Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: [2600zł] PC Salonowy z Monitorem dotykowym ver oszczędna

  1. #1
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Stuqpuk
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    Polska
    Posty
    206

    [2600zł] PC Salonowy z Monitorem dotykowym ver oszczędna

    Komputer salonowy wersja oszczędna 2600 zł komplet z monitorem dotykowym.

    Słowem Wstępu:

    Konstrukcja oparta na micro ITX i procesorze AMD z wbudowanym GPU.
    Ma ona służyć w założeniach jako PC podpięty do TV lub projektora z zaletami tabletu i wystarczającą mocą do domowych zastosowań w akceptowalnej cenie.

    Co do wyboru myszy polecam artykuł:
    http://overclock.pl/articles/show/id...ke-komputerowa

    //////////////////////////

    Telegraficzny skrót

    AMD A6-3500
    Gigabyte GA-A75N-USB3
    Kingston HyperX LoVo 8GB
    Seagate Momentus XT 500GB

    ASUS Xonar DX 7.1,
    Antec ISK 310-150, 150W
    Samsung SN-208BB, Slim
    Dell UltraSharp ST2220T

    //////////////////////////

    Słowem wyjaśnienia:
    Dysk bo ma dobre czasy dostępu, a jest znacznie tańszy od SSD, odsyłam do:
    http://overclock.pl/articles/showall...ysk-do-laptopa
    Czemu oszczędny model też ma monitor dotykowy? Bo takiego bajeru w salonie jeszcze w naszym kraju nikt się nie spodziewa, a z drugiej strony, czym by się ten zestaw wyróżniał poza dźwiękiem.

    //////////////////////////

    W większym szczególe:

    procesor
    AMD A6-3500, 3x 2.10GHz, box (AD3500OJGXBOX)
    CENA: 250zł
    http://cenowarka.pl/661265

    obudowa
    Antec ISK 310-150, 10W zewn., mini-ITX5 (0761345-08184-9/0761345-08185-6)
    CENA: 329zł
    http://cenowarka.pl/499780

    pamięć RAM

    Kingston HyperX LoVo DIMM XMP Kit 8GB PC3L-12800U CL9-9-9-27 (DDR3L-1600) (KHX1600C9D3LK2/8GX)
    CENA: 160zł
    http://cenowarka.pl/683899

    dysk
    Seagate Momentus XT 500GB, SATA II (ST95005620AS)
    CENA: 390 zł
    http://cenowarka.pl/531229

    Karta dźwiękowa
    ASUS Xonar DX 7.1, PCIe x1 (90-YAA060-1UAN00Z
    CENA: 270zł
    http://cenowarka.pl/334553

    Nagrywarka DVD (slim)
    Samsung SN-208BB, Slim, SATA
    CENA: 90 zł
    http://cenowarka.pl/659605

    Monitor dotykowy
    Dell UltraSharp ST2220T, 21.5"
    CENA: 1200 zł
    http://cenowarka.pl/622004

    System:
    -Windows 8 Consumer Preview (na chwilę obecna okazjonalnie 0zł strona mcsoftu)
    -Linux: ubuntu, fedora (proste ładne, okazyjnie też 0zł)
    -Windows 7 Professional 532,59zł (Spidernet)*http://cenowarka.pl/634104
    (opcja dla upartych, chyba, że jesteś studentem odpowiednich kierunków pamiętaj o MSDNAA)

    //////////////////////////

    Dodatkowe:

    W roli głośników nie produkowane już i cholernie cięzko je dostać po nie wiem jakiej cenie v5 Manty.
    W roli słuchawek AKG 242 HD koszt około 500zł. http://www.skapiec.pl/site/cat/49/comp/325847
    W roli mikrofonu Zalman ZM MIC-1 koszt około 20zł.


    Przypominam to pecet salonowy, dobrze mieć do niego telewizor lub projektor.
    Dziękuję a uwagę.

    PS1. Pamiętajcie ze trzeba jeszcze całość okablować.
    PS2. Battlefield3 też powinien zadziałać.
    PS3. Po odjęciu karty dźwiękowej oraz monitora, to będzie jeden z tańszych zestawów na których można w coś niecoś zagrać(1000zł).
    Ostatnio edytowane przez Stuqpuk ; 20-09-2012 o 11:38

  2. #2
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar daniel93
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    poznań
    Posty
    31
    Battlefield 3 z pewnością nie będzie działać bez osobnego układu graficznego.
    Sprawdzałem na moim i3 2120 i nawet nie chciał się uruchomić.

  3. #3
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Stuqpuk
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    Polska
    Posty
    206
    Nic bardziej mylnego, oba układy są wyposażone w zupełnie odmienne GPU.
    To powinno rozjaśnić nieco sytuację.
    http://www.youtube.com/watch?v=8XXzfWcvTyo

    http://www.youtube.com/watch?v=s5VsE...feature=relmfu

    http://www.youtube.com/watch?v=Fx5zLX1XbdQ

  4. #4
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar daniel93
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    poznań
    Posty
    31
    A no tak zapomniałem że nowe zintegowane GPU w AMD'kah
    mają bardzo wysoką wydajność.

    Sorry za gafe

  5. #5
    Advert Manager Guru overclockingu Reputacja:   (13) Awatar Dawid_S
    Dołączył
    05.2009
    Posty
    6,600
    Trzeba by dokupić mocniejszy zasilacz, ponieważ TDP samego procesora to 100 W

  6. #6
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Stuqpuk
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    Polska
    Posty
    206
    @koziro
    Rzeczywiście łącznie może zjeść nieco więcej, niestety w chwili obecnej nic z tym nie zrobię, sam zestaw robiłem jako tańszą alternatywę dla mocniejszego zestawu, niestety prawdopodobnie się zagapiłem, zamiast zmiany zasilacza zaproponuje raczej wymianę procesora na A6 3500 (http://cenowarka.pl/661265) to najmocniejszy Amdek na fm1 z tdp równym 65W, nadal powinien pociągnąć Battlefielda na minimalnych wymaganiach choć już nie wiem czy w full HD.
    Inną opcją jest też zmiana obudowy, myślę, że raczej nie opłacalna będzie zmiana zasilacza, możemy zostać przy obecnym procesorze, zmieniając obudowę na na przykład na Cooltek M2 z 200watowym zasialczem (http://cenowarka.pl/537472 ) lub
    Chieftec Flyer FI-01B ( http://cenowarka.pl/682199 ).
    Szkoda że nie zerknąłeś wcześniej mam nadzieję, że nikt nie próbował jeszcze skałdać tego zestawu.
    Dzięki za cenną uwagę.




    Właściwie trochę to dzisiaj przemyślałem na trzeźwo i zestaw "startowy" może zadziałać.( nie musi )
    Wyjaśniam:
    Przejżałem kilka różnych testów platformy z tym procesorem, w tym pobór prądu jest największy(157W max).
    http://www.legitreviews.com/article/1649/16/
    Ale należy nam wiedzieć, że to całkowita zmierzona pobrana moc zestawu.
    Co za tym idzie zawiera ona w sobie około 90% tego co pobrała całą platforma, a minimum 85% wedle normy 80+ silver dla zasilacza corsair HX850.
    ( http://en.wikipedia.org/wiki/80_PLUS , http://cenowarka.pl/429172)
    Daje nam to 141,3W pobranej przy przyjęciu sprawności równej 90%.
    Podana moc zasilacza dodanego do Antca to 150W m na wyjściu, co może dawać szansę na to, że platforma nie zakrztusi się tym zestawem.
    Jednak stu procentowo stwierdzić tego nie mogę, ponieważ napęd DVD oraz karta dźwiękowa mogły być nieużywane podczas testów, użyte komponenty różnią się praktycznie wszystkim oprócz procesora (dlatego porównywałem najbarzdiej prądożerny ze znalezionych zestawów) oraz w pomiary mógł się wkraść sie błąd, zależnie od klasy miernika mógł wynieść nawet około 15%.
    Na zużycie mogła mieć nawet wersja biosu płyty głównej, a także różnice pomiędzy 2 takimi samymi podzespołami.
    Jednak, niebezpiecznie byłoby założyć, że to zadziała, dlatego stwierdziłem, że może zadziałać, dużo bezpieczniej będzie użyć mocniejszego zasilacza i nie przejmować się tym, że komputer w specyficznych warunkach może pobrać prąd który wyłączy nam komputer w najmniej oczekiwanej chwili.
    Dlatego podtrzymuje to co napisałem "późnym wieczorem".
    Jeszcze raz dzięki, postaram się nie tworzyć błędów następnym razem. ;)
    Ostatnio edytowane przez Stuqpuk ; 01-09-2012 o 19:08

Podobne wątki

  1. [5100zł] PC Salonowy z Monitorem dotykanym
    Przez Stuqpuk w dziale Droższe zestawy komputerowe
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 08-08-2012, 22:41
  2. [2600zł] Zestaw do gier i3,Karta Graficzna dx10
    Przez kamilgrodn w dziale Tańsze zestawy komputerowe
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 08-08-2010, 10:05
  3. Problem z leciwym monitorem CRT
    Przez zenti w dziale Monitory
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 26-08-2009, 19:18
  4. Problem z monitorem NEC
    Przez DECHA w dziale Monitory
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 05-04-2007, 11:44

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •