Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Problem z zawieszaniem się PC

Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar Turbo

Problem z zawieszaniem się PC

Cześć
    Mam taki problem ze komputer wywal blue screny lub się zawiesza albo tylko ekran gaśnie. Dzieje się tak w rożnych momentach czasem podczas grania czasem nawet jak YouTube oglądam, a czasem nawet przy starcie systemu potrafi się monitor nie włączyć a komputer działa. Robiłem kilka testów na obciążenie PC to często wywala mi błąd podczas samego startu testu ale jak już test ruszy to raz nawet 40 min pracował bez błędu, tak samo z grami jak czasem zaskoczy to nawet 2-3h działa ok a czasem wywala błąd co 10 min. Generalnie to już nie mam pomysłu co możne być, płyta, grafika, ram był na gwarancji i niby jest ok. Próbowałem już rożne sterowniki instalować ale możne coś pominąłem albo może coś jest nie kompatybilne.
    Jak by ktoś miał jakiś pomysł co to możne być był bym wdzięczny za pomoc.

Nazwa:  crash.png
Wyświetleń: 255
Rozmiar:  94.7 KB

Procesor AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz, 16 MB, BOX (YD1600BBAFBOX)
    Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W (SPC164)
    Płyta główna MSI B350 TOMAHAWK
    Karta graficzna Palit GeForce GTX 1050Ti Storm X 4GB GDDR5 (NE5105T018G1F)
    Dysk Seagate Barracuda 1 TB 3.5" SATA III (ST1000DM010)
    Dysk SSD Patriot Burst 120GB SATA3 (PBU120GS25SSDR)
    Pamięć Patriot Viper Elite, DDR4, 8 GB,2400MHz, CL15 (PVE48G240C5KRD)

edit
    Może ktoś polecić jakiś program który monitoruje prace PC i zapisuje logi z błędami.
    Ostatnio edytowane przez Turbo ; 24-01-2020 o 14:22

Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Witam.
    BIOS System /sterowniki aktualne?
    RAM ma wczytany profil XMP?

By sprawdzić sprzęt proponuję ściągnąć ISO kompilacji STERLEC, i po wypakowaniu na przenośny dysk USB programem np Rufus, odpalić system ( w BIOS musi być jako pierwszy do ładowania systemu ustawione USB), lub bezpośrednio z menu programy testujące np MemTest do RAM lub HDD Life/Victoria do testowania dysków po załadowaniu z listy systemu.

Jeśli na systemie z kompilacji nie będzie błędów na przeglądarce przy przeglądaniu internetu i testy nic nie wskażą, to będzie problem z systemem/sterownikami.

Do testowania stabilności ustawień procesora/RAM karty graficznej, zasilacza i monitorowania dobry jest program OCCT, do testowania karty graficznej dobry jest benchmark Heaven lub gra Wiedźmin 3, stan dysków możesz zobaczyć na CristalDiscInfo.

Gdyby były problemy zacząłbym od podstaw, czyli pomiaru napięć zasilacza miernikiem w IDLE i pod obciążeniem.

PS Wiem że pierwsze Ryzen-y nie lubiły się z szybszym RAM, ale przydałby się choć moduły 1500 MHz Cl 15.
    Bo sporo procesor ten traci z 1200 MHz modułami ( ceny są niskie więc nie będzie problemu zakupu nowych nawet 2 x 8 GB).

Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar factors
    Procesor AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz, 16 MB, BOX (YD1600BBAFBOX) to odświeżona generacja w procesie 12nm.

Prawdopodobnie problemem może być ram (ustaw na sztywno 2133 MHz lub podciągnij do 2666 MHz).
    Niektórzy narzekają na najnowszą wersje biosu i warto spróbować zejść o jedną lub dwie niżej.

Dodatkowo sprawdziłbym temperaturę sekcji zasilania w programie hwinfo64. W tej płycie raczej nie powinno być problemów ale warto to zmonitorować podczas dłuższego obciążenia.
    i5 750 @4GHz + ASUS p7p55d-le + 2x4GB patriot 2000MHz CL9 + EVGA GTX 770 SC ACX + OCZ corexstream 500W SLI PSU

Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar Turbo
    Sprawdzałem RAM i wychodzi ze jedna kość jest uszkodzona, ale dziwna sprawa bo już były odsyłane na gwarancje. Na jednej kości komputer działa bez problemu, a jak włożyłem ta "uszkodzona" to zaraz wariuje ekran i bluescreny lecą. Kupie inny ram jeszcze zobaczę co się będzie działo a ten odeśle na gwarancje znowu.

Uprawnienia umieszczania postów