Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 3DMark oraz inne testy 3D - sposoby na uzyskanie większej ilości punktów

  1. #1
    Advert Manager Guru overclockingu Reputacja:   (13) Awatar Dawid_S
    Dołączył
    05.2009
    Posty
    6,600

    3DMark oraz inne testy 3D - sposoby na uzyskanie większej ilości punktów

    1) Jeden z redaktorów zauważył, że w wielu testach 3DMark (zwłaszcza 2003) wyłączenie karty dźwiękowej (najlepiej z poziomu BIOSu) daje nieco więcej punktów w benchmarkach. Popróbujcie!

    2) Warto także zawsze wejść do panelu sterowania karty graficznej i ustawić wszystko na najwyższą wydajność (wyłączamy v-sync, AA i inne wymuszające lepszą grafikę).

    3) Czasami może pomóc także zmiana LOD (Level of Detail) w RivaTuner lub innych aplikacjach. Na nowszym sprzęcie nieco trudniej jest to uzyskać, ale pamiętam, że na mojej 7600GT dało to dobry efekt.

    4) W niektórych testach (gdzie testowany jest także procesor - np. 3DMark 2006, Vantage, 11) przed rozpoczęciem benchmarka warto włączyć menadżer zadań (ctrl+alt+del) i ustawić wszystko możliwe na niski priorytet, a 3DMark na wysoki lub czasu rzeczywistego (zależnie od sprzętu różne opcje mogą dać różne rezultaty). Wyłączenie zbędnych procesów również może pomóc.

    5) By exon: Pomaga również wyłączenie procesu explorer.exe w Menadżerze zadań przed rozpoczęciem testu, a po skończeniu (robimy print screen) należy go włączyć (polecenie Uruchom...).

    6) By regist88: W starszych 3DMarkach (zwłaszcza 2001 SE) warto też zmienić koligację CPU na dalszy rdzeń lub nawet w ogóle wyłączyć nieużywane rdzenie i HT (w Menadżerze zadań).

    7) By ivanov: Należy korzystać z właściwych sterowników do karty graficznej. Wchodzimy na HWBot, otwieramy ranking interesującego nas benchmarku i sprawdzamy screeny pięciu najlepszych wyników. Interesuje nas wersja sterownika, która jest wyświetlona w okienku GPU-Z.

    8) By ivanov: W przypadku starszych Marków używamy Direct3D Overrider, który jest zawarty w aplikacji RivaTuner. Wybieramy "ForceVSync" - OFF oraz "Application Detecion Level" - High.

    9) By ivanov: Trzeba spróbować zwiększyć taktownie PCIe. Ale nie przekraczamy 120MHz. Mogą wystąpić różne anomalie między innymi z dyskiem twardym (kontrolery SATA są często na szynie PCIe). Nie wpadamy w panikę, tylko trochę obniżamy taktowanie szyny. Najlepsze efekty trik daje przy PCIe 1.0, czyli najmniej przepustowym.

    10) By ivanov: W przypadku kart GeForce należy zaopatrzyć się w programik nVidia Inspector w wersji LOD Modded. Ustawiamy w nim dodatnią wartość LOD i eksperymentujemy, które ustawienie przynosi najlepszą poprawę wydajności.

    11) By ivanov: Unigine Heaven DX9 może nie chcieć działać poprawnie. Należy w Opcjach Regionalnych i Językowych w Panelu Sterowania zmienić lokalizację oraz Standardy i formaty na Wielką Brytanię. Dodatkowo upewniamy się, że karta dźwiękowa jest włączona.

    12) By ivanov: Jeśli podkręcamy karty ATI/AMD, a w Riva Tuner nie da się przestawić wartości LOD wyposażamy się w programik SetLOD Beta 6. Należy jedynie pamiętać, że do poprawnej pracy wymaga on pakietu NET Framework.

    13) By ivanov: W przypadku nowych, wydajnych kart graficznych w starych benchmarkach (3DM 2001SE, 3DM 03, Aquamark) najbardziej istotną rolę gra taktowanie pamięci karty.



    Piszcie tutaj inne tweaki, które mogą pomóc w uzyskaniu większej liczby punktów.
    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 12-06-2014 o 16:01

  2. #2
    HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2010
    Posty
    223
    Też pomaga wyłączenie explorer.exe a przy screenie go włączyć
    CPU: Intel i7 2700K 3,5@5,0 | MB: Asus P8P67 | RAM: Geil DDR3 1333MHz 8GB CL8 | HDD: Samsung HD502HI | GPU: Gigabyte GTX 560Ti | PSU: OCZ MXS 600W | COOLER: Phanteks PH-TC14PE 3 fan's
    5GHz LinX TEST
    http://ifotos.pl/zob...XO_rqqqwnw.jpg/

  3. #3
    Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1) Awatar regist88
    Dołączył
    05.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    110
    W tych wcześniejszych 3DMarkach warto też zmienić koligację CPU na dalszy rdzeń lub nawet w ogóle wyłączyć nieużywane rdzenie+HT.
    AMD Phenom II X2 555 BE @ X4 B55 3,5 GHz | Noctua NH-D14 | ASRock 970 Extreme4 | GOODRAM DDR3 2x2 GB 1600 MHz CL9 | ASUS Radeon HD 5770 512 MB | A-Data XPG SX900 128 GB | SAMSUNG F3 1 TB | WD WD3200AAKS 320 GB | Cooler Master Silent Pro M 1000 W | Cooler Master 690 | Creative Sound Blaster Audigy 2 SE

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Należy korzystać z właściwych sterowników do karty graficznej.
    Wchodzimy na HWBot, otwieramy ranking interesującego nas benchmarku i sprawdzamy screeny pięciu najlepszych wyników. Interesuje nas wersja sterownika, która jest wyświetlona w okienku GPU-Z.

    Do tego w przypadku starszych Marków używamy Direct3D Overrider, który jest zawarty w aplikacji RivaTuner.
    Wybieramy "ForceVSync" - OFF oraz "Application Detecion Level" - High.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1) Awatar regist88
    Dołączył
    05.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    110
    Przypomniało mi się jeszcze, że w większości 3DMarków każde ponowne uruchomienie benchmarku daje słabszy wynik. Warto więc raz uruchomić benchmark, zrestartować system i potem znowu uruchomić test - no chyba, że testujemy tylko stabilność podkręcenia.
    AMD Phenom II X2 555 BE @ X4 B55 3,5 GHz | Noctua NH-D14 | ASRock 970 Extreme4 | GOODRAM DDR3 2x2 GB 1600 MHz CL9 | ASUS Radeon HD 5770 512 MB | A-Data XPG SX900 128 GB | SAMSUNG F3 1 TB | WD WD3200AAKS 320 GB | Cooler Master Silent Pro M 1000 W | Cooler Master 690 | Creative Sound Blaster Audigy 2 SE

  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Trzeba spróbować zwiększyć taktownie PCIe. Ale nie przekraczamy 120MHz. Mogą wystąpić różne anomalie między innymi z dyskiem twardym (kontrolery SATA są często na szynie PCIe). Nie wpadamy w panikę, tylko trochę obniżamy taktowanie szyny. Najlepsze efekty trik daje przy PCIe 1.0, czyli najmniej przepustowym.

    W przypadku kart GeForce należy zaopatrzyć się w programik nVidia Inspector w wersji LOD Modded. Ustawiamy w nim dodatnią wartość LOD i eksperymentujemy, które ustawienie przynosi najlepszą poprawę wydajności.

    Unigine Heaven DX9 może nie chcieć działać poprawnie. Należy w Opcjach Regionalnych i Językowych w Panelu Sterowania zmienić lokalizację oraz Standardy i formaty na Wielką Brytanię. Dodatkowo upewniamy się, że karta dźwiękowa jest włączona.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  7. #7
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Jeśli podkręcamy karty ATI/AMD, a w Riva Tuner nie da się przestawić wartości LOD wyposażamy się w programik SetLOD Beta 6. Należy jedynie pamiętać, że do poprawnej pracy wymaga on pakietu NET Framework.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  8. #8
    Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,811
    1) Nic odkrywczego Integry są tylko "koprocesorami", zaś główne kwestie i tak przelicza CPU. Jak się ma dedykowaną dźwiękówkę w stylu Xonar, to wyniki zawsze są troche wyższe. ASUS nawet nie omieszkał pochwalić się tym na opakowaniu do mojego DGX.

  9. #9
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    W przypadku nowych, wydajnych kart graficznych w starych benchmarkach (3DM 2001SE, 3DM 03, Aquamark) najbardziej istotną rolę gra taktowanie pamięci karty.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  10. #10
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    Jak ustawić na którym rdzeniu odpalić dany program?

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 22-05-2007, 23:30

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •