłem, a w tę część COD grałem właśnie przy 8 GB RAM Odpowiednio skrojony system, ręcznie ustawiony plik wymiany na odpowiedni rozmiar (dziesiątka z automatu daje za mało) i wszystko gra i buczy
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,307
    Widziałem w kilku materiałach w necie, że jest problem.

    Do tego potwierdziłem przypadłość empirycznie. W robocie na 4770K i 8 GB RAM były regularnie co jakiś czas takie chrupnięcia, że głowa mała.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  7. #7
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,907
    Nawet jeśli, to na podstawie jednej gry pisać, że 8 GB to za mało ? Przecież sporo nowych gier nawet na 4 GB idzie odpalić bez strasznych zacięć, chociaż tutaj o komforcie rzeczywiście nie ma mowy. No i ja utrzymuję swoje zdanie, że jak się dobrze system poustawia, to nawet w WWII będzie ok.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  8. #8
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2018
    Posty
    3
    Zayebiście, że sobie pogadaliście ale pytałem o procka a nie o poradnik kto komu ma polizać aby dokupić więcej ramu.

    Jeśli nie potraficie odpowiedzieć na pytanie o procka to proszę nic nie odpisywać.

    Opisałem jasno problem, który jest w procesorze. Może niektórzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem więc wyjaśnię to jak krowie w rowie - mój procesor jest wąskim gardłem w wielu grach i przez to, że zapiernicza na 100% gry mi się tną (6400 to słaby procek).

    Więc czekam na odpowiedzi na moje pierwotne pytanie a nie pucowanie berła o ramie.

  9. #9
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,907
    Panie zbulwersowany, nie napinaj się Pan tak, bo jeszcze kontuzja nastąpi Skoro masz Core i5-6400, to masz płytę, która bez modyfikacji nie obsłuży Coffee Lake. Ale ogółem rzecz ujmując, nie opłaca się brać Core i5-8400, bo niewiele taniej są odblokowane i5-8600K/9600K. W niższych półkach cenowych dobre wybory to np. Ryzen 7 1700(X) lub Ryzen 5 2600/1600X. Popatrz sobie testy, jak wypadają i zdecyduj, czy chcesz zainwestować w Intela, czy też zadowolisz się tańszą alternatywą.

    https://ithardware.pl/testyirecenzje...i-6615-12.html

    Tu masz mój materiał, gdzie są wymienione procesory w zbliżonych wariantach (np. R5 2600X zamiast 2600 czy 1600 zamiast 1600X).
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  10. #10
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2018
    Posty
    3
    Rozumiem, że te ryzeny są plug-and-play do tego samego socketu co 6400?
    Bo chyba ja i google jesteśmy upośledzeni skoro widzę, że mi te ryzeny nie wejdą w socket 6400.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •