-
Użytkownik
Entuzjasta overclockingu
Reputacja:
(0)
Wiem że żartujesz.
Każdy jak spotyka się z nią pierwszy raz, to rzuca żartem 
https://youtu.be/vMi5qKHf8LA?t=380 (na filmiku przy Dimitrim nie jest już tak duża)
PS To samo było przy niektórych konstrukcjach CaseLabs.
Ale co ja będę pisał, toż sam dobrze o tym wiesz...
Waterbucket (LC) ->
Worklog Gigabyte X570 Aorus Xtreme # AMD Ryzen 9 3950X (Thermal Grizzly Kryonaut) # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentZ Neo 3600 CL16 (2x16GB) # Corsair MP510 960GB x2 # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB # SeaSonic Platinum-1200 XP3 # Thermaltake Core W200 + Noiseblocker B14-PS x4 ADD: Asus PG2749Q + Dell UltraSharp U3011 # Logitech G602 # SteelSeries Apex M800 # SteelSeries Arctis 5 # Logitech Z5500
-
Użytkownik
Entuzjasta overclockingu
Reputacja:
(0)
#6 Składania ciąg dalszy...
Przez weekend walka z kablami. Nuda i monotonia. A to jeden na górę, a to ten pod spód, a to ten na wierzch, jednak nie wracamy do wersji pierwszej itd...
Pojawiły się złączki, więc mogłem zacząć upychać węża i planować dokładną drogę układu. Tutaj najbardziej spędzał mi sen z powiek przepływomierz -> chłodnica / chłodnica -> filtr -> rezerwuar.
Złączki jak złączki kilka z EK, kilak od Aplhacool, kilka zakrętek od Barows, Alphacool i filtr od Aquacomputer. Jak i rozgałęziacz dla wentylatorów na PCB - wiązka kabli jest ok, ale tworzy straszny p*erdolnik (wystarczy popatrzeć na poprzednio zestaw Atland).
Najwięcej kombinowania miałem z filtrem od Aquacomputer. Szufladka 5,25" okazała się kompletnie nietrafionym wyborem. Ewentualne zmiany z kątówką może przyniosłyby jakieś efekty. Tak czy inaczej, ten aspekt jest do ogarnięcia.
Obecnie ułożenie i montaż jest tymczasowy. Siedzi stabilnie i pewnie. Jak przyczepię przedni panel, nie będzie on w niczym przeszkadzać.
Czekam na zaślepkę z drukarki 3D. Wtedy filtr będzie umieszczony bokiem, tak aby na froncie spoczywała szyba a ewentualne paprochy, były od razu wyłapane.
Omawiany rozgałęziacz na PCB. Świetne małe ustrojstwo - polecam dla każdego 4 PIN PWM na 4x 4 PIN PWM. Zrobiłem porządek z kablami od wiatraków. Oczywiście są wersje pod tęczowe wiatraki. Wystarczy mi świecąca choinka raz w roku.
Drugie, niewykorzystywane wejście na zasilacz zakryłem czarną plexą 3 mm - efekt końcowy jest OK. Nawierciłem otwory i wkręciłem sruby - weszły w plexi jak w masło. Przez to nie było trzeba bawić się nakrętkami.
Z większego dłubania zostało jeszcze oklejenie napędu DVD, za które właśnie teraz się biorę...
PS A właśnie... Obecnie układ jest wodowany. Sprawdzam szczelność loopa. Przy pierwszym zalaniu niedokręcona złączka na GPU i radiatorze do czujnika temperatury.
- - - Aktualizacja - - -
#7 Napęd optyczny został przyciemniony
Przyznam że troszkę było zabawy. Nigdy nic nie oklejałem, a tym bardziej tak nierównych powierzchni - zagłębień, zaakrągleń. To nie przyklej taśmę do paczki czy karteczkę do ściany. Zwykła suszarka do włosów idealnie zmiękczała folię.
Może nie wyszło perfekcyjnie, ale ujdzie w tłumie. Już nie razi tak ta "blachą".
#8 Sprawdzenie szczelności układu
Jak pisałem wcześniej, po dokręceniu tych dwóch złączek, które spowodowały wyciek, ciecz w układzie zatoczył pętlę.
W sumie puściłem raz demineralkę, później zalałem Blitz P2. Aby pozbyć się czegoś tam zalegającego w.... TAAAAA. Wypłukałem porządnie jak najszybciej to świństwo z układu. Poszło ponad 5 litrów demineralki.
UWAGA!
Uważam że to ten środek zawalił mi bloczki. Co za Ku$%#@&*.
Już po kilku godzinach na rezerwuarze zaczął osadzać się osad.
Dokładnie ta sama barwa co tego płynu Blitz P2.
#9 Kablologia
Proste spięcie przewodów w grupki - od źródła do miejsca docelowego. Bez kombinowania - tak aby nie ograniczały przepływu powietrza.
Pamietałem, aby zachować możliwość łatwego przepięcia MOLEXA do pompy, aby pracowała na zewnętrznym zasilaniu (napełnianie układu).
Na zdjęciu widać 6 przewodów SATA, które powędrują do dysków (SSD/HDD), oraz wtyczki od ich zasilania.
#10 No i zj***** się...!
Pierwsza wtopa to zgłaszany na płycie błąd C5. Czarny ekran komputer nie bootuje... - szybko udało się rozwiązać dolegliwość aktualizacją biosu do najnowsze wersji (dzięki za dodanie opcji Q-Flash Plus).
Im dalej w las tym jeszcze gorzej.
Okazało się że jedna z kości pamięci jest martwa. System ją w ogóle nie wykrywa. Nasmarowałem RMA do ProShop, dziś podskoczę do punktu, oddam pakunek i znowu czekanie... :\
Dodatkowo dodam że Windows 10 na X570 ma problem z wykryciem Pompy D5 PWM + Aquabus od Aquacomputer - USB 2.0. Cały czas USB zgłasza nieznany sprzęt. Możliwe że muszę zainstalować Aquasuite Software, aby problem zniknął? Nie wiem - przez ten cholerny RAM nie myślałem logicznie, po 1:00 w nocy skończyłem p*erdzielić się w tańcu. Po wyłączeniu PC nie miałem już ochoty rozkminiać...
Aby przybić ostatni gwóźdź do .... - masakra, co za noc - tyle nieszczęścia w kilka godzin. Płyta nie pokazuje obrotów pompy. Pompa ma specjalne wyjście ALERT, który podpina się pod wejście 3 lub 4-pin na płycie. Daje sygnał, aby pokazac że coś tam się kręci. Może wtyczka wypięła się z pompy, a może lepszym wyjściem będzie przepiąć ją bezpośrednio pod Aquaero...?
Waterbucket (LC) ->
Worklog Gigabyte X570 Aorus Xtreme # AMD Ryzen 9 3950X (Thermal Grizzly Kryonaut) # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentZ Neo 3600 CL16 (2x16GB) # Corsair MP510 960GB x2 # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB # SeaSonic Platinum-1200 XP3 # Thermaltake Core W200 + Noiseblocker B14-PS x4 ADD: Asus PG2749Q + Dell UltraSharp U3011 # Logitech G602 # SteelSeries Apex M800 # SteelSeries Arctis 5 # Logitech Z5500
-
Użytkownik
Extreme overclocker
Reputacja:
(94)
Uprawnienia umieszczania postów