Jak uważacie, nie każda osoba starsza jest biedna![]()
Jak uważacie, nie każda osoba starsza jest biedna![]()
Mój ojciec z powodzeniem korzysta z zestawu złożonego z zalegających w szafie athlona xp, 512mb ramki, płyty głównej która działa po wymianie kondensatorów, radeona 9660pro, dysku prawdopodobnie 40gb, nagrywarki dvd, zasilacza modecom feel, który nie chce się popsuć, mimo że ma już 5 lat (przeżył m.in. zasilacz Topower), monitora crt 17`, mechanicznej klawiatury, jakiejś myszki i drukarki. Całość działa na windows xp lub/i ubuntu iCo miał Twój post wnieść do tematu?wcale nic więcej nie potrzeba. Filmy sobie można nagrać i wrzucić do DVD i wygodnie na telewizorze oglądać.do wysłania maila, obejrzenia zdjęć wysłanych przez rodzinę oraz ewentualnie ich wydrukowania, zapłacenia rachunku przez internet, zrobienia przelewu i tak dalej
Również mi zdarza się skorzystać z tego komputera, kiedy chcę coś wydrukować lub pograć w starsze gry nie działające z win7.
Mój dziadek ( 80 lat) ciągle pracuje, komputer który mu złożyłem całkowicie spełnia jego potrzeby (w skrócie: Celeron 700MHz, Intel GMA, 256 MB RAMu, Dysk 1,8 GB). Windows XP SP1 działa jak złotoDodam że posiada identyczna drukarkę jak ta w zaproponowanym zestawie i jest z niej bardzo zadowolony.
Ogólnie dla osób starszych proponowałbym używki ze względu na koszty i niewielkie zapotrzebowanie na moc.
A może więcej pamięci, tak z 12 GB?