Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1

Wątek: 7820X + chłodzenie wodne - niskie temp. na chłodzeniu - delidować czy nie? :-)

Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)

7820X + chłodzenie wodne - niskie temp. na chłodzeniu - delidować czy nie? :-)

Witam.
    Parę słów o sobie: jestem elektronikiem z zawodu, komputerami się zajmuję... długo.
    Nie mam szczególnego ciśnienia na żyłowanie sprzętu, ale używam programów którym by się przydało więcej mocy.

Sprzęt: 7820x/płyta oczywiście 2066. Chłodzenie wodne Silentium PC, 240, duża obudowa, chłodnica na zewnątrz. Pasta "jakiś Grizzly".

Problem... kupiłem 7820X. Na powietrznym szybko się gotował. W stresie 100+
    Dałem mu wodne j/w spadło: 75 w stresie, 40-45 na spokojnie. Różnice między rdzeniami 2-3 stopnie (ładnie). Ale...

Kręcić mi się procek za bardzo nie chce, na pojedyńczym rdzeniu 4.6 bywa niestabilne, 4.7 JEST niestabilne.
    Natomiast podniosłem pracę na wszystkich rdzeniach z 3.6 na 4.2 - jest stabilnie - temp. 85-90 przy AVX -4.
    Nieźle, mam parę programów graficznych które te 8 rdzeni wykorzystują, więc zysk spory.

Pytanie co jeszcze mogę wycisnąć?

Przy 8x4.2GHz pomiar mocy pokazuje mi ~180W, temp. jak pisałem 85-90. OK.

Przy 8x4.3 już jest za ciepło, moc 210-220W. Temp. do 100-wy. włącza się ograniczenie temperaturowe.
    Tyle że sam radiator jest chłodny. Na wlocie ciecz ma z 40-45 stopni. Tak jakby za wolno odbierał ciepło z procka?
    Na powrocie z chłodnicy mam 30-35 stopni. Tak jakby między rdzeniem a chłodziwem w sumie było 40 stopni? Możliwe?

Coś można jeszcze sensownego z tym zrobić? Delid procka przyspieszyłby odbieranie ciepła poważnie?
    Ile można jeszcze wyciągnąć z tego procka?

Pozdrawiam,
    Kajetan
    Ostatnio edytowane przez kmk68 ; 10-09-2019 o 13:54

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów