Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: kompatybilność płyt oraz kart graficznych - PCIe 1.0, 2.0 oraz 3.0

  1. #11
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,462
    Ty Vingu a to sprzedają w AGD chyba koło frytkownic .
    Za każdą moją wypowiedz braną dosłownie nie odpowiadam, za szkody powstałe na sprzęcie,wynikające z zastosowania moich propozycji też nie odpowiadam. Jestem inny, jestem Fanboyem Intela i nie obchodzi mnie jak długo bronić AMD będziecie, ja stwierdzę, że jest nic nie warte.A to że moje graty wytrzymują o 1V więcej niż Wasze to tylko moja ręka.



  2. #12
    Narzutowy potwór Extreme overclocker Reputacja:   (33) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,616
    Swojego FX-8350 kręcę na 4,7 GHz i mam lepiej od "flagowego" FX-9590 . Głównie dlatego, że on nawet tych bazowych 4,7 GHz nie utrzymuje w pełnym obciążeniu. Turbo na poziomie 5 GHz przemilczę z oczywistych względów .

  3. #13
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2013
    Posty
    2

    zapytanie

    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Nie tylko na tym forum pojawiają się pytania odnośnie kompatybilności kart graficznych oraz płyt głównych.
    Przyczyną zamieszania jest fakt istnienia (na chwilę obecną) standardów PCIe: 1.0, 1.0a, 1.1, 2.0, 2.1 oraz 3.0.

    Zgodnie z moją wiedzą (i doświadczeniem) oraz stanowiskiem PCISIG standardy są kompatybilne w obie strony.

    A więc nie będzie problemu, by karta PCIe 1.0 działała poprawnie w płycie głównej z portem 3.0.
    Tak samo karta PCIe 3.0 będzie działać w porządku w płycie z portem 1.0.


    Osobiście próbowałem najróżniejsze kombinacje i jak do tej pory nie natknąłem się na problemy (wierzcie, że mam naprawdę sporo sprzętu).

    Rzecz jasna od każdej reguły jest wyjątek. Swego czasu interesowałem się tym tematem i z tego co widziałem na różnych forach, to karty AMD HD 5xxx (oprócz 5850/5870 oraz 5970) mogą mieć problemy z działaniem w starszych płytach głównych z PCIe 1.0.


    W porządku. Kwestie kompatybilności mamy za sobą. A co z szybkością działania?
    Tu również nie ma powodów do obaw.
    Sytuacja wygląda następująco - transfery, które zapewnia PCIe 3.0 4x odpowiadają PCIe 2.0 8x, które z kolei odpowiadają PCIe 1.0 16x.
    Tak więc każdy nowy standard zapewnia dwukrotnie większą przepustowość od standardu poprzedniej generacji.

    Na chwilę obecną żadna karta nie jest w stanie wykorzystać potencjału PCIe 3.0 16x - różnica pomiędzy tym trybem działania, a PCIe 2.0 16x jest żadna. Nie pomijalna. Żadna.

    Jedynie obsadzenie najnowszej generacji kart (HD 7970, GTX 680) w portach 1.0 może przynieść zauważalne spadki wydajności. Jednak nie ma się co oszukiwać, że w takim wypadku czynnikiem ograniczającym i tak będzie głównie procesor.
    mam problem mianowicie
    plyta gigabyte n650sli-ds4L pci 1.0
    aus gtx 650 ti boost 2GB ddr5 pci 3.0

    po podlaczeniu dodatkowego zasilania aktualizacji biosu z F2 na F3 więcej nie ma wciąż czarny ekran... zasilacz 560 wat chieftec procesor 775 Quad core 4x2.66 ram 8GB Patriot 2GBx4... czytam i już mnie oczy bola nie wiem czy wymieniac plyte na pci 2.0 czy oddac grafikę? pozdrawiam

  4. #14
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (58) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,696
    To najprawdopodobniej nie grafika, a procesor.
    Stare chipsety nV mają problemy z obsługą Quadów. Inna sprawa, że ta płyta ma marniutką sekcję zasilania, jak na Quada.
    Z inną kartą wszystko działa ok?


    8018 MHz

    nie udzielam porad na PW


  5. #15
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2013
    Posty
    2

    odpowiedz

    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    To najprawdopodobniej nie grafika, a procesor.
    Stare chipsety nV mają problemy z obsługą Quadów. Inna sprawa, że ta płyta ma marniutką sekcję zasilania, jak na Quada.
    Z inną kartą wszystko działa ok?
    ale dotychczasowa karta geforce 9600GT 512MB ddr3 256 bit codzi bez problemu... mam 2 takie karty były zalozone w SLI wyciagnalem obie przelozylem zworki na normal mode nie SLI... wlozylem gtxa zasilanie 6 pin podlaczone i nic wlozylem jednego 9600gt i chodzi bez problemu... gtx sprawdzony na innej plycie gdzie jest pci 2.0 i chodzi u mnie jest pci 16 bez niczego czyli 1.0 na takiej plycie nie miałem gdzie sprawdzić także nie wiem czy kompatybilne czy nie...

  6. #16
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    04.2010
    Posty
    921
    Potwierdzam, wybrane modele radeonów z serii 5 mogą nie chodzić na płytach z PCI-E 1.0. Poza tym kompatybilność jest, ale im nowsze PCI tym więcej W karta może pobierać przez to złącze. Dla 1.0 jest to tylko 75W, dla 2.0 już 150W. 3.0 pozwala pobierać 300W. Więc teoretycznie jeśli karta potrzebuje ok 100W, a nie ma gniazd dodatkowego zasilania to na PCI-e 1.0 może nie ruszyć.
    Stąd Zioolko00 może wynikać twój problem, 9600GT teoretycznie ma TDP ok 96W, w praktyce wiadomo że może potrzebować więcej bo tdp nie zawsze idzie w parze z rzeczywistem poborem mocy. Więc jeśli założymy, że z PCI-e masz 75W plus z 6pin 75W to razem 150, karta ma zapas.
    GTX9800 potrzebuje 140W. Więc twoje gniazdo plus moc z zasilacza to może być za mało żeby pociągnąć taką karte.
    Phenom 565 @ 2x3,8Ghz + ASRock Extreme 3 970fx
    8GB ram + Radeon 6850 2Gb
    Intenso 120GB SSD + Seagate 400GB
    Enermax Pro 450W
    Samsung i3 3110M + 8GB + Kingston HyperX 240GB + 7670M 1 GB

  7. #17
    Narzutowy potwór Extreme overclocker Reputacja:   (33) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,616
    Przez złącze 6-pin może popłynąć dużo więcej niż 75 W, sprawdzone doświadczalnie na HD 4850 po bardzo mocnym dovoltowaniu oraz OC (operacja się udała, pacjent po czasie zmarł ). Bardzo powątpiewam natomiast w to, żeby PCIe nawet w wersji 3.0 było w stanie dostarczyć te 150 W. Mimo wszystko uważam, że GTX 650 Ti Boost nie powinna mieć problemów z tą płytą główną.

  8. #18
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (58) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,696
    Na DFI LP UT CFX 3200-DR (PCIe 1.0a) możesz sobie ustawić limit Watów na każdy slot
    + Jeszcze ewentualnie 10% dodatkowo (opcja a dole)

    Tak więc jak widać PCIe 1.0 niekoniecznie jest tak ograniczone (przynajmniej na niektórych płytach).



    8018 MHz

    nie udzielam porad na PW


  9. #19
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (3) Awatar KOTICK
    Dołączył
    06.2014
    Skąd
    Kędzierzyn-Koźle
    Posty
    37
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Nie tylko na tym forum pojawiają się pytania odnośnie kompatybilności kart graficznych oraz płyt głównych.
    Przyczyną zamieszania jest fakt istnienia (na chwilę obecną) standardów PCIe: 1.0, 1.0a, 1.1, 2.0, 2.1 oraz 3.0.

    Zgodnie z moją wiedzą (i doświadczeniem) oraz stanowiskiem PCISIG standardy są kompatybilne w obie strony.

    A więc nie będzie problemu, by karta PCIe 1.0 działała poprawnie w płycie głównej z portem 3.0.
    Tak samo karta PCIe 3.0 będzie działać w porządku w płycie z portem 1.0.


    Osobiście próbowałem najróżniejsze kombinacje i jak do tej pory nie natknąłem się na problemy (wierzcie, że mam naprawdę sporo sprzętu).

    Rzecz jasna od każdej reguły jest wyjątek. Swego czasu interesowałem się tym tematem i z tego co widziałem na różnych forach, to karty AMD HD 5xxx (oprócz 5850/5870 oraz 5970) mogą mieć problemy z działaniem w starszych płytach głównych z PCIe 1.0.


    W porządku. Kwestie kompatybilności mamy za sobą. A co z szybkością działania?
    Tu również nie ma powodów do obaw.
    Sytuacja wygląda następująco - transfery, które zapewnia PCIe 3.0 4x odpowiadają PCIe 2.0 8x, które z kolei odpowiadają PCIe 1.0 16x.
    Tak więc każdy nowy standard zapewnia dwukrotnie większą przepustowość od standardu poprzedniej generacji.

    Na chwilę obecną żadna karta nie jest w stanie wykorzystać potencjału PCIe 3.0 16x - różnica pomiędzy tym trybem działania, a PCIe 2.0 16x jest żadna. Nie pomijalna. Żadna.

    Jedynie obsadzenie najnowszej generacji kart (HD 7970, GTX 680) w portach 1.0 może przynieść zauważalne spadki wydajności. Jednak nie ma się co oszukiwać, że w takim wypadku czynnikiem ograniczającym i tak będzie głównie procesor.
    Zgodnie z tym co tu napisałęs i moim tokiem logicznego rozumowania posiadam płytę Z77 Asrocka Extreme3 1slot jest x16 PCI 3.0 drugi slot jest x8 PCI 3.0 ta: http://www.asrock.com/mb/Intel/Z77%20Extreme3/
    Włożyłem karte w slot x8 bo karta mi się nie mieściła się z chłodzeniem przpustowość na x8 PCI 3.0 bedzie działać jak w slocie x16 PCI 2.0 dobrze to rozumuję ,że wydajności nie bedzie róznicy przepustowość będzie taka sama zgodnie z tym co napisałeś ,, Na chwilę obecną żadna karta nie jest w stanie wykorzystać potencjału PCIe 3.0 16x - różnica pomiędzy tym trybem działania, a PCIe 2.0 16x jest żadna. Nie pomijalna. Żadna"

  10. #20
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (58) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,696
    To było rok temu.
    Obecnie prócz R9 295X i Titan Z oraz CrossFire z R9 290(X) istotnie przepustowość PCIe 2.0 x16 w zupełności wystarcza.

    LINK


    8018 MHz

    nie udzielam porad na PW


Podobne wątki

  1. OC Kart graficznych
    Przez ludek w dziale Overclocking
    Odpowiedzi: 69
    Ostatni post / autor: 20-05-2014, 23:15

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •