Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: [OC]Phenom X4 9550 + Gigabyte MA770-UD3

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    3
    Witam
    nie wiem jak podkręcić na tej płycie procka ze względu na niski mnożnik max 11x, wcześniej miałem Asusa M3A i tam wystarczyło ustawić mnożnik 13x by procek grzecznie pracował jako 2,6 co zrobić teraz przy większym FSB wieszają się "podzespoły" ???

    z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam
    Michał

  2. #2
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Jak nie masz wyższego mnożnika niż 11x to zapewne masz pierwszą wersję biosa tej płyty, ona weszła na rynek pod koniec 2008 lub na początku 2009r więc jest jeszcze wiele do dopracowania. W ekranie post wciśnij END, masz tam narzędzie do zmiany biosu, który możesz mieć zapisany na pendrive, najnowszy jest z zeszłego miesiąca.
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    3
    Zmieniłem Bios na najnowszy ale dalej mnożnik mam max 11x :( :( co to jest CPU Northbridge freq. (max 9x) ?????

  4. #4
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Ostatnio wkładałem tą płytę i bez zastanowienia zmieniłem biosa (zawsze tak robie po złożeniu komputera), ale zapomniałem zerknąć co Ty masz za procesor, on ma domyślnie mnożnik 11x (11x200) i pracuje na 2200Mhz x4, więc bios nie pozwoli Ci dać wyższego mnożnika, chyba że procesor jest w wersji Black Edition (odblokowanym mnożnikiem), naprawdę nie wiem jakim cudem Ausus mógł Ci pozwalać na zmianę mnożnika w górę, a 9550 nie występuje chyba w odmianie BE?
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  5. #5
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (0) Awatar twec
    Dołączył
    12.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    5,185
    Musiałaby to być seira Black Edition.

  6. #6
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    3
    Grisz bajer był taki że mogłem ustawić max 16x :) :) ale komp już nie wstawał, to 13x200 miałem ustawione od kilku miesięcy nigdy nie było problemu co najlepsze moj procek to nie żadna mniejszość murzyńska tylko zwykły box :), ustawianie procka sprawdzałem sisoft sandrą system pokazywał to samo

Podobne wątki

  1. AMD Phenom X6 1090T + Gigabyte 970A-D3 Pytania
    Przez Peter2800 w dziale Overclocking
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06-12-2012, 12:17
  2. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 22-09-2012, 10:48
  3. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 21-01-2011, 21:33
  4. Athlon II 250 czy warto zamienić na Phenom 9550
    Przez porsche200 w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 18-04-2010, 09:58

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •