Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zmiana fryzu bez pomocy stylisty - modernizacja rozdzielnicy elektrycznej

  1. #1
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,865

    Cool Zmiana fryzu bez pomocy stylisty - modernizacja rozdzielnicy elektrycznej

    //temat w trakcie budowy - uważać na głowy

    BTW, uprasza się moderację o nie zmienianie oryginalnego tytułu wątku ani nawet prób nacisku aby w/w zmienić albowiem tylko elektryczność jest w stanie zapewnić w pełni kreatywną fryzurę co jest naukowo dowiedzione i poparte moimi osobistymi doświadczeniami w tej dziedzinie.

    Siemanko

    Czas się zabrać za zmiany które już od dłuższego czasu czekają w kolejce bo zawsze jest coś ważniejszego lub zwyczajnie brakuje na to kasy

    Stan obecnej rozdzielnicy całkowicie mnie nie zadowala tak pod względem funkcjonalności jak i bezpieczeństwa domowników no i samej instalacji. W pierwszym poście postaram się pokazać co jest i dlaczego chcę to zmodernizować / rozbudować, w kolejnych postach przedstawię dwa projekty rozbudowy różniące się detalami technicznymi jak i ceną. Obydwa warianty nie odbiegają strasznie cenowo ale w dość zasadniczy sposób się będą różniły pewnymi rozwiązaniami, priorytetem nie będzie finalny koszt a bezpieczeństwo - funkcjonalność i przede wszystkim logika wykonania.

    Stan obecny:



    ...nie jestem wprawiony w rysowaniu takich schematów więc wybaczcie tą ułomność, starałem się to zrobić jak najczytelniej no ale... (jak kto wypatrzy błąd w schemacie proszę niezwłocznie powiadomić)

    Linia wchodzi od lewej na RCCB (różnicówka) dalej na wyłączniki nadprądowe F1-F3 (16A) gniazda + F4 (10A) oświetlenie, neutralny jest zmostkowany na szynie N tak jak i linia ochronna PE1.

    Fizycznie wygląda to tak:




    No niestety, żal dupę ściska i trzeba to zmienić

    Powody:

    1). brak wyłącznika głównego - odcinającego całkowicie instalację (w chwili obecnej odpowiedzialność spada na RCCB)
    2). brak zabezpieczenia przeciw przepięciowego (przyłącze w bloku zostało zmodernizowane bodaj rok temu i wstępna ochrona na bank tam jest ale będę spokojniejszy mając taki moduł w mieszkaniu (dokładnie B+C)
    3). jedna różnicówka na cztery linie to kiepawy pomysł, jak wywala to i tak nie wiem na której linii jest problem
    4). chcę zrobić dodatkową (izolowaną) linie do prac z elektronarzędziami podczas gdy cztery podstawowe obwody będą rozłączone
    5). rozdzielnica ma być tak czytelna żeby kobita sama sobie radziła i wiedziała co od czego (teraz jest np. KK - kontakty kuchnia / KŁ - kontakty łazienka a taka informacja to trochę mało, w dodatku jest to ukryte pod maskownicą)
    6). dzwonek ma być zintegrowany w rozdzielnicy na szynie tak żeby żadne bzdury mi nie wisiały osobno bo od tego oczy bolą
    7). teoretyczne natężenie prądu na czterech liniach może wynosić aż 58A a zastosowany moduł RCCB ma 25A, istnieje więc spora szansa że kiedyś zostanie uszkodzony bo nie ma wbudowanej ochrony nadprądowej tak jak RCBO.
    Ostatnio edytowane przez MJ ; 29-11-2018 o 12:33

  2. #2
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  3. #3
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,865
    @up dość oschłe powitanie, menopauza już dokucza w tym wieku !? no ale thx

    Pierwszy wariant, droższy ale mający spore plusy o tym jednak będzie dalej

    Celowo nie dodaje w tej chwili dodatkowego technicznego obwodu, schemat i tak jest już dość zawiły więc tym zajmę się na końcu.

    Jak może być:



    Linia wchodzi na główny wyłącznik FR potem jest rozdzielana na moduł przeciw przepięciowy i dalej do wyłączników RCBO różnicowo - nadprądowych (hybryda różnicówki + nadprądowy). Zaoszczędza to miejsce w rozdzielnicy (RCCB + nadprądowy to 3M a RCBO zajmuje 2M) podnosząc przy tym jednak cenę, dodatkowym jednak plusem jest mniej okablowania co czyni rozwiązanie bardziej przejrzystym.

  4. #4
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (94) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,522

  5. #5
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,865
    To satyra na moje "ogonki" czy już mamy piątek i zaczynasz doić !?

    Drugi wariant rozbudowy opierać by się miał na pełnej czytelności i funkcjonalności, cenowo tańszy o jakieś ~80 zyla ale przerażający do okablowania i dodatkowo zajmujący najwięcej miejsca modułowo. W szczegółach było by to na zasadzie że przed każdym wyłącznikiem nadprądowym by był moduł RCCB 25A. Nie podejmuję się rozrysowania tego bo wymaga to sporego rozmachu i w zasadzie ten pomysł zarzucam od razu ze względu na ilość zajmowanego miejsca (14M czyli o 4M więcej niż projekt z posta #3). Chociaż w sumie warto jeszcze się nad tym zastanowić o ile da się znaleźć dwuszynową rozdzielnicę z minimalną ilością na szynę 14M+.

    W sumie mogę zbudować mix RCBO 32A + 3x nadprądowe 16A + RCBO 10A co ścieśni mi cały podstawowy zestaw do 9M ale kosztem funkcjonalności :/
    Ostatnio edytowane przez MJ ; 29-11-2018 o 14:58

  6. #6
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (94) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,522
    Rób jak pan Wiesio


  7. #7
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,865
    Wysoki poziom, niestety robię u siebie

    - - - Aktualizacja - - -

    No i wydumałem coś w sam raz pod moje poczeby



    Zajmowane miejsce na szynie to 12M, pomocnicza zworka N2 może polecieć na drugą szynę gdzie będzie linia techniczna i dzwonek. O dziwo najtańszy układ, wszystko jednej firmy i mam pewność że się zmieszczę w jednej rozdzielnicy modułowej 2x 12M. Pewnie ktoś zapyta dlaczego na RCCB + S a nie na czterech RCBO...proste, te drugie mają dużo bardziej złożoną budowę a co za tym idzie mniej odporne na jakieś usterki, następna sprawa to czysta ekonomia. Taniej mi wyjdzie wymiana uszkodzonej S'ki czy RCCB niż modułu RCBO.

    Teraz się zajmę linią techniczną
    Ostatnio edytowane przez MJ ; 30-11-2018 o 09:16

  8. #8
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,865
    Wprowadzam delikatne zmiany

    Ochronnik przeciwprzepięciowy tylko klasy T2 (C) za to L/N a do gniazdek polecą T3 (D), niestety rozłącznik główny FR muszę zapodać 4P (L1+N) a dwa L2/L3 będą łyse bo inaczej mi nie wychodzi sprzętowo w sklepie.

    ...koszta rosno !

  9. #9
    Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    1,363
    no ładnie ja tez teraz będę robił góre ale nie będę oszczędzał. Własnie się zastanawiam nad tym przepięciowymi ale chciałem dac D tylko, warto dodać B+C? Bo to jednak bardzo drogi gips

    https://allegro.pl/oferta/ograniczni...LdYaAmo38P8HAQ

    a sa po 500 zeta

  10. #10
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,865
    No niestety ale temat nie jest tak łatwy, po pierwsze trzeba posiadać wiedzę jakie zabezpieczenia są przed rozdzielnicą. Nie chodzi tylko o kategorie ale też jakość takich ochronników nie wspominając o poprawnym ich zastosowaniu, bywa że źle dobrane lub marnej jakości są przyczyną większych kłopotów niż by ich w ogóle nie było.

    Dla porównania - https://allegro.pl/oferta/simtec-ogr...c-4-7891086600 ta sama cena inne parametry

    Należy pamiętać że B/C nie uchroni wrażliwej elektroniki, więc do gniazdek - https://allegro.pl/oferta/warystorow...m3d-8029866284 a do anteny https://elektroniker.pl/konwertery-l...we-opf-10.html pamiętając o uziemieniu multiswitchy itp.

    Na całe szczęście mam tylko jedną fazę bo łatwiej się ogarnąć z kasą

    Być może natrafię na kolejny problem w trakcie planowania...kuchnia !

    ...za dużo sprzętu o dużym poborze na jeden moduł nadprądowy, cza będzie policzyć i kombinować

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •