Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Utrzymanie kilku okien aktywnych.

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2011
    Posty
    3
    Mam otwarte 5 okien różnych aplikacji.

    Podczas używania jednej z nich jej okno w Windows staje się aktywne (przechodzi z szarego paska tytułu na niebieski).

    Chcę mieć aktywne 5 okien na raz tak, by polecenia z klawiatury i myszki odbierało tylko 1 z okien; możliwość łatwego przełączania okna przyjmującego polecenia z klawiatury i myszki byłoby plusem.

    Jak to zrobić?

  2. #2
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Okna aplikacji przełączasz skrótem klawiatury ALT + TAB, aktywne okno będziesz widział na podglądzie.




    W Windows Vista i 7 możesz przełączać okna aplikacji w 3D, stosując skrót WIN + TAB lub CTRL + WIN + TAB.

    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2011
    Posty
    3
    Nie chcę się przełączać pomiędzy oknami! Chcę mieć je wszystkie aktywne na raz!

  4. #4
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Nie ma takiej możliwości. Tylko jedno okno może być w jednym momencie aktywne, właśnie to które przyjmuje polecenia z klawiatury, inne programy które rozpoznają polecenia klawiatury mają porobione tzw bindy, czyli przypisane kombinacje klawiszy do wykonania konkretnej operacji, niezależnie czy są aktywne czy też nie. Nie wiem jakie miałoby być zastosowanie aktywnych kilku okien... To tak jak byś miał aktywnego Worda, Wordpada i notatnik jednocześnie, a tekst pisany na klawiaturze pojawiałby się we wszystkich programach - tak teoretycznie wygląda zastosowanie kilku aktywnych okien.
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  5. #5
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2011
    Posty
    3
    Przeprowadzam wiele automatycznych operacji na kilku programach jednocześnie, żeby program wykonał operację musi być aktywny (inne przechodzą w stan tzw. "uśpienia"). Chcę by były aktywne wszystkie naraz.

    Grisz nie pytałem się czy się da i dlaczego to robić, a JAK to zrobić.

    PS Da się: emulowanie kilku Windowsów naraz, ale to zbyt obciąży moje zasoby, potrzebuję czegoś co nie zamuli mi komputera.

    [img=emulacja widnowsa]http://www.technibble.com/articlecontent/2007/06/virtual-machine-xp.jpg[/img]

  6. #6
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Streszczę Ci to najkrócej jak potrafię; jeżeli dany program działa po tym jak jego okno klikniesz myszką i stanie się aktywne, jest to winą tylko i wyłącznie tego konkretnego programu i jego konfiguracji, czyli np po schowaniu go do paska lub gdy okno staje się nienatywne program przestaje działać. Emulowanie w tym celu Windowsa jest bez sensu, ponieważ sam emulator zjada wszystkie zasoby Twojego komputera. Jeżeli nie napisz co to za program i co on ma robić to ja Ci nie jestem w stanie pomóc. Tego typu funkcję obsługuje choćby Bestplayer do odtwarzania filmów, jak go chowasz do paska przestaje odtwarzać, możesz to wyłączyć w ustawieniach i będzie dalej pracował, więc jeżeli nie chcesz żeby Twój program przechodził w tryb "uśpienia" albo go skonfiguruj poprawnie, albo skontaktuj się z programistą, dystrybutorem lub supportem (o ile takowy posiada).
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



Podobne wątki

  1. Wyprzedaż kilku rzeczy!
    Przez ludek w dziale Sprzedam
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 15-10-2013, 17:20
  2. Registry Key do kilku programów
    Przez Olo1602 w dziale Microsoft Windows
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 15-02-2013, 12:00

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •