Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: O/c pamięci DDR2 (2x 2GB)

  1. #1
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (0) Awatar twec
    Dołączył
    12.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    5,185
    Nowy, przyklejony topic. Poniżej pierwszy wynik, oczywiście zachęcam do dodawania własnych!

    GeIL PC2-6400 800MHz BD EVO ONE DUAL CHANNEL KIT



    538MHz 5-5-5-15 na 2,25V (BIOS)


  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (0) Awatar twec
    Dołączył
    12.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    5,185
    [ N Q ] G.SKILL DDR2 PC2 8500 4GB kit



    560MHz 5-5-5-15 2,175V (BIOS)



    Memki CL6, które robią 560MHz na CL5. Ciekawe...

    Koszt zakupu ok. 250 zł.

  3. #3
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Zastanawiam się czy interesuje Cię w tym temacie tylko i wyłącznie maksymalna częstotliwość taktowania pamięci, czy timing również mają tutaj jakiekolwiek znaczenie, ponieważ mój procesor nie nadaje się prawie kompletnie do podkręcania (muszę sobie chyba poszukać jakiegoś selekta) i dość mocno ogranicza możliwość kręcenia samych pamięci. Przy maksymalnym wspólnym FSB, udało mi się uzyskać stabilne 460Mhz (efektywnie 920) dla pamięci przy timingach 5-4-3-5 (CL-RCD-RP-RAS), alphy też są dość ciasne, ale jeszcze nie skończyłem się z tym bawić :) Zastanawiałem się czy wystartują na CR1, ale lekko w to powątpiewam.
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (0) Awatar twec
    Dołączył
    12.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    5,185
    Na 1T raczej nie wystartują ;). A maksymalna częstotliwość i tak jest zależna od timingów, więc? ;).

  5. #5
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Tak, ale ustawiasz je luźno 5-5-5-15 i alphy też, zastanawia mnie po prostu czy 5-4-3-5 to jest wynik wart jakiejkolwiek uwagi przy 920Mhz...? Na tym procesorze i tak nie da rady wyższej częstotliwości pamięci ustawić, chyba że multi=12, FSB=250, DIV=800 (DRAM:FSB->CPU/6), to daje 3,0Ghz proc, 1Ghz pamięć, z tym że to nie przekłada się specjalnie na wydajność... a jak ciągnę FSB dalej, do poziomu 266Mhz, co tam daje w przybliżeniu te 1066 dla pamięci i ok 3200Mhz na procku, to sypie błędami :)
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (0) Awatar twec
    Dołączył
    12.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    5,185
    Tak jest, wiem o co Ci chodziło ;).

    Liczy się każdy wynik wg mnie - i ten przy luźnych timingach, i ten przy ciasnych. Wszystko daje nam pewien obraz możliwości danych układów.

  7. #7
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2009
    Skąd
    Toruń
    Posty
    252


    TWIN2X2048-6400C4DHX


    http://zapodaj.net/dec0b10959df.png.html

    jak widac na moim screenie - około 1080 [2,26V]

    a generalnie udało mi sie na nich polatać max do 1150

  8. #8
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2009
    Posty
    139
    2,6V na 1080, a piszesz o 1150... Chcesz je zabić?!
    i7? i co jeszcze?

  9. #9
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2009
    Skąd
    Toruń
    Posty
    252
    heh, sorki..... 2,26 :P juz robie edita - sadystą nie jestem ;)

Podobne wątki

  1. Pamięci ddr2 1066 ?
    Przez domingo w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 24-03-2009, 13:24
  2. Pamięci DDR2 do 400zł
    Przez RAZR1444 w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 20-02-2009, 21:54

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •