Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: [3600zł] Domowy komputer z naciskiem na ciszę

Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov

[3600zł] Domowy komputer z naciskiem na ciszę

Jest to jednostka ogólnego użytku, na której okazjonalnie można pograć w mniej wymagające, starsze gry.
    Główne zastosowanie to Internet oraz programy pakietu Office. Z rzadka program obróbki grafiki, czy obróbki video.
    Podzespoły są z górnej półki, ale dobrane w sposób możliwie spójny.
    Cały pomysł opiera się na wykorzystaniu karty grafiki zintegrowanej w procesorze.

Procesor
    AMD A8 3870K

~ 430zł
    http://cenowarka.pl/710176

CPU oferuje całkiem przyzwoitą moc obliczeniową, niezgorszą zintegrowaną grafikę oraz nie wydziela przesadnie dużo ciepła, zachowując przy tym sensowną cenę. Jest to ciekawa konstrukcja, którą dodatkowo można nieco podkręcić, dzięki odblokowanemu mnożnikowi.

Nazwa:  a8.jpg
Wyświetleń: 169
Rozmiar:  24.1 KB

Płyta główna
    Gigabyte GA-A75M-UD2H

~ 280zł
    http://cenowarka.pl/655273

Płyta pomimo małych rozmiarów oferuje bardzo dobrą funkcjonalność. W tym również rozbudowane opcje podkręcania.

Nazwa:  gb-a75.jpg
Wyświetleń: 173
Rozmiar:  40.6 KB

Pamięć
    GoodRAM Play DDR3 1600MHz 2x 4GB

~ 2x 115zł
    http://cenowarka.pl/692466

AMD APU jest w stanie korzystać z szybszych pamięci, a 8GB jest aż nadto wystarczające. Przy tak niskich cenach RAM, jak obecnie, kupować mniejszą ilość to wręcz grzech. Na wolnej przestrzeni można stworzyć bardzo szybki RAMdysk. Do tego wspieramy polskiego producenta Wilk Elektronik :-)

Nazwa:  GoodRAM.jpg
Wyświetleń: 153
Rozmiar:  13.8 KB

Dysk twardy
    SSD Samsung 830 256GB

~ 850zł
    http://cenowarka.pl/740876

Dysk SSD zapewni komfortową pracę, a przy tym jest bezszelestny. Model Samsunga jest sprawdzony, gdyż jego kontroler nie sprawia takich problemów jak modele oparte na konstrukcji SandForce. 256GB w zupełności wystarczy do stworzenia dużego archiwum muzyki czy zdjęć z wakacji.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	samsung.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	35.0 KB
ID:	336

Chłodzenie CPU
    Thermalright HR-02 Macho

~ 170zł
    http://cenowarka.pl/664436

Cooler zapewnia wysoką wydajność, przy zachowaniu ciszy, a do tego nie koliduje z wysokimi pamięciami RAM.

Nazwa:  Thermalright.jpg
Wyświetleń: 168
Rozmiar:  24.2 KB

Zasilacz
    Seasonic X-560

~ 550zł
    http://cenowarka.pl/544252

Zasilacz modularny, półpasywny ze sporym zapasem mocy i certyfikatem 80+ Gold. Jest to produkt absolutnie najwyższej jakości, posiadający wszystkie możliwe zabezpieczenia. Cały czas w trakcie pracy komputera będzie działał z wyłączonym wentylatorem, a więc będzie bezgłośny.
    Sprzęt na lata, będzie go można spokojnie użyć do kolejnej, dużo bardziej prądożernej konfiguracji.

Nazwa:  SeaSonic.jpg
Wyświetleń: 168
Rozmiar:  39.5 KB

Obudowa
    SilverStone Fortress FT03

~ 640zł
    http://cenowarka.pl/681036

Obudowa bardzo wysokiej jakości wykonana z anodyzowanego aluminium. Ma niebanalny, elegancki wygląd, kompaktowe wymiary, a do tego zapewnia dobrą wentylację i mieści nawet najwyższe coolery CPU, jak i najdłuższe karty graficzne.

Nazwa:  SilverStone.jpg
Wyświetleń: 167
Rozmiar:  7.8 KB

System operacyjny
    Windows 7 Home Premium X64

~ 370zł
    http://cenowarka.pl/634039

System lubiany przez większość użytkowników. Wersja 32bit obecnie byłaby nieporozumieniem.

Nazwa:  Win.jpg
Wyświetleń: 169
Rozmiar:  9.1 KB
    Ostatnio edytowane przez Dawid_S ; 10-09-2012 o 20:50
    8018 MHz

i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = RX 6800 XT Nitro+ = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = SSD 970 PRO 1 TB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2.8 = Sigma 50-100 mm f/1.8 = Sigma 70-200 mm f/2.8 = 5x Nikon SpeedLight SB-5000

NIE odpowiadam na pytania na PW

Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Stuqpuk
    To się dla mnie nie trzyma kupy, mam nadzieję że mi wytłumaczysz kilka rzeczy.
    Wyjaśnij mi czemu miałbym kupić komputer za ponad 3,5 tysiąca złotych do pakietu office?
    Czemu miałbym wydać takie pieniądze na coś na czym możliwe, że zagram ale jeśli już to na niskich detalach grafiki, a muzykę będę słuchał z czegoś czego nazywanie kartą dźwiękową przeszło mi kiedy usłyszałem karty audiotraka i creativa na porządnych słuchawkach?

Jeśli kłądziesz nacisk na ciszę to czemu używasz aktywnego chłodzenia procesora i zasilacza, jest wiele nawet „półpasywnych” rozwiazań które w tej cenie mógłbyś włożyć w ten zestaw.

Czemu to chłodzenie i ten zasilacz, zamierzasz podkręcać ten zestaw?
    Jeśli nie to po co taka moc przy zestawie który jeżeli zje Ci 200W to będzie musiał robić cuda na kiju?
    Jeśli tak, to czy to ma sens?

Czy nie lepiej włożyć dysk 5400 rpm też jest cichy a wydajność do office wystarczająca. (Możesz też użyć hybrydy.)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    To się dla mnie nie trzyma kupy, mam nadzieję że mi wytłumaczysz kilka rzeczy.
    Wyjaśnij mi czemu miałbym kupić komputer za ponad 3,5 tysiąca złotych do pakietu office?
    Są ludzie, którzy niekoniecznie chcą mieć wszystko najtańsze. Nie potrzebują EVGA SR-X, ale np Celeron ich nie zadowala. To komp nietypowy (mała, ładna obudowa, płyta mATX) z wypasionymi rozwiązaniami.
    Coś dla nieco zblazowanego biznesmena-entuzjasty.
    Czemu miałbym wydać takie pieniądze na coś na czym możliwe, że zagram ale jeśli już to na niskich detalach grafiki, a muzykę będę słuchał z czegoś czego nazywanie kartą dźwiękową przeszło mi kiedy usłyszałem karty audiotraka i creativa na porządnych słuchawkach?
    Napisałem, że to nie jest komp do gier. To jest komp do domu dla kogoś kto nie gra.
    Czasem wpadnie kuzyn/bratanek i wówczas można mu coś "na odczepnego" zapuścić.
    Dźwiękówkę zawsze można dodać, jeśli integra nie będzie spełniała oczekiwań. Są ludzie, którym słoń na ucho nadepnął i nie widzą różnicy między integrą, a wypaśnym Azuentechem.
    Jeśli kłądziesz nacisk na ciszę to czemu używasz aktywnego chłodzenia procesora i zasilacza, jest wiele nawet „półpasywnych” rozwiazań które w tej cenie mógłbyś włożyć w ten zestaw.
    PSU jest półpasywny i tak jak napisałem przy tym zestawie NIGDY nie uruchomi mu się wentylator.
    Z kolei wentylator Thermalright dołączony do Macho jest bardzo cichy. W dodatku procek nie jest przesadnie ciepły i za sprawą PWM wentylator nie będzie chodził na najwyższych obrotach.
    Czemu to chłodzenie i ten zasilacz, zamierzasz podkręcać ten zestaw?
    Jeśli nie to po co taka moc przy zestawie który jeżeli zje Ci 200W to będzie musiał robić cuda na kiju?
    Jeśli tak, to czy to ma sens?
    Pasywny SeaSonic X-460 jest tylko odrobinę tańszy. Zawsze tego 560 można włożyć do innego kompa.
    Chłodzenie ma być ciche. Jak bym dał mnijesze/słabsze wentylator chodziłby cały czas na wysokich obrotach. A na dodatek OC jest jak najbrdziej możliwe. Choćby for fun :-)
    Czy nie lepiej włożyć dysk 5400 rpm też jest cichy a wydajność do office wystarczająca. (Możesz też użyć hybrydy.)
    Każdy entuzjasta zastosuje SSD. Wygoda pracy jest dużo wyższa.
    W tym zestawie założyłem, że nie ma ograniczenia finansowego.
    8018 MHz

i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = RX 6800 XT Nitro+ = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = SSD 970 PRO 1 TB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2.8 = Sigma 50-100 mm f/1.8 = Sigma 70-200 mm f/2.8 = 5x Nikon SpeedLight SB-5000

NIE odpowiadam na pytania na PW