Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1

Wątek: [2100zł] Domowe centrum rozrywki - PC do salonu

Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar bonusso3

[2100zł] Domowe centrum rozrywki - PC do salonu

Witam,
    W ramach konkursu chciałem przelać z głowy na "papier" pomysł komputera, który ma stanowić alternatywę lub bardziej pomoc dla konsoli PS3. Konsola służy do grania i chyba każdy przyzna, pomimo tego że można ją wykorzystać do innych celów jak wertowanie stron internetowych czy oglądanie filmów to jednak wygodniej jest używać do tych celów PCta. Oczywiście nie może to być zwyczajny blaszak, w salonie nie pasuje skrzynka obok telewizora dlatego też wpadłem na kilka ciekawych pomysłów i myślę, że udało mi się połączyć użyteczność konsoli z wygodą użytkowania. Słowem, komputer do salonu którego zadaniem będzie wyeliminowanie słabych punktów konsoli.

A wygląda to mniej więcej tak:

Płyta główna
    ASRock B75M-ITX
    Porównywarka cen
    Strona producenta

Źródło: AsRock.com

Wybór padł na Asrock'a. Jest to w pełni funkcjonalna płytka rozmiarów Mini-ITX na chipsecie B75. Na jej laminacie znajdziemy większość potrzebnych nam rzeczy, a jej cena jest dosyć przystępna (jeśli patrzymy na ceny płyt takich rozmiarów).

Procesor
    Intel Celeron G550
    Porównywarka cen
    Strona producenta

Źródło: hitechreview.com

Myśleniem zajmie się 2-rdzeniowy Celeron. Jest to tak na prawdę okrojony z taktowania i3 bazujący na architekturze Sandy Bridge. Dzięki temu jego wydajność w stosunku do ceny oraz poboru prądu jest zadowalająca. Niestety na polskim rynku nie dostaniemy Pentium G620T, który pomimo wyższej ceny oraz niższego taktowania byłby lepszym wyborem ze względu na TPD 35W (vs. 65W w Celeronie).

Pamięć RAM
    Kingston HyperX 1600MHz CL9 4GB
    Porównywarka cen
    Strona producenta

Źródło: Kingston

Pamięć RAM wybrałem na podstawie stosunku cena/wydajność. Oczywiście w tym segmencie można wybrać jakąkolwiek pamięć, jednak trzeba pamiętać o zachowaniu pewnych warunków gdyż pamięć RAM będzie współdzielona również dla IGP. Wybrałem pamięci Kingston ze względu na dobrą wydajność i niską cenę.

Dodatkowa karta graficzna
    Asus ENGT430/DI/1GD3/MG
    Porównywarka cen
    Strona producenta

Źródło: Asus

Dodatkowo, oprócz wbudowanej w procesor karty graficznej możemy zaopatrzyć się w kartę graficzną, która pozwoli w pełni wykorzystać aktualny potencjał drzemiący w nowoczesnych telewizorach FullHD 3D. Karta jest opcją dodatkową gdyż jeśli nie posiadamy takowego telewizora, procesor spokojnie poradzi sobie z płynnym odtwarzaniem filmów w wysokich rozdzielczościach z wielokanałowym dźwiękiem.

Dyski twarde
    Samsung 830 64GB
    Porównywarka cen
    Strona producenta

Źródło: Samsung

Western Digital Caviar Green WD10EARX
    Porównywarka cen
    Strona producenta

Źródło:maximumpc.com

Zdecydowałem się zastosować dwa dyski twarde. Jako, że w obudowie jest jeszcze trochę miejsca dyskiem głównym, na którym będzie znajdował się system operacyjny będzie szybki dysk SSD firmy Samsung serii 830, który zdecydowanie wygrywa w kategorii cena/wydajność. Dyskiem dodatkowym, na którym będą znajdowały się filmy oraz gry będzie 1TB dysk twardy marki WD z serii Green.

Obudowa i zasilacz
    Thermaltake Element Q 220W
    Porównywarka cen
    Storna producenta

Źródło:thermaltakeusa.com

Niestety na polskim rynku brakuje sporo obudów, które nadawałyby się do mojego projektu lub są po prostu w kosmicznej cenie np. na zamówienie. Zdecydowałem się na obudowę Thermaltake ze względu na kolorystykę, minimalizm, rozmiary oraz przestępną cenę. Obudowa posiada wbudowany, 220W zasilacz, który wg. różnych recenzji potrafi wiele. Nie będzie dla niego problemem "udźwignięcie" takiego sprzętu.

Napęd optyczny
    Pioneer BDR-207DBK
    Porównywarka cen
    Strona producenta

Źródło: nokautimg1.pl

Nagrywarka BDR firmy Pioneer bardzo dobrze komponuje się kolorystycznie z obudową oraz daje przewagę nad konsolą - nagrywanie na płyty. Jest to także inwestycja na lata gdyż standard BDR nie jest jeszcze mocno spopularyzowany, a model ten jest jednym z najlepszych na rynku przez co można przypuszczać, że posłuży długie lata.

Sterowanie
    Logitech K400
    Porównywarka cen
    Strona producenta

Źródło: Logitech.com

Niestety w kraju nad Wisłą Logitech K400 jest tak na prawdę jedyną sensowną propozycją. Można się zdecydować na konfigurację i obsługę komputera smartfonem, jednak to nie to samo co fizyczna klawiatura.

Dodatkowe wyposażenie, dobór kolorów czy szczegółowe parametry działania są kwestią indywidualną. Myślę, że moja propozycja przypadnie do gustu. Po podsumowaniu, za całość zapłacimy ok. 2100zł. Myślę, że to rozsądna kwota jak na możliwości.
    Ostatnio edytowane przez Dawid_S ; 10-09-2012 o 21:24