Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: OVERCLOCKING od czego zacząć?

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2009
    Posty
    67
    Witam.
    Jestem tu nowy, troszke poczytałem i zaczęłem interesować się czymś co nazywa się "overclocking". Szukam jakiś fajnych linków ewentualnie książek od czego mógłbym zacząć tą zabawe. Mam juz dosć zmieniania kompa co jakiś czas a wiem że można z niego coś więcej wyciągnąć i dlatego chiałbym się w to pobawić lubie doświadczać nowych wrażeń i ciesze sie gdy można zrobic cos nowego. Chiałbym dowiedzieć się o funkcjach w biosie co gdzie z czym do czego itd.. czego nie wolno a co wolno... jakies podstawy overclockingu.... a pozniej chialbym zagłebic sie dalej.. Dziekuje za odpowiedzi i za cierpliwość

    Pozdrawiam


    Moj komp: Płyta główna P4 s.775 ASUS P5LD2 i945P, procesor INTEL CORE 2 DUO 1,86 Ghz E6300, zasilacz CHIEFTEC 450W, Pamięć RAM 1024 MB DDR2 PC667 DUAL 2x512 PATRIOT CL4, DYSK SEAGATE 320GB 7200 NCQ 16MB, KARTA GRAFICZNA PCI-E GALAXY GE FORCE 7900 GS 512 zelman, NAPĘD DVD RW LG LIGHTSCRIBE, Obudowa serwerowa WOLF

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (0) Awatar twec
    Dołączył
    12.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    5,185

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2009
    Posty
    67
    Dzięki chcę więcej :) Pozdrawiam

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (0) Awatar twec
    Dołączył
    12.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    5,185
    Próbuj, a kiedy nie będziesz czegoś wiedział - pisz (ale konkrety, konkrety!).

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2009
    Posty
    67
    No i chyba coś posułem i przesadziłem :( wczoraj po pracy chiałem zobaczyć co się da zrobić i zwiększałem powolutku osiągi... Zwiększałem głownie procesor i doszedłem do 30 % więcej czyli jakies 2,4 mhz z procesora (ale ramu nie moge przestawić tych taimingów nie moge tego znaleść i z 667 spada na jakies 500 mhz) wszystko chodziło ok spradzałem w 3dmarku osiągal dużo lepsze wyniki o jakies 500 punktów od ustawień standardowych. Patrzałem w evereście na temperaturki i procesor nie przekraczał 57 stopni w maxymalnym opciązeniu reszta to kolo 50 stopni max I wtedy przestawiłem znowu coś w biosie i.... komputer sie wlancza ale monitor nie chce sie wlaczyc :( wyciagalem bateryjke i zworki ale dalej to samo i nie wiem teraz czy cos poszło i zanosic go do naprawy czy mozna jakoś samemu to sprawdzić co może być uszkodzone lub ewentualnie jakieś inne rady??? Jak można spróbować go obudzić?? Lub jak np sprawdzić czy poszła płyta lub karta graficzna lub jeszcze coś innego?? Tak jak mówie komp się włancza ale monitor cały czas jest czarny!!! A z kablem od monitora raczej wszssytko ok. HELP!!!

    Chyba musze wziąć jakiś stary komp z piwnicy i na nim potrenować podkęcanie a tego zostawie do późniejszych testów. Dzieki za odpowiedź.

  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (0) Awatar twec
    Dołączył
    12.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    5,185
    Zworki do resetu ustawień zwykle przestawia się w inne położenie - sprawdź u siebie. Ew. spróbuj wyciągnąć baterię, ale przy wyłączonym zasilaniu. Możesz nawet spróbować włączyć komputer bez baterii.

  7. #7
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2009
    Posty
    67
    no jak wróce to wyciagne tą bateryjke i poprzekładam zworki ale nie wiem czy to coś da bo bateryjke wyciągałem ale będe optymistą :) dzięki

  8. #8
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (0) Awatar twec
    Dołączył
    12.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    5,185
    Musi dać :).

  9. #9
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2009
    Posty
    67
    Zapomniałem ze wczesniej wyjmowalem na chwile jadna pamieć ram i widocznie zle ja docisnolem. Teraz juz sie ekran pokazuje sie ...zrestartowalem biosa i znowu cos sie pokazuje:(
    wyswietla sie taki komunikat CMOS checksum Bad a ponizej USB Device over Current Status Detected no i dalej ze po 15 sekundach sie wyłaczy! poodlanczam wszsytkie urzadzenia usb i dalej to samo odlaczylem tez klawiature na usb to wtedy pokazuje blad klawiatury a do biosu nie da rady wejsc i co teraz ?? Kiedys juz mialem cos takiego ale jakos dalem rade a teraz nie wiem kurcze zawsze cos sie musi dziać :(

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2009
    Posty
    67
    teraz pokazuje sie tylko USB Device over Current Status Detected i dale ze system wylaczy sie za 15 sekund :(

Podobne wątki

  1. Czego w tej chwili słuchasz !?
    Przez bios w dziale Off Topic
    Odpowiedzi: 658
    Ostatni post / autor: 18-10-2017, 22:52
  2. JAVA - jak zacząć
    Przez Kapitan w dziale Programowanie
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 16-08-2015, 08:12
  3. Modernizacja komputera - od czego zacząć ?
    Przez syn3kk w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 128
    Ostatni post / autor: 24-08-2012, 23:40
  4. Jak to zrobić, od czego zacząć...
    Przez DarkSeth w dziale Overclocking
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 30-05-2008, 15:11

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •