Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Aktualizacja BIOS -> UEFI

  1. #1
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040

    Question Aktualizacja BIOS -> UEFI

    Mam pewien zgryz

    Otóż niedawno pojawił się na stronie nowy "BIOS" - a właściwie UEFI
    http://www.gigabyte.com/products/pro...?pid=3853#bios

    Problem w tym, że mam rev. 0.2 (podobno jest to wersja przedprodukcyjna) i nie jestem pewien, czy nie będzie problemów przy tak drastycznym update'cie

    Dlatego pytanie - czy ta wersja przedprodukcyjna różni się znacznie od sklepowej rev. 1.0 i nie powinienem wgrywać UEFI? Czy nie ma przeszkód i mogę śmiało zrobić update?

    Pozdrawiam,
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  2. #2
    Wsparcie techniczne Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (4)
    Dołączył
    03.2009
    Posty
    6
    W takim przypadku nie radzę aktualizować biosu - jeśli będziesz ryzykować koniecznie zapisz sobie obecną kopię gdzieś na dysku. Mimo, że płyta ma dual bios to przy rev. 0.2 może się okazać że płyta nie wstanie.

  3. #3
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    Chyba nie jest aż tak źle - wizualnie płyta się nie różni od tej rev. 1.0 na stronie, wszystkie sterowniki działają (czyli układy te same)
    Wgrywałem też wcześniej BIOS F11 i było wszystko OK, tylko coś mi stan S3 źle działał, ale to raczej nie wina BIOSu, bo wgrałem F4 i jest tak samo, domyślnie był na płycie F3

    Mimo, że płyta ma dual bios to przy rev. 0.2 może się okazać że płyta nie wstanie.
    Ale tak nie wstanie nie wstanie, że jedynie przelutowanie kostek BIOSu pomoże (czemu nie ma już socketów? ), czy będzie dało się podmienić na ten F3 czy F4?
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  4. #4
    Wsparcie techniczne Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (4)
    Dołączył
    03.2009
    Posty
    6
    No jeśli nie wstanie to tylko programowanie kości pomoże - dlatego mając kopię serwis zrobi to od ręki w razie czego. Sockety nie są potrzebne jeśli ma się dual bios

  5. #5
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    Ok, skończę najpierw testy kart graficznych, a potem będę hardcorem

    Dzięki za pomoc
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  6. #6
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551
    Powodzenia stary, ja ubolewam, że nie mogę wgrać UEFI
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

Podobne wątki

  1. Aktualizacja Bios do P67 Extreme6
    Przez Marek w dziale BIOS/EFI
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 17-07-2012, 12:04

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •