Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: [2150zł] Komputer dla Kowalskiego? Czyli tani i wydajny zestaw na dłużej.. Zapraszam!

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    Rumianek
    Posty
    46

    [2150zł] Komputer dla Kowalskiego? Czyli tani i wydajny zestaw na dłużej.. Zapraszam!

    Cześć!

    Witam was po raz drugi. Tym razem chciałbym zaproponować drugi komputer na konkurs z niższej półki cenowej w granicach ~2100zł. Komputer ten ma służyć jako domowe centrum rozrywki do gier, internetu, filmów itp. A więc zakładając, że zwykły Tata Kowalski wpadnie na pomysł aby kupić dzieciakom PC'ta z marketu, w cenie która nie przekracza granic rozsądku, przypadkowo trafi tutaj i spojrzy na zestaw do około ~2100zł i będzie wiedział co robić i nie zostanie oszukany przez głupi np. Media-Markt.
    OK dobra koniec nawijki takie są założenia, a teraz zapraszam do lektury:

    1.Procesor - Intel Core i3 2120.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/1975759
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	i3.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	33.3 KB
ID:	822


    2.Płyta główna - ASRock H61M-S.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/2166633
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mobo.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	32.7 KB
ID:	823

    3.Pamięć RAM - GoodRam 2x4 GB 1333Mhz.
    http://www.ceneo.pl/7588440
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ram.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	51.8 KB
ID:	824

    4.Karta Graficzna - Vertex3D Radeon HD7850 1GB
    http://ceneo.pl/17568986
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	VERTEX.jpg
Wyświetleń:	72
Rozmiar:	78.3 KB
ID:	966

    5.Dysk twardy - Western Digital Caviar Blue WD5000AAKX.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/1615153
    Nazwa:  dysk.jpg
Wyświetleń: 324
Rozmiar:  45.3 KB

    6.Napęd optyczny - LG GH24NS90.
    http://www.ceneo.pl/15926999
    Nazwa:  napęd.jpg
Wyświetleń: 322
Rozmiar:  11.9 KB

    7.Zasilacz - Corsair CMPSU-430CXV2.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/2583047
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zasilacz.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	95.0 KB
ID:	828

    8.Obudowa - SilentiumPC Brutus BT-410.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/11/comp/2250789
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	obudowa.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	35.0 KB
ID:	829

    9.Dodatkowe chłodzenie procesora, niewielkie, ciche i wydajne w porównaniu do boxowego - SilentiumPC Spartan LT HE912.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/73/comp/3850246
    Nazwa:  spartan.jpg
Wyświetleń: 354
Rozmiar:  72.7 KB
    Zdjęcia, na których nie ma znaczników pochodzą z Google/Grafika.
    Koszt całego zestawu to około ~2150zł więc jak widzimy da się złożyć wydajny zestaw w dobrej cenie. Zawsze można zmniejszyć koszty o ~120zł, zmniejszając liczbę Ram na 4GB i rezygnując z dodatkowego chłodzenia, jednak ja jestem zdania, że warto raz dołożyć te ~120zł.

    I to było by chyba na tyle co do podzespołów, dobierałem je ze świadomością tego, że Tata Kowalski nie miał by czasu na żadne OC i tym podobne rzeczy ze względu na pracę a Dzieci i Żona używają komputera tylko do rozrywki więc i3 i zwykła płytka a do tego dobra grafika + 8GB Ram spełnią tutaj swoje zadanie wzorowo przez dłuższy czas.

    Zestaw spokojnie wystarczy jako rodzinne centrum rozrywki, do internetu i filmów dla rodziców jak i do gier dla dzieciaków . Karta graficzna spokojnie da sobie radę ze wszystkimi najnowszymi tytułami w wysokiej rozdzielczości i przynajmniej na wysokich detalach. Procesor pomimo tego, że nie jest 4 rdzeniowy w grach potrafi pokazać na co go stać i nie ograniczy karty graficznej. Pamięć RAM 8GB wystarczy na długo więc Tata Kowalski nie będzie musiał nic grzebać w między czasie. Wszystko zasilane jest markowym, cichym zasilaczem szanowanej firmy Corsair i zamknięte w ładnej funkcjonalnej obudowie bez zbędnych bajerów.

    Dziękuję za uwagę i zapraszam do dyskusji pozdrawiam Dawid.
    Ostatnio edytowane przez Dawid_S ; 10-09-2012 o 21:27 Powód: Zmiana karty graficznej, ponieważ poprzednia podrożała.

  2. #2
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2010
    Posty
    921
    Zestaw cieniutki, lepiej w tej cenie składać coś pod AMD, po pierwsze stabilniejsza i lepsza płyta główna, po drugie wydajniejszy procesor który lepiej sobie poradzi z rekomendowaną grafiką.
    Phenom 565 @ 2x3,8Ghz + ASRock Extreme 3 970fx
    8GB ram + Radeon 6850 2Gb
    Intenso 120GB SSD + Seagate 400GB
    Enermax Pro 450W
    Samsung i3 3110M + 8GB + Kingston HyperX 240GB + 7670M 1 GB

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    Rumianek
    Posty
    46
    Zestaw cieniutki, lepiej w tej cenie składać coś pod AMD, po pierwsze stabilniejsza i lepsza płyta główna, po drugie wydajniejszy procesor który lepiej sobie poradzi z rekomendowaną grafiką.
    Zestaw dla Kowalskiego, więc po co lepsza płyta do i3? Na tej stabilnie będzie działać. AMD musiał byś podkręcać aby dał sobie radę z tą grafiką, więc twierdze, że jeżeli ktoś się nie zna to ten i3 jest jak znalazł

  4. #4
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (1) Awatar diacon30
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    PL-Debica DE-Lampertheim
    Posty
    30
    Cytat Zamieszczone przez porsche200 Zobacz posta
    Zestaw cieniutki, lepiej w tej cenie składać coś pod AMD, po pierwsze stabilniejsza i lepsza płyta główna, po drugie wydajniejszy procesor który lepiej sobie poradzi z rekomendowaną grafiką.

    Nie wiem ale zestaw bardzo dobry sam osobiście mam c2d 6750/oc 3.5mhz dokupiłem niedawno nowa kartę xfx 6870 i wszystko chodzi ładnie w full hd ...wiec ten procek da rade i będzie na lata ..
    Moja Buda http://www.youtube.com/watch?v=8vW4ANah4Xk---Asus P5K Delux Wifi AP
    C2D E6750@OC-3.7mhz-CNPS 9900 Max RED LED-Sound Blaster 2 Zs PAX tweaked
    XFX Radeon HD6870 Dual Heatpipe-Ocz Fatal1ty 550 watt-Corsair xms2 DDR2 4x1gb PC-6400
    Samsung HD322HJ+WDC WD50001AALS-Monitor Samsung SyncMaster BX2450
    Sound System AVR255+Monitor Audio BX 5.0+Sub Eltax Linear Response-Tv Samsung 46f86bd

  5. #5
    Użyszkodnik Extreme overclocker Reputacja:   (7) Awatar michi93
    Dołączył
    06.2009
    Posty
    2,311
    porsche200 nie wiem co bierzesz ale skończ bo walisz takimi durnymi tekstami że się w ... nie mieści

  6. #6
    Redaktor Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2012
    Posty
    78
    Przecietny kowalski ma gdzieś cichość zasilacza, zestaw sie prezentuje ok ale to tylko na papierku i3 są porównywalnej jakosci co amd a amd tanszy wiec albo i5 albo amd lepszej generacji trochu, zasilacz wydaje mi sie za mały jak to wszystko w full będzie po obciążane za jakies dwa lata beda mieć problemy bo ktory kowalski czysci kompa? no włąsnie, a ktoremu kowalskiemu poczebne chłodzenie procka? jak go i taakteraz nie podkreci?

    - - - Aktualizacja - - -

    co do zasilacza to sorrki starczy na ten sprzet

  7. #7
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    Rumianek
    Posty
    46
    Przecietny kowalski ma gdzieś cichość zasilacza, zestaw sie prezentuje ok ale to tylko na papierku i3 są porównywalnej jakosci co amd a amd tanszy wiec albo i5 albo amd lepszej generacji trochu, zasilacz wydaje mi sie za mały jak to wszystko w full będzie po obciążane za jakies dwa lata beda mieć problemy bo ktory kowalski czysci kompa? no włąsnie, a ktoremu kowalskiemu poczebne chłodzenie procka? jak go i taakteraz nie podkreci?
    Wiesz nie wiem jak dla ciebie ale porządny i cichy zasilacz jak dla mnie to podstawa każdego zestawu.Druga sprawa, jakiego AMD masz na myśli ? Bo AMD to bardzo ogólne pojęcie i nie wiem o co ci chodzi.. a jak nie znasz możliwości tego procesora to poszukaj sobie testy na necie. Trzecia sprawa co mają wymiary zasilacza do problemów z brakiem jego mocy pod obciążeniem? A poza tym każdy człowiek od czasu do czasu robi generalne porządki więc zakładam, że zwykły Kowalski też by pomyślał o tym aby przeczyścić ten komputer. I czwarta sprawa napisałeś jak i tak go teraz nie podkręci... tego procesora nie da się podkręcać w ogóle więc zanim coś napiszesz to to przemyśl i dodatkowe chłodzenie jest zastosowane w celu zmniejszenia temperatur i ciszy w stosunku do Boxowego.

  8. #8
    Redaktor Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2012
    Posty
    78
    Da się go podkręcić wiec przemyśl co Ty mówisz, co z tego ze nie ma odblokowanego mnożnika? można trochę szyną pamięci się pobawić <100mhz> xd. Ale fakt to nie procesor do podkręcania wiec nie ma sensu kupować chłodzenie do procka i3 są słabe amd można kupić lepsze w tej samej cenie, to nie prawda ze każdy czyści komp zwykły Kowalski nie wie jak się zabrać do czyszczenie. Nie opłaca się wrzucać kasy w chłodzenie ciche przy kwocie pc 2000 zł boxowe wystarczy. za cichość płacisz za dużo kasy kolego! Kowalski zawsze oszczędza

  9. #9
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    Rumianek
    Posty
    46
    Weź przeczytaj to co jest pod ostatnim zdjęciem, po drugie czytaj ze zrozumieniem w końcu. Zapytam jeszcze raz jakie AMD masz na myśli ? A co za trud jest w czyszczeniu? Wystarczy, że kupi powietrze w puszcze lub pójdzie pod kompresor i przedmucha i to cała filozofia czyszczenia.

  10. #10
    Redaktor Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2012
    Posty
    78
    Dla Ciebie czyszczenie proste dla mnie też ale nie dla takich ludzi gdzie elektronika to czarna magia, a o procek chodzi mi o taki AMD FX-6100 X6 AM3 BOX myślę ze jest dużo lepszy

Podobne wątki

  1. Wydajny zestaw na bazie Intela i5 2500K
    Przez Kangurpr w dziale Urządzenia mobilne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 01-11-2011, 20:33
  2. Tani zestaw do O/C
    Przez Bizon w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 05-02-2011, 12:00
  3. Tani komputer do nowych gier
    Przez Takeshis w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 16-01-2011, 17:16
  4. Tani zestaw pod AM2
    Przez OverRide w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 15-07-2007, 20:28

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •