Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Żywotność zasilacza

Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar wlodar123

Question Żywotność zasilacza

Ile tak orientacyjnie jest w stanie wytrzymać zasilacz w PeCecie?
    Dzisiaj przymusowo przeszedł przegląd napięć mój OCZ SXS 500W, który koło wakacji skończy 11lat. Wszystko przez jak się okazało błędne wskazanie napięć przez system (między innymi linia 12V miała mieć niby 11.62V) ale ze względu na przepracowany czas i wiek trochę się zaniepokoiłem. Przez około 8 lat dojeżdżał go GTX260 216/65nm, który prądu to nigdy sobie nie żałował i ogrzewał bez problemu pokój, pracując w duecie z podkręconym jakimś prockiem z serii Core 2. Myślałem, że mój też cierpi na chorobę tej serii- uwalone sterowanie prędkością wentylatora, bo nigdy nie zmieniał obrotów.. Ale dopiero po włożeniu i podkręceniu x5470 wyszło, że jednak sterowanie działa i umie szybciej kręcić wentylatorem Wracając do sedna.. Mimo obaw o stan to po tylu latach wartości napięć spadły jak już tylko w granicy 0.01V- 0.05V albo to błąd pomiarowy miernika. Zaliczył też kilka razy różne zwarcia jak również przeciążenie i za każdym razem zabezpieczenia reagowały w porę A podobno za bardzo miało szału nie być z jego jakością i żywotnością. Jest ogólnie jakaś średnia granica wieku tych urządzeń, czy nie ma na to reguły kiedy się zacznie wysypywać?

Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Najnowsze i najlepsze zasilacze mają obecnie gwarę 12 lat.

Starsze, nawet z najwyższej półki, takich nie miały, ale zakładałbym, że ~10 lat dla przeciętnej klasy jednostki to wystarczająco i zacząłbym rozglądać się za czymś nowym.

BTW Nie ufaj nigdy wskazaniom software, jeśli chodzi o napięcia. Nawet w najnowszych zasilaczach z cyfrowym sterowaniem, dedykowany soft producenta często pokazuje głupoty.
    8018 MHz

i7-5960X = X99-SOC Force
    = RX 6800 XT Nitro+ = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 970 PRO 1 TB = SSD 990 PRO 4 TB = SSD 860 PRO 4 TB = SSD 870 EVO 4 TB = SeaSonic X-760 = Strix Raid DLX = NZXT H630

i7-4960X = X79 XPower = RX Vega 64 Nitro+ = 32 GB TridentX 2400C10 = KC2500 512 GB = Q300 PRO 512 GB = Platimax 1000 W = Sound Blaster AE-7 = Define 7 XL

Uprawnienia umieszczania postów