Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jak wyświetlić bios? problem po instalacji karty graficznej 7870 co robić?

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2013
    Posty
    40

    Jak wyświetlić bios? problem po instalacji karty graficznej 7870 co robić?

    Oto opis sytuacji.
    W czwartek dostałem kurierem kartę Asus 7870 Top V2
    Dzisiaj próbowałem pierwszy raz od czwartku wejść do biosu i tu problem
    Po jej zainstalowaniu i uruchomieniu system ładuje się błyskawicznie i wygląda to tak że po naciśnięciu guzika uruchamiania jest 5 sekund czarnego ekranu i od razu wyskakuje ładowanie systemu.
    Przejście do pulpitu od momentu włączenia trwa około 10 sekund
    Gdy przy włączeniu naciskam delete pozostaje cały czas czarny ekran więc na ślepo wciskam F10 a potem enter i komputer się restartuje i normalnie ładuje system.

    Czyli wniosek z tego taki że karta nie chce mi wyświetlić biosu ale dlaczego?
    Skoro karta na systemie normalnie pracuje w grach itp.

    Lecz gdy przełączę kabel na zintegrowaną kartę w procesorze to normalnie widzę ładowanie płyty jej opcję i normalnie wchodzę do biosu UEFI

    Co z tym fantem zrobić?
    Może trzeba coś ustawić na płycie w biosie?
    Może coś trzeba ustawić w oprogramowaniu sterownika?
    Proszę o pomoc w tym problemie.


    Oto mój blaszak:

    i7 2700k

    Msi Z77 Mpower

    Asus Radeon HD 7870 DirectCU II TOP V2

    Komputer jest podłączony do plazmy Panasonic TX-P42G30E przez HDMI

    Z góry dzięki za pomoc

  2. #2
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Zmień kolejność inicjowania kart graficznych w BIOS'ie.

    Integrated Graphics Configuration -> Initiate Graphic Adapter -> [PEG]


    Jeżeli nie pomoże podłącz monitor pod złącze DVI-I (po prostu podłącz monitor pod drugi port DVI).
    Ostatnio edytowane przez Grisz ; 13-04-2013 o 13:47
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2013
    Posty
    40
    mam ustawione w biosie na PEG od czwartku od instalacji 7870 bo inaczej nie chciało mi jej wykrywać

    w tej chwili mam pod hdmi ale zaraz sprawdzę pod dvi

    - - - Aktualizacja - - -

    niestety zmiana na którykolwiek z portów DVI nic nie dała

    - - - Aktualizacja - - -

    mam najnowszy bios ale zastanawiam się czy go nie wgrać jeszcze raz


    czy to coś da?

  4. #4
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Wgrywanie biosa na nowo raczej nic nie da. Włącz jeszcze opcję IGD Multi-Monitor.
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2013
    Posty
    40
    ok sprubuje

    - - - Aktualizacja - - -

    niestety nic to nie dało

  6. #6
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Czy karta graficzna znajduje się w slocie oznaczonym jako PCI_E2 (górnym)? Producent zaleca instalację pojedynczej karty graficznej w tym slocie, niemniej jednak googlując chwile na temat tej płyty na zagranicznych forach ludzie mający problem z wyświetlaniem obrazu instalowali karty graficzne w slocie PCI_E5 (środkowym), jednak były to przypadki całkowitego braku obrazu, a u Ciebie jednak system się ładuje, a obraz w końcu się pojawia. Zazwyczaj w takich przypadkach wystarczy permanentnie wyłączyć zintegrowaną kartę graficzną w BIOS'ie i problem znika ponieważ de facto wymuszasz w ten sposób wyświetlanie obrazu poprzez jedyną aktywną kartę graficzną - tą znajdującą się w PCI-E, jednak w tym BIOS'ie nie ma takiej opcji, więc wina leżeć może w niekompatybilności płyty (BIOS'u) z kartą graficzną, problem zapewne zostanie rozwiązany w przyszłych aktualizacjach - a widać że już nad tym zagadnieniem pracowali, w liście zmian BIOS'a 17.6 znaleźć można zdanie - "Improved PCI- E display card compatibility".

    To że obraz BIOS'u jest poprawnie wyświetlany tylko przez porty w płycie głównej nie powinno jednak stanowić problemu, przecież jak załadujesz w ten sposób system to karta graficzna znajdująca się w PCI-E powinna działać normalnie, również w grach, tylko obraz będzie wyświetlany poprzez zintegrowaną kartę graficzną, a korzystając z technologii Virtu możesz przełączać się pomiędzy zintegrowanym i zewnętrznym układem graficznym w celu oszczędzania energii.

    Tak nawiasem mówiąc możesz spróbować jeszcze zmienić ustawienia Virtu Technology w BIOS'ie (d-Mode). Możliwe że to ta opcja blokuje wyświetlanie POST'a i BIOS'u przez kartę graficzną w PCI-E, ponieważ aby z niej korzystać musisz być podłączony pod porty płyty głównej.
    Ostatnio edytowane przez Grisz ; 13-04-2013 o 17:57
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  7. #7
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2013
    Posty
    40
    Kart jest w pierwszym slocie z góry
    przeczytałem już instrukcje od Msi bo też myślałem że może nie w ten slot wpiąłem kartę

    zaraz wstawi fote i sam zobaczysz jak mam to ustawione i jak by co mogę zrobić więcej screen-ów

    d-Mode mam wyłączony


    http://imageshack.us/photo/my-images...318590863.jpg/
    Ostatnio edytowane przez karol8721 ; 15-04-2013 o 00:44

  8. #8
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Pobaw się tymi opcjami, odpal 3Dmark XX i zobacz czy hula jak należy
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



Podobne wątki

  1. Nowa karta asus 7870 top v2 i tylko czarny ekran. Co robić???
    Przez karol8721 w dziale Karty graficzne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 11-04-2013, 22:06
  2. Zmiana karty graficznej.
    Przez rudy1788 w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 05-10-2012, 22:18
  3. Drobny problem z podkręcaniem karty graficznej MSI 8800 GTX
    Przez Lewy648 w dziale Podkręcanie i chłodzenie podzespołów
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 30-07-2012, 18:37
  4. Podkręcenie karty graficznej.
    Przez adrianosisko w dziale Podkręcanie i chłodzenie podzespołów
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16-01-2011, 20:05
  5. Dobór karty graficznej na PCI-E
    Przez khadgar w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 12-08-2007, 23:34

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •