Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Problem z RAM DDR3 Geil Dragon

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2019
    Posty
    2

    Unhappy Problem z RAM DDR3 Geil Dragon

    Witam.

    Mam problem z moimi pamięciami, ale od początku.

    MSI Z77a-G43 (bios 2.13)
    i5 3570k
    Geil Dragon 1600 2x4GB
    HD7780 Gigabyte OC
    Corsair VS450

    Wczoraj dokupiłem sobie w/w procesor (wcześniej był i3 3220) oraz drugą kość ramu. Niby identyczna jak poprzednia.
    Pamięci podłączyłem tak jak zaleca producent, czyli w bank 2 i 4. Komp się uruchomił, ale zauważyłem pierwszy zgrzyt, taki że przy wchodzeniu w bios występuje krótka przerwa podczas której pojawia się na dwie sekundy czarny ekran z białą kreską w lewym górnym rogu i dopiero wchodzi w bios (wcześniej wchodził od razu w uefi).

    Mimo to komputer włącza się normalnie, jednak w teście OCCT wywala po jakimś czasie błąd na rdzeniu 1, lub ogólny błąd sprzętowy. W AIDA64 w teście stabilności, wywala błąd na pamięciach.

    Próbowałem różnych kombinacji w biosie itd. Zauważyłem dwie rzeczy:

    1) Bios startuje normalnie bez pauzy, tylko gdy pamięci są w bankach 1 oraz 2. Ale wtedy occt i aida wywala błędy.
    2) occt i aida przechodzą godzinny test bez problemu gdy pamięci są w bankach 1 oraz 4. Ale wtedy znowu bios ma pauzę.

    Po głębszym sprawdzeniu widzę że jednak pamięci się różnią.

    Pierwsza z 2012 roku 40 tydzień. 11-11-11-28 (CL-RCD-RP-RAS) / 39-208-6-12-6-6-24 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
    Druga tez z 2012 ale 49 tydzień. 11-11-11-28 (CL-RCD-RP-RAS) / 39-128-5-12-6-6-24 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)

    Dodatkowa ta pierwsza obsługuje ASR ale nie ma obsługi PASR. W drugiej kości jest zupełnie na odwrót.

    Szukałem po wątkach, ale nie widziałem podobnego problemu. Ma ktoś jakiś pomysł?

    Pozdrawiam

  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Dołączył
    02.2014
    Posty
    268
    Witam również.
    BIOS jest najnowszy, ale można pożonglować innymi wersjami 2.11/.2.12, ale najpierw do sprawdzenia jest sprawdzenie slotów RAM i obsadzenie pamięci w gniazdach 1-3 lub 2-4 ( sloty RAM są oznaczone kolorami w skrócie osadź tak, gdy 1 pamięć jest w niebieskim slocie to 2 pamięć też ma być w drugim w niebieskim slocie, z czarnymi podobnie żeby było), tak pamięci RAM będą pracowały w wydajniejszym trybie Dual Chanell.
    Jakby co można pozamieniać miejscami, dalszym podejrzanym będzie gniazdo procesora w płycie głównej może jakiś pin w gnieździe nie styka? Lub sam procesor (masz jeszcze stary Core i3? Jak tak to sprawdź na nim RAM).
    Oczywiście po każdej zamianie slotów RAM itp procesora testuj, ja do tego używam programu Gold Memory/Mem Test, zamieszczonego na kompilacji STERLEC lub starszej Hiren's BOOT ( po ściągnięciu pliku ISO wypalasz płytę lub wypakowujesz obraz na przenośną pamięć USB za pomocą Rufus-a, by odpalić trzeba ustawić w BIOS odpowiednią kolejność ładowania, jako pierwszy DVD lub USB.

    Gdyby nic z powyższych rad nie zadziałało zostaje sprawdzenie procesor Core i5 ( w procesorze jest wbudowany kontroler pamięci RAM) na innym pewnym sprzęcie, jak będzie działać trzeba zobaczyć z kłopotliwymi pamięciami.

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2019
    Posty
    2
    Zasadę dualu już obczailem
    W niebieskich portach 2 i 4 oraz w czarnych 1 i 3, występuje problem z wysypywaniem błędów oraz pauza na biosie.

    Jedynie w konfiguracji slot 1 i 4 nie występują błędy, ale za to jest pauza na biosie. Za to w splocie 1 i 2 pauzy nie ma, ale są błędy

    Kości sprawdzałem osobno i każda działa spoko, bez błędów i pauzy biosu.

    Teraz są w slotach 1 i 4. I żeby było śmiesznie to według CPU-z pracują w dualu ;p

    Kiedy i3 był zamontowany to występowała pauza w biosie po zamontowaniu drugiej kości. Ale testerami stabilności nie sprawdzałem wtedy.

    Najwyżej ściągnę procesor i sprawdzę piny na płycie głównej

    - - - Aktualizacja - - -

    Dzisiaj posprawdzałem pare rzeczy.

    1) Piny na płycie proste.
    2) Na starym procesorze blue screen kiedy pamięci są w bankach 2 i 4. W pozostałych konfiguracjach brak błędów. I bios też bez pauz.
    3) Na nowym procesorze pamięci pracują bez błędów tylko w slocie 1 i 4 oraz o dziwo są w dualu. W każdej innej konfiguracji wywala błędy.
    4) Procka próbowałem podkręcić. Wszystko w biosie jak trzeba . Napięcie max 1,215v. Podkręcono do 4,2 to wywala błą w occt po jakimś czasie. Zmniejszyłem do 4,0 i znowu bład po paru minutach. Temperatury okej, max 69-70 stopni w stresie, w spoczynku 40-43.

    Zaraz znowu do pracy idę więc memtestem sprawdzę wieczorem, albo jutro Bo tak mi się zdaje że one mogą być problemem.
    Teraz pomyślełem że sprawdzę podkręcanie na jednej kości, każdej z osobna, ale to też wieczorem.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •