Wszyscy wstawiają super wydajne, mega ciche, lub designerskie pecety. Ja postanowiłem przedstawić jak zmieniał się na przestrzeni lat oraz jak wygląda teraz, mój przyjaciel którym niewątpliwie jest mój desktop.
Pozwoliłem sobie Go nazwać przyjacielem, bo przecież spędzamy przed komputerem(z nim) więcej czasu, niż z niejednym kolegom.
Komputer był i jest nadal oparty na platformie 775.
Płyta główna: Początkowo wyposażony w GA-EP35-DS3P(ta jednak wytrzymała tylko ponad 3 lata, odeszła do krainy wiecznych megaherców):
Obecnie ASUS P5K PRO(Koszt 220zł z wysyłką):
Procesor, kiedyś:
Intel Core 2 Duo E8500 Nie wykazywał duży zdolności OC:
Obecnie Q6600 3.3 GHZ(Koszt 300zł, wyciąga 3.6ghz, ale na zbyt wysokim napięciu):
Pamięć RAM:
Niezmiennie OCZ DDR2 PC2-6400 SLI-READY EDITION DUAL CHANNEL 4GB koszt około 200zł
Karty graficzne, były ich trzy sztuki:
1)GeForce 9600GT Gainward GoldenSample(Karta padła po roku)
2)GeForce GTX260 Palit 216SP Sonic Edition
3)GeForce GTX570 ASUS Direct CUII
Koszt 1200zł, obecnie można kupić już za około 1000zł. i to jest atrakcyjna cena.
Dysk twardy:
Dysk Seagate Barracuda 500gb ST3500418AS koszt 160zł
Dysk SSD:
Intel 510 Series 120GB kosztował 1200zł, obecnie można go dostać za około 700 złotych.
Obudowa:
Kiedyś swojski CHIEFTEC GPA-400S ( z zasilaczem 400W)
Obecnie Cooler Master Haf-X koszt około 600zł
Zasilacz Sapphire Pure 625W, koszt około 250zł.
Najzwyklejsza na świecie nagrywarka DVD około 80zł.
Całość prezentuje się tak:
(PS. Brak dysku twardego, płyta od Gigashita zabrała go ze sobą)
I choć koledzy się śmieją, że wygląda jak kuchenka:
Dla mnie i tak jest piękny.
Razem wychodzi około 3500zł. Myślę że to bardzo rozsądna cena, za granie na max detalach we wszystkie nowe produkcje.
PS. Fajnie jakbym się dowiedział, dlaczego zniknęło kilka fotek, jeszcze zrozumiem ten plik dotyczący E8500.(Sciagniety z internetu) ale juz GTX260 nie, bo wyciągnąłem zdjęcie z forum na którym dałem ogłoszenie.