Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Ln2 VS kaskada

Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Cytat Zamieszczone przez ludek111 Zobacz posta
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi i burzliwą dyskusję
    Moje myślenie:
    -przecież temperatury są ujemne
    -pomińmy CBBugi
    -a nawet przy powiedzmy OŚMIU GHz na celeronie D z chłodzeniem SS (które bez obciążenia ma -60*C powiedzmy), to na takim potężnym obciążeniu (nie wiem... 350 Watów?!) będzie pewnie
    miało powiedzmy -10/0*C
    -to po co używać azotu, który miałby te 100*C mniej?
    -procesor nie spali się przy zerze stopni, jak i przy -100*C jak i nawet przy +50*C
    To tak nie działa.
    Niektóre chipy lepiej, a niektóre gorzej skalują się z zimnem. Ale jednak.

Myślisz, że po co ludzie używają ciekłego helu, który jest kosmicznie drogi? Po to, żeby osiągnąć jeszcze niższą temperaturę niż przy użyciu azotu. Nie dla zabawy - dzięki temu procek można jeszcze mocniej podkręcić.

Większość procków AM2 nie toleruje zimna i przy ok. -10 stopni C nie chcą współpracować.
    Ale np. Ivy Bridge z definicji lubi zimno. Jasne, że trafią się sztuki z CB. Ale większość lubi chłód.
    Zegarów +6,5 GHz na dobrej sztuce nie masz szans uzyskać nawet przy użyciu kaskady dwustopniowej.
    A trójstopniowa nie ma zbytnio sensu - naprawdę duże, chorrendalnie drogie oraz bardzo ciężkie. Kolejną sprawą jest to, kto Ci trójstopniową zmontuje

Wracając do Ivy - np. mój przy -110 stopni C @ 6,0GHz @ 4 cores + HT działa OK. Ale jak włączę jakikolwiek benchmark, to zaraz się wysypuje. Przy pełnym pocie azotu nie ma żadnego problemu przy takim taktowaniu, przejdzie wszystkie benche. A 6,6GHz bez HT nie ma absolutnie żadnych szans, by zrobił bez pełnego pota. Nawet system się nie włączy.

Jak ostro pojedziesz z napięciami, to proc przy -20 stopni C może Ci się spokojnie spalić. A już na pewno się dużo bardziej zdegraduje niż jak by miał -180.

Piotres praktycznie olał Polskę i prawie nic już nie robi. Maniakalny też dał sobie spokój. Jeśli chcesz coś bardziej pro zostaje Ci w zasadzie ryba. Ale on też już przesadnie się w to nie bawi. Tylko konkretne zamówienia.
    Mam już z nim mniej więcej dogadany projekt, ale muszę w końcu nazbierać kaskę
    Z resztą prawie za każdym razem jak z nim gadam, to mi tego FC wypomina

W dodatku z SS masz ten problem, że np. jak użyjesz i7-990/980X i go mocno podkręcisz, to te 250W to jest bieda.
    Ogólnie FC ma tą przypadłość, że nie trzyma tak stabilnie temperatur pod obciążeniem, jeśli procek jest prądożerny. Przy porządnym, masywnym pocie typu Inflection Point czy Venom temperatury masz bardzo stabilne, co bardzo często nie jest bez znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 10-02-2013 o 16:00
    8018 MHz

i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = RX 6800 XT Nitro+ = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = SSD 970 PRO 1 TB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2.8 = Sigma 50-100 mm f/1.8 = Sigma 70-200 mm f/2.8 = 5x Nikon SpeedLight SB-5000

NIE odpowiadam na pytania na PW

HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Na środku jest rdzeń, który nie jest niczym przyklejony. Wystarczy żyletką przeciąż klej, który jest rozłożony na całym obwodzie (grubość ok. 3mm).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	image_9539.jpg
Wyświetleń:	4457
Rozmiar:	49.7 KB
ID:	1888
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (3)
    no wlasnie zrobilem tak jak Ty, i okazało się że środek był zlutowany z IHSem (chyba jeszcze gdzieś go mam

Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    @Ivanov
    Dziękuję za profesjonalną wypowiedź, czekałem właśnie na kogoś mocno doświadczonego w OC.

@Blue
    Ja próbowałem zdjąć IHS'a od jednego ze spalonych celeronów D które kupiłem u nieuczciwego allegrowicza jako "niesprawdzane ale na pewno działają". Po "obraniu go" żyletką z każdej strony z tego czarnego "shitu", okazało się, że rdzeń jest przylutowany, ale co tam. Postanowiłem procek postawić na małym ogniu kuchennym na 30 sek. Okazuje się że został on przylutowany jakimś nisko temperaturowym stopem cyny z czymś i który to stop topi się w temp. nieco ponad 100*C jak masło Krzem został na stronie, na której być nie powinien...

Wcześniej pisałem o kilku moich pomysłach i ktoś tu napomknął o lappingu. Czy trzeba kupować specjalny proszek do polerowania, czy wystarczy coś codziennego użytku, np pasta do zębów, która ma w sobie nieco środka polerującego? Czy można to zrobić mając w ręce wiertarkę z końcówką do szlifowania, a pod wiertarką procesor trzymany w imadle, czy musi być taka operacja przeprowadzona z użyciem czegoś wypoziomowanego, żeby np pod kątem nie spiłować ihsu?

@Dziarson
    Bardzo ciekawy awatar

HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (3)
    potrzebne do lappingu artykuły to papier wodny, kawałek szyby i taśma, najlepiej izolacyjna,

Advert Manager Guru overclockingu Reputacja:   (13) Awatar Dawid_S
    A jeśli wolisz wersję tekstową to zapraszam do zapoznania się z tym poradnikiem - http://overclock.pl/Articles/Show/Id...ocesora_lustro

Dzisiaj po kolejnych testach stwierdzam: silikonowy-crap-thermalright jest lepszy od GC-Extreme :O
    Podczas OC (@SS cooling) SanDiego >3GHz na GC-e mam -16 *C, a na tych samych ustawieniach z thrightem mam -25/-26 *C (temperatura z diody procesora). Pojawia się pytanie: Czemu?

Sorry za odgrzanie kotlet-threada

Advert Manager Guru overclockingu Reputacja:   (13) Awatar Dawid_S

Nie będę zakładał nowego tematu, mam takie pytanie. CO TO JEST?
    Mianowicie, mam Athlona x2 4200+ Birsbanne, na AM2, wszystko zaizolowane, zakręcone, pasta nałożona, gumka chlebowa aż wystaje z płyty i teraz tak... ustawienia w biosie, nawet defaultowe napięcia i taktowanie, włączam SS, wszystko działa, temperatura spada, spada, a gdy czujnik temperatury przekroczy "0*C", cała platforma się wyłącza i nie wstaje. Dopóki temperatura nie wzrośnie powyżej zera stopni, to po naciśnięciu "power ON", "komputer" działa przez pół sekundy, a następnie, od razu się wyłącza.
    Co to jest? Cold bug? Zabezpieczenie jakieś?
    Dla ciekawostki dodam, że jak podkręcałem Semprona 3400+ na tej samej konfiguracji, dosłownie 3 dni temu, normalnie -40*C i luzik, a teraz jakieś jaja totalne. Macie jakieś pomysły?

Płyta to DFI Infinity Ultra II-M2 na nForce 4

- - - Aktualizacja - - -

Jeszcze jedno pytanie, czy taka izolacja może być? Poszła na to jedna, cała gumka chlebowa, ale myślę, że powinna starczyć na te "marne" -40 stopni. Nie jest to LN2, żeby wszystko dookoła pokrywało się szronem, dobrze myślę?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	201307121385.jpg
Wyświetleń:	4485
Rozmiar:	98.8 KB
ID:	2431

- - - Aktualizacja - - -

Wpadłem jeszcze na taki pomysł, że może "shutdown temperature" powoduje wyłączanie, po jakimś złym odczycie, na przykład -5*C to dla niego nagle +100*C. ale to nie to.

- - - Aktualizacja - - -

Osobiście uważam, że to dobra sztuka proca, bo na powietrzu zrobiłem na nim stabilne 3300 MHz na 1.48V. Przeszedł super pi, prime95 i inne... Nie rozumiem, dlaczego teraz tak marnie idzie

HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Zbuduj z gumki jeszcze taki dodatkowy kontenerek, w którym będzie się zbierała woda.

http://www.overclock.pl/articles/sho...,jak-izolujemy

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów