Tani middle-end dla gracza. Pamiętajmy, części ze środkowej półki też są dobre.
Grafika- MSI N560GTX-Ti Hawk. Dlaczego? Tłumaczę, Jest bardzo wydajna, wysoka jakoś wykonania oraz obrazu. Ale nic nie jest idealne, ma trochę wysoki pobór mocy, ale i zadbano o również potężne chłodzenie. Cena ok. 740zł.
![]()
Procesor- Intel Core i5 2500k 3.3 GHz zawiera 4 rdzenia fizyczne i 4 rdzenia widoczne, jest bardzo wydajna, solidna, cicha i pod obciążeniem nie ugotujemy na niej wodyPosiada możliwość gry w trybie 3D. Cena ok. 860zł.
Głośniki- Creative Gigaworks G500. Daje ogromnie dużo przyjemności z grania. W grach świetnie spisuje się przestrzeń jak i jej analityczność. Bez większych problemów możemy określić gdzie znajduje się wróg i w jakim kierunku się porusza. Słychać strzały, krzyki, zmianę podłoża, czy owacje publiczności. Można wsłuchać się w szum liści, czy dźwięk przeładowywanej broni...Cena ok. 700zł
Płyta główna- Asrock P67 PRO 3 (B3). Szczerze mówiąc jest solidna i tania, posiada też 6x- USB 2.0 i 2x USB 3.0 . Dużym plusem jest również funkcjonalny Bios graficzny. Jest jednak minus, posiada tradycyjne złącza. Cena ok.320zł.
Pamięć RAM- GEIL DDR3 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9. Co o tym mówić? No cóż… Ta pamięć charakteryzuje się opóźnieniem CL9. RAM o pojemności 4 GB to rozmiar najchętniej wybierany przez kupujących. Typ DDR 3 umożliwia efektywną, maksymalną przepływność rzędu 17GBit/s. Cena ok. 107zł.
Stacja dysków.
ASUS DRW-22B3S. Nie wiem ,czemu ale jakoś ten napęd, jest tani. Przecież nie warto odpalać gry z płyty. Cena wynosi ok. 72zł.
“Gryzoń”- Saitek Cyborg R.A.T. 5 (kosmiczny wygląd, kosmiczne możliwości). To bardzo dobra mysz. Trzy programowalne profile, spore możliwości własnych ustawień, łącznie z makrami, regulowana długość myszy i przycisk Precision Aim to zalety, które doceni każdy średniozaawansowany gracz. Dobra nie będę się rozpisywać. Plusy-spore możliwości konfiguracji, programowane przyciski, precyzja i niezawodność, niezły komfort użytkowania, intuicyjne oprogramowanie. Są i wadyluźne kółko myszy. Cena ok. 200zł. Tak wiem rozpędziłem się, ale ta myszka jest niesamowita!
Klawiatura- CM Storm Trigger. Pożyteczną funkcją jest możliwość trzymania jednocześnie aż 6 przycisków (N-Key Rollover). Ma ciekawe czerwone podświetlenie. Co ciekawe, aby obniżyć do minimum opóźnienia sygnału złącze USB klawiatury zostało pokryte warstwą złota. Dodatkowo klawiatura wyposażona jest w dwuportowy hub USB 2.0. Innym istotnym elementem, z punktu widzenia graczy, jest kabel ze specjalnym, wzmocnionym oplotem, który odpowiada za elastyczne a przy tym bezpieczne i stabilne połączenie Triggera z komputerem. Dodatkowo zapewnia także pełne wsparcie dla bardzo czułych, mechanicznych przełączników typu CHERRY MX, które są dostępne w wersji czarnej, niebieskiej, brązowej lub czerwonej. Cena ok. 460zł.
Dysk twardy- Western Digital VelociRaptor 300GB 16MB SATA2 10000 (WD3000BLFS). Dysk formatu 2.5cala, o pojemności 300GB jest szybki, cichy i wytrzymały, no i nie drogi cena 450zł. A bardzo warto go mieć.
Dla lepszej i wygodniejszej gry pad- Logitech ChillStream PC. Posiada: 7 przycisków, wejście USB, 2 analogi. Gamepad przypomina pada do „Xbox’a” i posiada chłodzenie dłoni. Cena jest odpowiednia 140zł.
System Windows 7. Obojętnie, jaki. Wystarczy, aby był 64bitowy. Nie będę się rozpisywać więc, napiszę ile może to kosztować. Cena ok.250-350zł
Obudowa- Corsair Carbide 400R. Dlaczego? Po prostu jest ładna, wytrzymała i pomieści aż 9 wiatraków, co pozwoli na to, że nasz PC do gier się nie przegrzeje. Cena ok. 320zł
I na koniec monitor…. Według mnie na pewno BenQ RL2450HT. Jak dla mnie jest ogromny, posiada 24calowy monitor, który wyświetla aż 16,7mln kolorów. Posiada złącza D-sub, DVI, HDMI. Pobór mocy 24W (typowo), wymiary 571,4 × 516,9 × 149,9 mm, waga 6,1 kg. Ale i tak najmocniejszym atakiem na konkurencję jest: Smart Scaling – inteligentne skalowanie obrazu, pozwalające wyświetlać na monitorze obraz o wielkości 19–23 cali i opcjonalnie dodatkowo go powiększać aż do momentu wypełnienia całej powierzchni ekranu, oraz Black Equalizer – rozświetla ciemne sceny bez prześwietlania jasnych obszarów. Cena sugerowana to 879zł.
Kosztorys:
740zł+860zł+320zł+107zł+200zł+460zł+878zł+72zł+170zł+32 0zł+450zł+140+700=5377zł.Trochę dużo, ale znajduję się tutaj wszystko od obudowy, po system operacyjny. Za komputer do gier wyższej klasy zapłacimy więcej, o wiele więcej.
Podsumowanie. Trzeba dać trochę wiele pieniążków, aby mieć dobry komputer .Ale i pamiętajmy są to części markowe i dobre. Biorąc chińskie części zapłacimy ok.3000zł. Jest różnica ale naprawdę nie warto kupować chińczyków.
Zakaz kopiowania bez mojej zgody powyższego tekstu!