Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: kompatybilność płyt oraz kart graficznych - PCIe 1.0, 2.0 oraz 3.0

  1. #41
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    241
    Obstukane mase razy: https://techlipton.pl/wplyw-uzytego-...t-graficznych/
    http://www.hardwaresecrets.com/pci-e...formance-gain/
    puki nie zamontujesz Titana raczej nie odczujesz zmiany

    - - - Aktualizacja - - -

    Obstukane mase razy: https://techlipton.pl/wplyw-uzytego-standardu-pci-express-na-wydajnosc-kart-graficznych/
    http://www.hardwaresecrets.com/pci-express-3-0-vs-2-0-gaming-performance-gain/
    puki nie zamontujesz Titana raczej nie odczujesz zmiany

  2. #42
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (65) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,750
    Przeczytałeś poprzedni post? Kolega się pyta o riser...

    Inna sprawa, że temat o riserach też jest


    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = HD7970 Lightning = 32 GB DDR4 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  3. #43
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    241
    Tak przeczytałem
    Chciałem przedłużyć złączę pci-e x16 ver 3.0 aby odseparować kartę graficzną od płyty i zamontować ją na płasko w szufladzie. Karta graficzna to GF gtx 1060 6GB http://www.komputronik.pl/product/32...6gb-gddr5.html
    A moja płyta główna to Asrock z77Pro3 http://www.asrock.com/mb/Intel/Z77%20Pro3/index.asp

    Jedyne przedłużenie PCI-E jakie znalazłem jest kompatybilne z ver. 1.0 i 2.0.(GPU jest v3.0)
    Czy to nie będzie ograniczało karty wydajnościowo?
    Ewidentnie rozumiem to jaki pytanie między v2.0 a v3.0 ale co ja tam wiem

  4. #44
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (65) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,750
    Na to pytanie odpowiada też pierwszy post w tym temacie

    Z riserami nie jest tak prosto. W ich przypadku rzecz jest, żeby w ogóle działał

    Nawet jak będzie z pełną prędkością PCI-E 1.0 x16 działać, to już będzie dobrze.

    Te z lolegro ewidentnie nie zapewniają nawet takiej przepustowości.

    Ostatnio Thermaltake wprowadził też swoje risery jako akcesorium do obudów i wygląda na to, że są ok.


    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = HD7970 Lightning = 32 GB DDR4 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  5. #45
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2017
    Posty
    4
    No właśnie to mnie martwi, bo te bardziej firmowe to już wydatek ponad 200 jak nie 300 pln. Tę kasę wolałbym np dołożyć do grafy aby kupić jakąś lepszą. No i dostępność raczej tylko za granicą )=

  6. #46
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (65) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,750
    Jak ostatnio sprawdzałem, to riser LianLi dało się dostać w PL.

    Nie za bardzo rozumiem ludzi, którzy chcą zrobić coś niestandardowego i oczekują, że będzie to tanie. Jak chcesz się wyróżnić, to sorki, ale trzeba zapłacić

    - - - Aktualizacja - - -

    O, jest. 30 sekund szukania.

    - - - Aktualizacja - - -

    Thermaltake'a jest dużo tańszy.


    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = HD7970 Lightning = 32 GB DDR4 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  7. #47
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,307
    Dobra, ja ci odpowiem. Między 2.0 a 3.0 różnica jest na poziomie błędu pomiarowego 1-2%.
    Między 1.x a 2.0 to zależy, ale im nowsze GPU, tym gorzej i może dojść do 20%.
    Między x8 a x16 na mobo różnica jest nieco większa, w granicach 3%, i widać to jedynie w syntetycznych benchmarkach.
    Różnica między x4 a x16 jest juz widoczna i sięga nawet 15-20% w zależności od workloadu. Na x1 framerate spada drastycznie, nawet o połowę (próbowałem na RX 470 i 480).

    Riser komplikuje sprawę o tyle, że:
    1. Dłuższa ścieżka dla sygnału i mogą się pojawić zakłócenia
    2. Masz słabsze zasilanie ze slotu - istotne przy low-end albo rx 470/480.
    Riser sam w sobie wpływa na stabilność, na wydajność głównie konfiguracja portu pcie.

    Chociaż odnośnie historii ivanova o dziwnych konfiguracjach - ja ostatnio benchowałem w drugą stronę, stare GPU na nowej platformie (7900 GTX na Z170+6600k) i karta w dowolnych ustawieniach PCI-e/DMI wykrywała się jako x8, podczas gdy na starszych płytach (np. na 775) działa jako x16.
    Ostatnio edytowane przez phobosq ; 12-01-2017 o 16:35

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  8. #48
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2017
    Posty
    4
    Ivanov nie chodzi o wyróżnianie się tylko o zrobienie miejsca pod biurkiem, a niestety nie mam miejsca na biurku aby postawić budę. Dlatego właśnie wpadłem na pomysł szuflady, która będzie schowana. No nic dostałem już od Was odpowiedzi, dzięki! Muszę się zastanowić nad tym.

  9. #49
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (65) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,750
    Z tym wyróżnieniem to skrót myślowy, chodzi o to, że chcesz zrobić coś niestandardowego


    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = HD7970 Lightning = 32 GB DDR4 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  10. #50
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    241
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Z tym wyróżnieniem to skrót myślowy, chodzi o to, że chcesz zrobić coś niestandardowego
    BTW jakaś obudowa gdzie kartę da się zamontować wiatrakami do okna? Pod ATX?
    Bo może w końcu AMD puści mi tego Rx 580

Podobne wątki

  1. OC Kart graficznych
    Przez ludek w dziale Overclocking
    Odpowiedzi: 69
    Ostatni post / autor: 20-05-2014, 23:15

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •